Πότε πρέπει να κάνετε self test COVID για να βγεί σωστό το αποτέλεσμα – Νέα μελέτη

self test COVID

Πολλές φορές τα self test για τον κορωνοιό δεν βγάζουν το σωστό αποτέλεσμα και πρέπει να τα επαναλάβουμε για να δείξουν εαν έχουμε μολυνθεί από τον ιό. Νέα επιστημονική μελέτη έδειξε ότι παίζει ρόλο η ημέρα που κάνουμε το test, στη διαγνωστική του ακρίβεια.

Είναι σύνηθες να έχετε στο σπίτι self test COVID σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας νιώσετε άρρωστοι. Ωστόσο, εάν έχετε καταρροή ή έναν χαμηλό  πυρετό, καλό είναι να μην κάνετε self test COVID αμέσως, σύμφωνα με δεδομένα από μια νέα μελέτη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πότε οι ερευνητές λένε ότι είναι η ιδανική ώρα για να κάνετε ένα test COVID και να μην βγεί λάθος αποτέλεσμα.

Πότε είναι η ιδανική ώρα για self test COVID

Σε πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases, οι ερευνητές μελέτησαν 350 άτομα για να καθορίσουν πότε τα τεστ COVID στο σπίτι είναι τα πιο ακριβή. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (91,1%) είχαν ιστορικό μόλυνσης ή είχαν κάνει εμβολιασμό για την COVID-19.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ιικό φορτίο κορυφώθηκε την τέταρτη ημέρα που οι ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα, που σημαίνει ότι αυτή είναι η ιδανική ημέρα για να κάνετε ένα self test COVID.

«Το ιικό φορτίο αναφέρεται απλώς στην ποσότητα του ιού που αναπαράγεται στο σώμα σας, επομένως όσο περισσότερος ιός πολλαπλασιάζεται, τόσο περισσότερες πιθανότητες να γίνει θετικό το τεστ», αναφέρει στο ABC News ο John Brownstein, PhD, επικεφαλής καινοτομίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. «Ακριβώς στο σημείο έναρξης μιας μόλυνσης, υπάρχουν περιορισμένα αντίγραφα ιών. Αλλά καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, θα έχετε μια αυξανόμενη ποσότητα ιού που αναπαράγεται στο σώμα σας.»

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπήρχε και η πιθανότητα ακριβών αποτελεσμάτων την τρίτη ημέρα των συμπτωμάτων, αν και οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να είναι αρνητικοί. Εάν κάνετε τεστ την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα που δεν αισθάνεστε καλά, τα αποτελέσματα έχουν λιγότερη αξιοπιστία, προτείνει η μελέτη.

«Άτομα που βγαίνουν αρνητικά σε τεστ αντιγόνου την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα των συμπτωμάτων —ή ακόμη και την τρίτη— αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν COVID», αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα είναι «πολύ διαφορετικά» από αυτά που έδειχναν τα δεδομένα στην αρχή της πανδημίας, όταν τα ιικά φορτία ήταν υψηλότερα και υπήρχαν αρχικά συμπτώματα. Εξήγησαν ότι τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι τα ιικά φορτία και η διάρκεια των συμπτωμάτων υπόκεινται σε αλλαγές με τη COVID, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα από την αρχή της πανδημίας ενδέχεται να μην ισχύουν ακόμη τώρα ή στο μέλλον.

Αυτά τα ευρήματα επίσης δεν ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι οποίες καθοδηγούν τους ανθρώπους να κάνουν «άμεσα self test COVID» όταν εμφανιστούν συμπτώματα. Ωστόσο, ο οργανισμός σημειώνει ότι οι δοκιμές PCR είναι πιο αξιόπιστες και εάν το τεστ αντιγόνου είναι αρνητικό, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ακριβές. Σε περίπτωση που το τεστ αντιγόνου σας είναι αρνητικό, το CDC συνιστά να αφήσετε να περάσει ένα 48 ώρες για να ξανακάνετε το τεστ ή να κάνετε μια εξέταση PCR.

Ισχύει το ίδιο για την γρίπη;

Ενώ με την COVID η τέταρτη ημέρα είναι ιδανική για self tes, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη γρίπη. Όταν εξέτασαν τον ιό της γρίπης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δεύτερη ημέρα ήταν η πιο ακριβής κατά τη διάρκεια των δοκιμών, επειδή τότε τα ιικά φορτία κορυφώθηκαν.

Εκτός από τα νέα σχετικά με τις δοκιμές, τον περασμένο μήνα, οι γιατροί ανάφεραν στο NBC News ότι η COVID ακολουθεί πλέον διαφορετικό μοτίβο και επηρεάζει κυρίως την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Το πρώτο σας σημάδι του COVID είναι πιθανό να είναι ένας πονόλαιμος, ο οποίος θα υποχωρήσει καθώς εμφανίζεται η συμφόρηση, μαζί με άλλα πιθανά συμπτώματα όπως κόπωση, πόνος, πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος και καταρροή.

Ο ξηρός βήχας, καθώς και η απώλεια γεύσης και όσφρησης – όλα αυτά ήταν αρκετά ξεκάθαρα σημάδια της COVID. Όπως οι ειδικοί δηλώνουν ότι μόνο περίπου το 10 έως 20% των ασθενών με COVID αναφέρουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Στο παρελθόν, αυτοί οι αριθμοί ήταν περίπου 60 με 70%.

Scroll to Top