Site icon Όλο Υγεία

Πότε τα αέρια και το φούσκωμα κρύβουν κάτι ανησυχητικό – 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε τα αέρια και το φούσκωμα κρύβουν κάτι ανησυχητικό - 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Photo: rf123

Τα αέρια και το φούσκωμα στην κοιλιά, μπορεί να είναι δυσάρεστα σαν αίσθηση, είναι, όμως, απλές βιολογικές λειτουργίες που κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει. Πότε μπορεί να κρύβουν κάτι πιο σοβαρό και πρέπει να πάτε στο γιατρό;

Μία μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στους 5 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι ένιωθε πρήξιμο τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα, συχνά συνοδευόμενο και από πρησμένο στομάχι. Μάλιστα, ο μέσος άνθρωπος βγάζει αέρια από 13 έως 21 φορές την ημέρα.

Δυσκοιλιότητα: Ανακαλύφθηκε άγνωστος μικροοργανισμός που την προκαλεί – Τι σημαίνει 

«Είναι φυσιολογικό μετά το φαγητό να νιώθουμε φούσκωμα ως έναν βαθμό, γιατί ενώ η τροφή αφομοιώνεται, ορισμένα συστατικά της μπορεί να ζυμωθούν και να παράγουν αέρια, τα οποία μπορεί να κάνουν το στομάχι να φαίνεται πρησμένο», είπε η Δρ. Βίβι Κουσουμάνο (Vivy Cusumano), γαστρεντερολόγος στο UCLA Health, στη HuffPost.

Αυτό είναι ακόμα πιο σύνηθες όταν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, η Κουσουμάνο εξήγησε ότι όταν τα αέρια ή το φούσκωμα συνδέονται με άλλα συμπτώματα, μπορεί και να χρειαστούν παραπάνω προσοχή.

Τα 7 σημάδια που συνδέονται με φούσκωμα και αέρα και θέλουν προσοχή

  1. Δυσκοιλιότητα ή αιματηρά κόπρανα
  2. Επίμονη διάρροια
  3. Διατροφικές ελλείψεις ή αναιμία
  4. Παρατεταμένες περίοδοι φουσκώματος ή αερίων
  5. Αίσθημα κορεσμού ή απώλεια όρεξης
  6. Κράμπες ή κοιλιακό άλγος
  7. Ναυτία ή εμετός

1. Διατροφικές ελλείψεις ή αναιμία

Οι γιατροί συμφωνούν ότι τα κόπρανά σας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία του εντέρου και του γαστρεντερικού σας συστήματος. Δώστε προσοχή στο μέγεθος, το χρώμα και το σχήμα τους και σημειώστε πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα.

Η επίμονη εμφάνιση αερίων, φουσκώματος και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, πρέπει να παρακολουθείται καθώς μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ελκώδη κολίτιδα. Η Κουσουμάνο πρόσθεσε ότι «όταν το φούσκωμα συνδυάζεται με αλλαγή στη μορφή των κοπράνων, αυτό μπορεί να υποδηλώνει καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου».

Βλέννα στα κόπρανα: Πότε είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να πάτε απευθείας στον γιατρό 

2. Επίμονη διάρροια

Σύμφωνα με την Κουσουμάνο, η διάρροια με φούσκωμα θα μπορούσε να είναι ενδεικτική του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μιας αυτοάνοσης διαταραχής. Μελέτες δείχνουν ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει 25 έως και 45 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, καθιστώντας το μια από τις πιο κοινές γαστρεντερικές διαταραχές. Ενώ συχνά εμφανίζεται ως διάρροια, τα άτομα με αυτό το σύνδρομο μπορεί να έχουν και δυσκοιλιότητα.

3. Διατροφικές ελλείψεις ή αναιμία

Οι ελλείψεις βιταμινών ή θρεπτικών συστατικών μπορούν να βλάψουν την ψυχική και σωματική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου σας.

Για παράδειγμα, το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από ζητήματα όπως, η έλλειψη σιδήρου ή ανεπάρκειας Β12, σύμφωνα με τον Δρ. Μάνουελ Αμάρις (Manuel Amaris), διευθυντή προγράμματος κινητικότητας και κλινικό αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής στο University of Florida College of Medicine.

Αυτές οι ελλείψεις μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε μια υποκείμενη πάθηση όπως κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο έντερο.

4. Παρατεταμένες περίοδοι φουσκώματος ή αερίων

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το μη ανησυχητικό φούσκωμα ή αέρια που προκαλούνται από τροφές ή ορμόνες μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και μερικές ημέρες. Έτσι, το παρατεταμένο φούσκωμα και τα αέρια μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

«Εάν έχετε συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος που διαρκούν περισσότερο από 10 έως 14 ημέρες, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας», ανέφερε η Δρ. Μπρίτανι Ντέιβιντσον (Brittany Davidson), αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τρώω 6 φρούτα για να σταματήσω τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα»

«Οι φυσιολογικές μερίδες και τα ενδιάμεσα γεύματα δεν πρέπει να προκαλούν εντερική δυσφορία», σημείωσε ο Αμάρις, προσθέτοντας ότι η απώλεια της όρεξης ή η αδυναμία να ολοκληρώσετε ένα γεύμα μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου, σοβαρού προβλήματος υγείας που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Για παράδειγμα, η έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των γαστρεντερικών παθήσεων και των γυναικολογικών διαταραχών και πολλά από τα συμπτώματα αλληλοκαλύπτονται, καθιστώντας πιο δύσκολο τον προσδιορισμό του τι συμβαίνει.

«Οι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να επηρεάσουν το γαστρεντερικό σύστημα λόγω του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνονται… Μερικές φορές ο καρκίνος κάνει τα έντερα να γίνονται πραγματικά υποτονικά, κάτι που οδηγεί σε ναυτία ή αίσθημα κορεσμού ακόμα και μετά από δύο ή τρεις μπουκιές τροφής», εξήγησε η Ντέιβιντσον.

6. Κράμπες ή κοιλιακό άλγος

Οι πόνοι που προκαλούνται από τα αέρια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας, αλλά οι ακραίες κράμπες ή ο κοιλιακός πόνος μπορεί όχι μόνο να υποδηλώνουν γαστρεντερική δυσλειτουργία, αλλά επιπλέον προβλήματα όπως πέτρες στα νεφρά, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σκωληκοειδίτιδα και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοιλιακός πόνος, μαζί με τα αιματηρά κόπρανα και τις αλλαγές στην κίνηση του εντέρου, είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος έχει αυξηθεί στις νεαρές ηλικίες.

7. Ναυτία ή εμετός

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν το φούσκωμα ή τα αέρια συνδυάζονται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια ναυτίας και εμέτου, μπορεί να είναι ανησυχητικό.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας απλός, ξεκάθαρος λόγος για αυτόν τον συνδυασμό συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία περιλαμβάνουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους πεπτικές διαταραχές.

Για να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές, η Κουσουμάνο συνέστησε να ακολουθείται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (αν και άτομα με ορισμένες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα), να γυμνάζεστε ή να ενσωματώσετε την κίνηση στην ημέρα σας, να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα και να ενυδατώνεστε.

Το φούσκωμα και τα αέρια δεν πρέπει ποτέ να είναι τόσο σοβαρά ώστε να δυσκολεύεστε να ασκηθείτε, να φάτε, να κοιμηθείτε ή να κάνετε άλλες βασικές δραστηριότητες.

Σιδηροπενική αναιμία: Τα 6 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ 

Περίπου 60 με 70 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από γαστρεντερική διαταραχή, κάτι που δείχνει τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής φροντίδας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version