Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαίο να πάρετε χάπι για τη χοληστερίνη για να επανέλθουν τα επίπεδά της σε ένα υγιές εύρος. Ο γιατρός θα εξετάσει την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες πριν αποφασίσει να συνταγογραφήσει θεραπεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο αίμα μας. Το σώμα μας χρειάζεται χοληστερόλη για να χτίσει υγιή κύτταρα, αλλά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά τις περισσότερες φορές είναι το αποτέλεσμα ανθυγιεινών επιλογών τρόπου ζωής. Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.
Η φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ενός ατόμου όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν ήταν επιτυχείς. Με αυτόν τον τρόπο, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες επιπλοκές υγείας λόγω της υψηλής χοληστερίνης.
Το συμπλήρωμα που ρίχνει τη χοληστερίνη έως και 12% και προστατεύει την καρδιά
Πότε να πάρω χάπι για τη χοληστερίνη
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δεν χρειάζονται φάρμακα όλοι οι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Οι γιατροί μπορεί να ξεκινήσουν τη θεραπεία προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και τα επίπεδα δραστηριότητας, το βάρος και τη διακοπή του καπνίσματος.
Εάν αυτές οι αλλαγές είναι επαρκείς για χαμηλότερα επίπεδα, ένα άτομο πιθανότατα δεν θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.
Ωστόσο, ένας γιατρός θα αξιολογήσει τυπικά τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Άτομα με πρόσθετους παράγοντες κινδύνου μπορεί να διαπιστώσουν ότι ο γιατρός τους συνταγογραφεί φάρμακα για τη χοληστερίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κάποιοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- υψηλή πίεση του αίματος
- προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
- κάπνισμα
- ηλικία
- οικογενειακό ιστορικό
- διαβήτης
Με βάση αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ένας γιατρός πιθανότατα θα συνταγογραφήσει χάπι για τη χοληστερίνη εάν το άτομο:
- είχε προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
- έχει περιφερική αρτηριακή νόσο
- είναι 40 έως 75 ετών με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού και επίσης έχει επίπεδο LDL χοληστερόλης 70 mg/dL ή υψηλότερο
- έχει επίπεδο LDL χοληστερόλης 190 mg/dL ή υψηλότερο
- είναι ηλικίας 40 έως 75 ετών και έχει διαβήτη, ενώ έχει επίπεδα LDL χοληστερόλης 70 mg/dL ή υψηλότερο
Επιπλέον, ένα επίπεδο τριγλυκεριδίων μεγαλύτερο από 200 mg/dL θέτει επίσης ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Ένα επίπεδο τριγλυκεριδίων μεγαλύτερο από 885 mg/dL θα ωθήσει έναν γιατρό να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο, επειδή θα διατρέχετε επιπλέον αυξημένο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα
Γιατί οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι πάντα αρκετές
Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, γνωστής ως οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να μην είναι αρκετές για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους επειδή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάντα. Θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και να μην βασίζονται μόνο στις αλλαγές του τρόπου ζωής τους.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), ο πρώτος έλεγχος χοληστερόλης πρέπει να γίνεται μεταξύ 9 και 11 ετών και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.
Το NHLBI συνιστά να γίνονται έλεγχοι κάθε ένα έως δύο χρόνια για άνδρες ηλικίας 45 έως 65 ετών και για γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 ετών. Τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να εξετάζουν τη χοληστερίνη τους κάθε χρόνο.