Πόση ώρα μπορεί να μείνει το φαγητό εκτός ψυγείου – Τι συμβουλεύει ειδικός του Κλίβελαντ

φαγητό

Περιμένετε φίλους να φάτε μαζί. Έχετε στο τραπέζι μπιφτέκια ψητά στη σχάρα, μακαρονοσαλάτα, πατατοσαλάτα και πολλά άλλα νόστιμα φαγητά. Αλλά είναι σωστό να αφήνετε τις πιατέλες πάνω στο τραπέζι μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι; Μήπως αυτό δεν είναι υγιεινό και προκαλέσετε γαστρεντερικά προβλήματα στους φίλους σας;

Όσο καλό κι αν είναι το φαγητό που ετοιμάσατε, μπορείτε να το κρατήσετε για την επόμενη μέρα; Όταν φύγουν οι καλεσμένοι, μπορείτε να μαζέψετε το φαγητό που περίσσεψε και να το βάλετε στο ψυγείο; Τι λένε οι ειδικοί και τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία των καλεσμένων σας αλλά και τη δική σας.

Μπορεί ένα μπάρμπεκιου να μη μοιάζει με το κατάλληλο σκηνικό για να συλλογιστείτε τη μικροβιολογία, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε πόσο καιρό μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου ορισμένα τρόφιμα πριν γίνουν επικίνδυνα, αναφέρει η γνωστή διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ Beth Czerwony.

Σχετικό άρθρο: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ξαναζεστάνετε το φαγητό – Έτσι δεν θα πάθετε δηλητηρίαση

Σύμφωνα με την ίδια, όσο καλό κι αν είναι το φαγητό που ετοιμάσατε, δεν μπορείτε να το κρατήσετε για την επόμενη μέρα αν το είχατε πολλές ώρες εκτός ψυγείου.

Ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται αυτό μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: τροφιμογενείς ασθένειες.

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το φαγητό εκτός ψυγείου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτατα στα τρόφιμα που παραμένουν στην “επικίνδυνη ζώνη” θερμοκρασίας μεταξύ 4 βαθμών και 40 βαθμών Κελσίου. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των βακτηρίων μπορεί να διπλασιαστεί μόλις μέσα σε 20 λεπτά.

«Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά ή τα προϊόντα με βάση τη μαγιονέζα, για να προκαλέσουν πρόβλημα, αν μείνουν για πολλές ώρες πάνω στο τραπέζι» αναφέρει η Czerwony.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων λένε ότι τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται αν μείνουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες. Εάν η θερμοκρασία, δε, είναι πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου, τα ευπαθή τρόφιμα είναι επικίνδυνο να καταναλωθούν αν περάσει μία ώρα.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορείτε να ετοιμάζετε το τραπέζι για τους φίλους σας και να αφήνετε τα φαγητά πάνω στο τραπέζι ακόμη και 2-3 ώρες πριν φθάσουν οι καλεσμένοι. Μπορεί να σκέφτεστε ότι θέλετε να το έχετε έτοιμο μόλις έρθουν, αλλά αυτό δεν είναι τελικά και τόσο καλό για την υγεία τους, γιατί μπορεί να τους προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα και ενοχλήσεις στο στομάχι.

Σχετικό άρθρο: Οξεία γαστρεντερίτιδα: Αίτια, μετάδοση και αντιμετώπιση

Παράλληλα, δεν πρέπει να μαζεύετε το φαγητό που περίσσεψε για να γλιτώσετε το μαγείρεμα την επόμενη μέρα. Δυστυχώς για να μην εμφανίσετε προβλήματα, θα πρέπει να πετάξετε το φαγητό που περίσσεψε. Γι’ αυτό οι ειδικοί σας συνιστούν να μην μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά να φροντίζετε να μαγειρεύετε την ποσότητα που είναι αρκετή για το τραπέζι σας, μετρώντας τις μερίδες που πρέπει να ετοιμάσετε.

Συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Να μαγειρεύετε μικρές ποσότητες. Είναι πάντα δελεαστικό να γεμίσετε τη σχάρα και να τα μαγειρέψετε όλα μαζί. Αλλά αν το κάνετε αυτό, μπορεί να υπερφορτώσετε τον μπουφέ. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε μόνο ό,τι χρειάζεστε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ώστε τα τρόφιμα να μην κάθονται έξω περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Διατηρήστε το ζεστό φαγητό ζεστό. Οι δίσκοι θέρμανσης μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των μαγειρεμένων πιάτων στον μπουφέ. Οι βραστήρες που συνδέονται με την πρίζα μπορούν επίσης να διατηρήσουν τα τρόφιμα σε ασφαλή θερμοκρασία.

Διατηρήστε τα κρύα τρόφιμα κρύα. Προμηθευτείτε πάγο – και μάλιστα πολύ. Η τοποθέτηση πιάτων σερβιρίσματος πατατοσαλάτας, σαλάτας ζυμαρικών ή λαχανοσαλάτας πάνω σε πάγο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και να βοηθήσει τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο να παραμείνουν καλά για περισσότερο χρόνο.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα μπολ σερβιρίσματος. Περιορίστε το φαγητό που βάζετε κάθε φορά, συνιστά η Czerwony. Αντ’ αυτού, διατηρήστε την κύρια προμήθειά σας σε ένα ζεστό ή κρύο αποθηκευτικό χώρο (όποιο από τα δύο ισχύει) και σχεδιάστε να το ξαναγεμίζετε συχνά. Έτσι θα διατηρήσετε μια πιο φρέσκια προμήθεια φαγητού στο τραπέζι σερβιρίσματος.

Βάλτε τις σάλτσες στο πλάι. Τα βακτήρια αναπτύσσονται καλύτερα με την υγρασία, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφεύγετε να προ-στρώνετε τα τρόφιμα (όπως η σαλάτα). Αντ’ αυτού, αφήστε τους καλεσμένους σας να ρίξουν το ντρέσινγκ πριν φάνε το φαγητό.

Αποφύγετε να διατηρείτε τα τρόφιμα στον άμεσο ήλιο. Βρείτε ένα σκιερό σημείο για το τραπέζι με τα φαγητά σας, ώστε το φως του ήλιου να μην επιταχύνει την αλλοίωση.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση τροφίμων που είναι εκτός ψυγείου

Η τροφιμογενής ασθένεια είναι τόσο δυσάρεστη όσο ακούγεται. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, πόνο στο στομάχι, πονοκέφαλο και ένα γενικό αίσθημα αηδίας, λέει η Czerwony. Μάλιστα κάποια περιστατικά μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top