Site icon Όλο Υγεία

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα, σύμφωνα με οδοντίατρο

οδοντόβουρτσα

Το βούρτσισμα των δοντιών σας με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με φθόριο δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε τα δόντια και το στόμα σας υγιή.

Αλλά όσον αφορά την αλλαγή της οδοντόβουρτσας, το πότε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και την τεχνική βουρτσίσματος, η Δρ. Safa Al-Naher, διευθύντρια και οδοντίατρος στο Serene, έδωσε τις κορυφαίες συμβουλές της.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα

Σύμφωνα με την. Δρ Al-Naher, θα πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείτε κατά μέσο όρο κάθε δύο μήνες ή όταν οι τρίχες ξεφτίζουν. «Ορισμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν τώρα μια ένδειξη, που λέει πότε πρέπει να αλλάξετε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας. Αυτό το κάνει ωραίο και εύκολο», λέει η ειδικός.

Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν ή μετά το πρωινό;

Σίγουρα πριν, είπε η Δρ. Al-Naher και συμβουλεύει: «Δεν πρέπει ποτέ να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά από οποιοδήποτε γεύμα. Πρέπει να αφήνετε τουλάχιστον 40 λεπτά μετά το γεύμα πριν το βούρτσισμα, επομένως είναι πιο λογικό να βουρτσίζετε τα δόντια εκ των προτέρων».

Πότε να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, σύμφωνα με τη Δρ. Al-Naher. «Για παράδειγμα, εάν έχετε ασθένεια των ούλων ή κάποια έλκη και χρειάζεστε θεραπεία, ή απλώς έχετε πολύ υψηλό κίνδυνο τερηδόνας και ο οδοντίατρός σας σας έχει πει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε», ανέφερε η ειδικός και τόνισε:

«Αλλά δεν θα το χρησιμοποιούσα ποτέ μετά το βούρτσισμα, γιατί το φθόριο που υπάρχει στην οδοντόκρεμα είναι πολύ υψηλότερο από οτιδήποτε μπορείτε να βρείτε σε ένα στοματικό διάλυμα. Και αν χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα, τότε απλώς τα ξεπλένετε όλα».

Επομένως, είναι καλύτερα να φτύσετε την περίσσεια οδοντόκρεμα μετά το βούρτσισμα και στη συνέχεια να αφήσετε την υπόλοιπη στα δόντια σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα. Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα, τότε μπορείτε να το κάνετε σε μια διαφορετική στιγμή της ημέρας.

«Έτσι, για παράδειγμα, μετά το μεσημεριανό γεύμα, αντί να βουρτσίσετε τα δόντια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα και αυτό μπορεί να σας δώσει ένα ωραίο προστατευτικό στρώμα», εξήγησε η Δρ. Al-Naher, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δεν θα χρησιμοποιούσε στοματικό διάλυμα, εκτός εάν το συνιστούσε ένας οδοντίατρος.

«Πολλά από τα στοματικά διαλύματα έχουν πολύ υψηλό επίπεδο αλκοόλ, το οποίο μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων στο στόμα. Ένα ωραίο σπιτικό στοματικό διάλυμα είναι μόνο με αλάτι και νερό. Έτσι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό, είναι εξαιρετικό για θεραπεία και για έλεγχο των κακών βακτηρίων στο στόμα και τα ούλα», πρόσθεσε.

Είναι κακό το στοματικό διάλυμα για εσάς;

Το υψηλό επίπεδο αλκοόλ σε πολλά εμπορικά στοματικά διαλύματα μπορεί να σκοτώσει όλα τα καλά στοιχεία στο στόμα, προειδοποίησε η Δρ. Al-Naher, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά πραγματικά καλά ειδικά στοματικά διαλύματα για συγκεκριμένες συνθήκες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Πώς να σταματήσετε την υποχώρηση των ούλων

Τις περισσότερες φορές τα ούλα σας υποχωρούν επειδή βουρτσίζετε τα δόντια πολύ δυνατά ή λανθασμένα. Εναλλακτικά μπορεί να συμβεί εάν έχετε ασθένεια των ούλων. Εάν διαπιστώσετε ότι αιμορραγούν πολύ και ότι υπάρχει μια άσχημη μυρωδιά και εμφανή σημάδια ασθένειας, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

«Αν βουρτσίζετε πολύ σκληρά τα δόντια σας, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε είναι μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με αισθητήρες πίεσης. Τα υπερηχητικά κύματα είναι ωραία και απαλά, επομένως θα βοηθήσουν να σπάσουν οποιαδήποτε πλάκα και σωματίδια», είπε η Δρ. Al-Naher και κατέληξε:

«Θα πρέπει απλώς να βεβαιωθείτε ότι την χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο και ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό. Επομένως, μην τρίβετε προς τα πίσω και προς τα εμπρός, απλώς αφήστε την οδοντόβουρτσα στη σωστή περιοχή για να κάνει ό,τι χρειάζεται για μερικά δευτερόλεπτα και μετά προχωρήστε».

Όλο Υγεία

Exit mobile version