Site icon Όλο Υγεία

Πόσες φορές πρέπει να μπορείτε να καταπίνετε σε 1 λεπτό για να αποφύγετε τον καρκίνο;

Κατάποση - πόσες φορές καταπίνετε

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να εντοπίσετε νωρίτερα τυχόν κινδύνους για την υγεία σας; Ένα απλό τεστ κατάποσης που διαρκεί μόλις ένα λεπτό μπορεί να αποκαλύψει σημάδια που σχετίζονται με τον καρκίνο από το πόσες φορές μπορείτε να καταπίνετε. Πρόκειται για έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να παρακολουθήσετε την υγεία σας και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εγκαίρως.

Δυσκολία στην κατάποση: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες – Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε γιατρό

Πόσες φορές πρέπει να μπορείτε να καταπίνετε σε 1 λεπτό

Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία κατάποσης. Πρώτον, η μυϊκή δύναμη και ο συντονισμός των μυών του στόματος και του λαιμού είναι καθοριστικοί για την ασφαλή και αποτελεσματική κατάποση. Δεύτερον, η νευρολογική λειτουργία, καθώς η ικανότητα ελέγχου των μυών αυτών επηρεάζεται από την κατάσταση του νευρικού συστήματος. Τέλος, οι ανατομικές αλλαγές στην περιοχή του στόματος και του λαιμού μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία της κατάποσης. Η κατανόηση αυτών των παραμέτρων είναι κρίσιμη για την παρακολούθηση της υγείας.

Ακόμη, οι επιστήμονες έχουν καθορίσει πόσες φορές πρέπει να μπορεί να καταπιεί ένας υγιής άνθρωπος μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και όσοι δεν τα καταφέρνουν ίσως πάσχουν από μια δύσκολη πάθηση.

Η δυσκολία στην κατάποση, ιατρικά γνωστή ως δυσφαγία, μπορεί να αποτελεί σημάδι παθήσεων όπως ο καρκίνος, σοβαρές πνευμονικές ασθένειες ή άνοια.

Δυσκολία στην κατάποση: Ποια σοβαρή νόσο υποδεικνύει

Τι είναι το επαναλαμβανόμενο τεστ κατάποσης σιέλου

Μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαπιστώσουν αν ένας ασθενής πάσχει από δυσφαγία είναι το Επαναλαμβανόμενο Τεστ Κατάποσης Σιέλου (Repetitive Saliva Swallow Test).

Κατά τη διάρκεια αυτού του απλού τεστ, το οποίο μπορεί να εκτελεστεί στο σπίτι, ο ασθενής προσπαθεί να καταπιεί χωρίς να καταναλώσει φαγητό ή ποτό, όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μέσα σε μισό λεπτό.

Πλέον, στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της έως σήμερα, Ισραηλινοί γιατροί καθόρισαν τον βασικό αριθμό κατάποσης που πρέπει να μπορεί να επιτυγχάνουν υγιή άτομα ανάλογα με την ηλικία τους.

Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες ηλικίας 20 έως 39 ετών θα πρέπει να μπορούν να καταπιούν, κατά μέσο όρο, σχεδόν 8,5 φορές μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Οι ασθενείς στα 40 τους πρέπει να μπορούν να καταπιούν οκτώ φορές, ενώ εκείνοι στα 50 τους περίπου επτά.

Όταν οι ασθενείς φτάσουν στα 60 τους, θα πρέπει να καταφέρνουν σχεδόν επτά καταπόσεις (6,7), και όσοι είναι στα 70 τους περίπου έξι.

Τέλος, οι ασθενείς στα 80 τους θα πρέπει να μπορούν να εκτελούν λίγο παραπάνω από τέσσερις καταπόσεις (4,3) μέσα στο χρονικό όριο.

Δεν μπορείτε να καταπιείτε το χάπι σας; Δείτε αυτές τις τεχνικές

Δυσφαγία: Τι προκαλεί

Οι ασθενείς που δεν καταφέρνουν να φτάσουν το προβλεπόμενο όριο υγιούς κατάποσης για την ηλικιακή τους ομάδα μπορούν στη συνέχεια να παραπεμφθούν για περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να εντοπιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλούν δυσφαγία συμπεριλαμβανομένων πνευμονικών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό Dysphagia, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη τους είναι σημαντική, καθώς έδειξε πως το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες.

Τόνισαν ότι το προηγουμένως καθορισμένο όριο για το Repetitive Saliva Swallow Test είχε ορίσει τον αριθμό των φυσιολογικών καταποσιών για όλους τους ενήλικες μόλις στις τρεις.

«Το εύρημα αυτό ενισχύει την ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη διερεύνηση της εγκυρότητας των καθορισμένων ορίων αναφοράς ειδικά στην πολύ ηλικιωμένη πληθυσμιακή ομάδα», έγραψαν.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η σημαντική διακύμανση στα αποτελέσματα του τεστ ανάλογα με την ηλικία μπορεί να οφείλεται στις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους μυς του λαιμού καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Ανέφεραν επίσης ότι παρατηρήθηκαν διαφορές και μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τους πρώτους να επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο 7,6 καταπόσεις, ενώ οι γυναίκες 6,5, κάτι που μπορεί επίσης να επηρεάζει τα αποτελέσματα του τεστ.

Οι ειδικοί είπαν ότι οι λόγοι για αυτή τη διαφορά μεταξύ των φύλων στην ταχύτητα κατάποσης χρειάζονται περαιτέρω έρευνα.

Η δυσφαγία συνήθως δεν αποτελεί από μόνη της πάθηση, αλλά είναι σύμπτωμα κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος.

Πόνος στο λαιμό: Αιτίες και θεραπευτικές επιλογές

Η κατάποση συνδέεται με καρκίνο του λαιμού

Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) αναφέρει ότι αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ήπια προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έως καρκίνο του στόματος ή του οισοφάγου, ο σωλήνας που μεταφέρει την τροφή και το ποτό στο στομάχι, καθώς και παθήσεις όπως η άνοια ή πνευμονική νόσος.

Μόλις τον περασμένο μήνα, μία μητέρα τεσσάρων παιδιών αποκάλυψε ότι το πρώτο σημάδι του τελικού σταδίου καρκίνου του στομάχου ήταν προβλήματα στην κατάποση, τα οποία αρχικά είχε αποδώσει στις παρενέργειες της δίαιτας απώλειας βάρους που ακολουθούσε.

Τα προβλήματα στην κατάποση μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του λαιμού, της ασθένειας που σκότωσε τον Χολιγουντιανό σταρ Val Kilmer, γνωστό για τους εμβληματικούς του ρόλους στα Top Gun, Batman και The Doors, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Παρότι οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η μελέτη τους ήταν το μεγαλύτερο πείραμα του είδους του, παραδέχτηκαν ότι είχε αρκετούς περιορισμούς.

Πρώτον, αν και οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς την υγεία τους πριν τη συμμετοχή, δεν πραγματοποιήθηκαν διαγνωστικά τεστ, πράγμα που σημαίνει ότι άτομα με αδιάγνωστες παθήσεις ενδεχομένως να συμπεριλήφθηκαν.

Καούρα στο στομάχι και τον λαιμό: Τι να κάνετε για άμεση ανακούφιση – Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου

Ένας άλλος περιορισμός ήταν ότι οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν μόνο μία φορά, και δεν καταγράφηκε αν είχαν καταναλώσει τροφή ή ποτό πριν από το τεστ, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version