Site icon Όλο Υγεία

Παυσίπονα: Πόσο συχνά μπορείτε να παίρνετε ιβουπροφαίνη εάν είστε άνω των 50 ετών-Ποιος είναι ο κίνδυνος για τους νεφρούς και το έντερο

Παυσίπονα: Πόσο συχνά πρέπει να παίρνετε ιβουπροφαίνη εάν είστε 50 ετών και άνω

Source: 123rf.com

Καταφεύγετε συχνά σε κοινά παυσίπονα όπως είναι η ιβουπροφαίνη; Δεν είστε μόνος. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν τακτικά αυτά τα παυσίπονα για να ανακουφίσουν τους πόνους τους, να ξεπεράσουν τη δυσκαμψία των αρθρώσεων ή να ρίξουν τον πυρετό από κρυολόγημα ή γρίπη. Ωστόσο,  εάν είστε άνω των 50 ετών, το πόσο συχνά παίρνετε αυτό το παυσίπονο, μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Πόσο συχνή είναι η χρήση ιβουπροφαίνης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ηλικία των 50 ετών; Σύμφωνα με ευρήματα της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (AARP), περίπου το 50% των Αμερικανών μεταξύ 50 και 80 ετών λαμβάνουν τουλάχιστον δύο φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Μεταξύ αυτών των φαρμάκων είναι εκείνα που εμπίπτουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

Προειδοποίηση για ιβουπροφαίνη και ασπιρίνη: Πότε μπορούν να επιδεινώσουν τις ασθένειες για τις οποίες λαμβάνονται

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα δημοφιλές ΜΣΑΦ και η λήψη του εάν είστε άνω των 50 ετών μπορεί να είναι επικίνδυνη, σύμφωνα με την K. Ashley Garling, βοηθός καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin College of Pharmacy. Στην πραγματικότητα, η Δρ. Garling συνιστά στα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω να επιλέγουν την ακεταμινοφαίνη ως προτιμώμενο ΜΣΑΦ αντί για ιβουπροφαίνη.

Γιατί, όμως, γίνεται τόσος λόγος για την ιβουπροφαίνη; Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορούν να γίνουν πιο ευαίσθητοι σε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που φαίνονται ασφαλή επειδή διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να τους οδηγήσει να αναπτύξουν δυσάρεστες και νέες παρενέργειες, ακόμα κι αν λάμβαναν ένα κοινό φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη από τότε που ήταν παιδιά. Δύο περιοχές του σώματος που συχνά επηρεάζονται από ευαισθησίες που σχετίζονται με την ηλικία στην (και παρενέργειες) της ιβουπροφαίνης είναι το στομάχι και τα νεφρά.

Η τακτική λήψη ιβουπροφαίνης μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου

Η διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου είναι απαραίτητη εάν θέλετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί όπως είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί. Εκτός αυτού, οι ανισορροπίες του γαστρεντερικού συστήματος πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ακόμη και μια μικρή ανισορροπία στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε μια πάθηση όπως η δυσβίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει από διάρροια και ναυτία μέχρι κατάθλιψη και προβλήματα μνήμης. Επιπλέον, το έντερο μπορεί να διαταραχθεί με την επαναλαμβανόμενη χρήση ιβουπροφαίνης μετά τα 50.

Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε παρακεταμόλη, σύμφωνα με ειδικό

Για παράδειγμα, το Mount Sinai υποστηρίζει ότι άτομα που λαμβάνουν ΜΣΑΦ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εμφανίσουν έλκος στομάχου. Αυτό το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ένα άρθρο της AARP απηχεί την ίδια προειδοποίηση για τα έλκη, επικαλούμενο τον γαστρεντερολόγο του Johns Hopkins Medicine, Δρ. Ekta Gupta. Στο άρθρο, ο Δρ. Gupta φέρεται να υποστηρίζει ότι όταν τα ηλικιωμένα άτομα λαμβάνουν ΜΣΑΦ, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έλκη αυξάνεται.

Γνωρίζοντας αυτό, μπορεί να αναρωτιέστε τι συμβαίνει με τους 50άρηδες που όχι μόνο λαμβάνουν ιβουπροφαίνη αλλά λαμβάνουν μεγαλύτερες δόσεις ΜΣΑΦ από αυτό που θεωρείται ασφαλές. Η Mayo Clinic έχει μια απάντηση: Η πιθανότητα εμφάνισης έλκους στομάχου αυξάνεται, όπως και η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα, όπως π.χ. με τα νεφρά.

Η σχέση της ιβουπροφαίνης με τη νεφρική νόσο

Άτομα που είναι άνω των 50 ετών και ανησυχούν για νεφρική νόσο μπορεί να θέλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή εάν έχουν αποκτήσει εξάρτηση από την ιβουπροφαίνη. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020 για τη συχνότητα της νεφρικής νόσου σε ενήλικες που δημοσιεύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η διάγνωση της νεφρικής νόσου ήταν διαδεδομένη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν και τα δεδομένα αναφέρονταν συγκεκριμένα σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, άλλα στοιχεία από τη Mayo Clinic προειδοποιούν ότι, ενώ τα περισσότερα ηλικιωμένα άτομα δεν χρειάζεται να σταματήσουν να παίρνουν το συγκεκριμένο παυσίπονο, όσοι έχουν προβλήματα με τους νεφρούς θα πρέπει να λαμβάνουν με προσοχή τη δόση τους.

Κολικός νεφρού: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα – 8 τρόποι να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι

Μια ανάλυση του 2022 στο International Journal of Environmental Research and Public Health παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των ΜΣΑΦ στα νεφρά. Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νεφρικά προβλήματα που σχετίζονται με ηλικιωμένους ασθενείς που λάμβαναν ΜΣΑΦ έτειναν να είναι πιο σοβαρά όταν λαμβάνονταν πολλαπλά ΜΣΑΦ ή όταν λαμβάνονταν μη εκλεκτικά ΜΣΑΦ (π.χ. ιβουπροφαίνη).

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την ιβουπροφαίνη εάν είστε 50 ετών και άνω, μπορεί να θέλετε να ξανασκεφτείτε πόσο συχνά τη λαμβάνετε. Μπορείτε, επίσης, να μιλήσετε με τον γιατρός σας για να σάς κατευθύνει σε ένα διαφορετικό ΜΣΑΦ. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε προβλήματα στο έντερο και τα νεφρά λόγω της χρήσης ιβουπροφαίνης.

Όλο Υγεία

Exit mobile version