Site icon Όλο Υγεία

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας

πόσες ώρες ύπνου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Ο ύπνος είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Κατά μέσο όρο κοιμόμαστε το 1/3 της ζωής μας. Αλλά πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο καθένας; Και ο ύπνος επηρεάζει την υγεία σας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ανάγκες σας σε ύπνο ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της ζωής σας και ανάλογα με το πόσους κύκλους ύπνου χρειάζεστε για να αισθάνεστε ξεκούραστοι.

Η παρακολούθηση του προγράμματος του ύπνου σας μπορεί να μην είναι πάντα η πρώτη σας προτεραιότητα, αλλά ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

Η ποσότητα του ύπνου που κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το βάρος και τον μεταβολισμό μέχρι τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση.

Για πολλούς ανθρώπους, η ώρα αφύπνισης παραμένει αρκετά σταθερή από μέρα σε μέρα. Η ώρα που πέφτετε για ύπνο, ωστόσο, μπορεί να διαφέρει. Η γνώση της συγκεκριμένης ποσότητας ύπνου που χρειάζεστε για να λειτουργείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε την ώρα που πρέπει να πάτε για ύπνο.

Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες – κυρίως από την ηλικία σας. Ενώ οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων, λάβετε υπόψη σας αυτές τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε

Τι επηρεάζει τον ύπνο

Εκτός από την ηλικία, άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε. Για παράδειγμα:

Για τα παιδιά, το να κοιμούνται τακτικά τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου συνδέεται με καλύτερη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της προσοχής, της συμπεριφοράς, της μάθησης, της μνήμης, της ικανότητας ελέγχου των συναισθημάτων, της ποιότητας ζωής και της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Για τους ενήλικες, ο ύπνος λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση συνδέεται με κακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της κατάθλιψης.

Τι συμβαίνει αν δεν κοιμάστε αρκετά

Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα και τις λειτουργίες αποκατάστασης του σώματός σας.

Οι καταστάσεις υγείας και ψυχικής υγείας μπορούν να συμβάλουν στη στέρηση ύπνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

Η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις και να τροφοδοτήσει έναν κύκλο αϋπνίας.

Οι περιστασιακές νύχτες κακού ύπνου γενικά δεν επηρεάζουν σοβαρά την υγεία σας. Οι ειδικοί έχουν συνδέσει τη συνεχή στέρηση ύπνου με σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σωματική, συναισθηματική και γνωστική υγεία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ.

Οι σωματικές επιπτώσεις της αϋπνίας:

Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει σωματικές επιπτώσεις, όπως: πονοκέφαλο, κύκλους κάτω από τα μάτια, χλωμό πρόσωπο.

Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα, όπως μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, αυξημένη κορτιζόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη όρεξη και λιγούρες για ζάχαρη και υδατάνθρακες και αύξηση του σωματικού βάρους.

Αν δεν κοιμάστε καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα της και τη ζωντάνια της και εμφανίζονται ρυτίδες, ενώ ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει και τη διάθεσή σας και έχει επιπτώσεις στην ψυχική και διανοητική σας υγεία.

Μπορεί να εμφανίσετε περισσότερο άγχος, δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων σας και δυσκολία στην κατανόηση και την επικοινωνία.

Σε περίπτωση που δεν κοιμάστε αρκετά, ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά και μπορεί να έχετε προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου επηρεάζει αρνητικά τις λειτουργίες του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου.

Εάν ανησυχείτε για την ποσότητα ύπνου που κοιμάστε εσείς ή το παιδί σας, μιλήστε με τον ιατρό σας για να σας καθοδηγήσει σωστά και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version