Πόσο υγιές είναι το έντερό σας; Κάντε ένα κουίζ 2 λεπτών για να το μάθετε

έντερό

Νιώθετε υποτονικοί τα απογεύματα ή λίγο πεσμένοι τα βράδια; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι το έντερό σας έχει πρόβλημα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Υπάρχουν και ένα σωρό άλλα σημάδια – από την ερυθρότητα του δέρματος μέχρι το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα, και από το άγχος μέχρι τα επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα.

Αν δεν είστε σίγουροι αν η κακή υγεία του εντέρου προκαλεί τις παθήσεις σας, υπάρχει ένα κουίζ 2 λεπτών που θα σας βοηθήσει να μάθετε.

Σύμφωνα με την Δρ Emily Leeming, κορυφαία επιστήμονας του μικροβιώματος και διαιτολόγος, «Εάν το μικροβίωμά σας είναι ανθυγιεινό, είναι πιθανό να αισθάνεστε και εσείς το ίδιο – από αίσθημα υποτονικότητας έως χαμηλή διάθεση και συχνά και πεπτικά προβλήματα».

«Το έντερό σας δεν είναι απλώς ένα πεπτικό σύστημα, είναι μια δύναμη – ο δεύτερος εγκέφαλός σας. Το μικροβίωμα του εντέρου σας επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας σας και έχει την ικανότητα να στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας επηρεάζοντας τη διάθεσή σας και το πόσο καλά σκέφτεστε» τόνισε στη Thesun η Δρ Emily Leeming.

Ενώ οι κενώσεις σας μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές ενδείξεις για το πόσο ανθυγιεινό είναι το έντερό σας (σκεφτείτε ξαφνικές αλλαγές στο πόσο συχνά «πηγαίνετε» ή στο σχήμα των κοπράνων), το παρακάτω κουίζ μπορεί επίσης να το κάνει.

Κουίζ για να δείτε πόσο υγιές είναι το έντερό σας

Απαντήστε στις ακόλουθες 12 ερωτήσεις. Για τις πρώτες τέσσερις, δώστε στον εαυτό σας βαθμολογία 1 για το ναι και 0 για το όχι. Για τις ερωτήσεις πέντε έως 12, βαθμολογήστε τον εαυτό σας με 0 για ναι και 1 για όχι.

Ερωτήσεις:

  1. Το σχήμα των κοπράνων είναι είτε ένα λείο λουκάνικο, είτε ένα λουκάνικο με ρωγμές;
  2. Πηγαίνετε τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα;
  3. Είναι τα κόπρανά σας σκούρα καφέ;
  4. Βγαίνουν τα κόπρανα ομαλά και εύκολα;
  5. Έχετε συχνά πόνο στο στομάχι, ή πόνο όταν προσπαθείτε να αφοδεύσετε;
  6. Έχετε συχνά άλλα δυσάρεστα εντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα όλη την ημέρα ή αέρια που μυρίζουν άσχημα;
  7. Αισθάνεστε συχνά θλιμμένοι ή πεσμένοι;
  8. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να σκεφτείτε καλά;
  9. Αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι;
  10. Έχετε συχνά άγχος;
  11. Παλεύετε με την επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα;
  12. Αισθάνεστε συχνά άγχος ή ανησυχία;

Αθροίστε τα αποτελέσματά σας και ελέγξτε.

12 = Είμαι ασταμάτητος!

10-11 = Αισθάνομαι κάπως καλά ως επί το πλείστον.

8-10 =Αισθάνομαι έτσι κι έτσι.

5-7 = Είχα και καλύτερες μέρες.

0-4 = Πραγματικά δυσκολεύομαι.

Σύμφωνα με την Δρ Emily Leeming, «Αυτό το κουίζ δεν υποκαθιστά επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Εάν υποφέρετε με το έντερό σας, πρέπει να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας».

Γιατί η υγεία του εντέρου είναι τόσο σημαντική

Η Δρ Emily Leeming δήλωσε: «Το μικροβίωμα του εντέρου σας επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας σας και έχει την ικανότητα να στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας, επηρεάζοντας τη διάθεσή σας και το πόσο καλά σκέφτεστε».

Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους το έντερο και ο εγκέφαλος αλληλεπιδρούν.

Οι άνθρωποι που είναι μοναχικοί τείνουν να έχουν χαμηλότερη ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου, που συχνά συνδέεται με κακή υγεία.

Οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν αν ένα δίχρονο παιδί είναι πιθανό να έχει πρώιμα συμπτώματα άγχους, αν η μαμά του είχε λιγότερο ποικιλόμορφο μικροβίωμα εντέρου κατά το τρίτο τρίμηνο.

Τα βακτήρια του εντέρου σας αποτελούν βασικό παράγοντα για την υγιή γήρανση και επηρεάζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μιας γυναίκας είναι υψηλά, το μικροβίωμά της τείνει να είναι πιο ποικιλόμορφο, με χαμηλότερη ποικιλομορφία βακτηρίων στην εμμηνόπαυση και στη μετέπειτα ζωή.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια, αλλά όχι στα αγόρια.

Οι γυναίκες στην Ασία τείνουν να εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης από ό,τι οι γυναίκες της Δύσης, και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο εντερικό μικροβίωμά τους.

Μελέτες δείχνουν ότι το μικροβίωμα μπορεί να σχετίζεται με τη ΔΕΠΥ και τον αυτισμό.

Η σύνδεση μεταξύ των φυτικών ινών και της υγείας σας είναι ισχυρή και συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ορισμένα βακτήρια του εντέρου πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, επηρεάζοντας ενδεχομένως το πόσο κοινωνικοί, ευσυνείδητοι είστε και αν έχετε ενσυναίσθηση.

Τα βακτήρια του εντέρου σας επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας παράγει την «ευτυχισμένη» ορμόνη σεροτονίνη και τον νευροδιαβιβαστή ανταμοιβής ντοπαμίνη – επηρεάζοντας τη διάθεση, τα κίνητρα και τη συμπεριφορά σας.

Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), καθώς το 38% των ατόμων με IBS έχει άγχος και το 27% έχει κατάθλιψη.

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τις γνωστικές επιδόσεις με το μικροβίωμα του εντέρου – ιδιαίτερα με τη μάθηση και τη μνήμη.

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες τείνουν να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ, που αφορούν τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top