Πόσες ώρες ύπνου συνδέονται με πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με ειδικό -Πόσες ώρες χρειάζεστε

Πόσες ώρες ύπνου συνδέονται με πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με ειδικό -Πόσες ώρες χρειάζεστε

Ένας Αμερικανός γιατρός αποκαλύπτει ότι ο υπερβολικός ύπνος αλλά και η έλλειψη του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ζωής μας. Πόσες ώρες ύπνου είναι οι ιδανικές;

Μπορεί να σας αρέσει να μένετε ξύπνιοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό το επόμενο πρωί, όμως ένας γιατρός μας λέει τώρα για το τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στην υγεία σας μακροπρόθεσμα. Δεν έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη ύπνου αλλά και αυτόν που διαρκεί παραπάνω από το κανονικό.

Ύπνος: Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο εγκέφαλος;

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM) συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ για να διατηρούν καλή υγεία και βέλτιστη λειτουργικότητα. Για τους περισσότερους ενήλικες, ο ιδανικός ύπνος κυμαίνεται μεταξύ 7 και 9 ωρών, ενώ οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες (65 ετών και άνω) περίπου 7-8 ώρες.

Το ίδιο προτείνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) για τη συνιστώμενη διάρκεια ύπνου για ενήλικες. Επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί σταθερά μετά από μια γεμάτη μέρα. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε, αποφεύγοντας την περιήγηση στο κινητό πριν τον ύπνο ή την παρακολούθηση στο Netflix για να χαλαρώσετε όταν έχει περάσει πολύ η ώρα.

Το άγχος της ημέρας ή η ανησυχία για το αύριο μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερδιέγερση και άγχος πριν από τον ύπνο, ενώ ο γιατρός Νταν Φρίντριχ εξηγεί στο TikTok γιατί ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται ότι μπορεί να συντομεύσει τη ζωή μας. Όπως εξηγεί, αν νομίζετε ότι μπορείτε να επιβιώσετε με μόλις τέσσερις ή πέντε ώρες ύπνου κάθε βράδυ, θα έχετε έναν πρόωρο θάνατο. «Και έτσι οι μελέτες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι η ιδανική διάρκεια ύπνου είναι μεταξύ έξι και οκτώ ωρών τη νύχτα, κατά προτίμηση τουλάχιστον επτά», αποκάλυψε.

@drdanfriederich If you want an early death, sleep 4-5 hours a night 😴 . . . #eyehealth #optometrist #doctorsofinstagram #eyehealthtips #dryeyes #health #fitness #healthyrecipes #optometry #eyewear #optician #healthspo #fitlifestyle #optical #wellness #healthychoices #fitnesslifestyle #healthylife #fitspiration #healthyliving #fitfood #gym #fit #healthyfood #healthylifestyle #livehard #75hard #nutrition #sleeptips ♬ original sound – Eyeganics

Ύπνος: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε 2 ώρες πριν για να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Ο υπερβολικός ύπνος συνδέεται με πρόωρο θάνατο

Αλλά αποδεικνύεται ακόμη ότι δεν πρέπει να κοιμόμαστε και περισσότερο από ένα συγκεκριμένο όριο, όπως συνέχισε να εξηγεί ο ειδικός υγείας. Ο Δρ. Φρίντμαν δήλωσε: «Αν κοιμάστε περισσότερες από εννέα ώρες, αυτό επίσης είναι κακό για την υγεία σας, αλλά το να κοιμάστε λιγότερο από πέντε ώρες είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε».

Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει «αυξημένη θνησιμότητα», αναφέροντας ότι «καρδιαγγειακές ασθένειες» και «όλοι οι τύποι ασθενειών» συνδέονται με την έλλειψη ύπνου. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία, καθώς οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 25%.

Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου διεξήγαγε έρευνα με 7.864 άτομα άνω των 50 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκοντας ότι όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να υποφέρετε από μακροχρόνιες παθήσεις λόγω έλλειψης ύπνου.

Η Δρ. Σεβερίνα Σαμπία, κύρια συγγραφέας της μελέτης, τόνισε: «Η πολυνοσηρότητα (η παρουσία δύο ή περισσότερων μακροχρόνιων παθήσεων) αυξάνεται στις χώρες με υψηλό εισόδημα και πάνω από το μισό των ηλικιωμένων έχει πλέον τουλάχιστον δύο χρόνιες ασθένειες». Επισήμανε επίσης ότι η πολυνοσηρότητα συνδέεται με τη μικρή διάρκεια ύπνου.

Η Δρ. Σαμπία πρότεινε κάποιες πρακτικές για να βελτιώσουμε τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, όπως ένα σκοτεινό και ήσυχο υπνοδωμάτιο, η σωστή υγιεινή ύπνου και η άνετη θερμοκρασία.

Αϋπνία: Το κόλπο των ειδικών με την πίεση που βοηθά να αποκοιμηθείτε μέσα σε λίγα λεπτά

Η άσκηση και η έκθεση στο φως της ημέρας βοηθούν επίσης στον καλύτερο ύπνο, ενώ συνιστάται να αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο. Η απάντησε σε όλα φαίνεται να είναι το μέτρο. Ούτε ο υπερβολικός ύπνος κάνει καλό στην υγεία, αλλά ούτε και η έλλειψη του.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top