Site icon Όλο Υγεία

Πώς θα μείνετε σε φόρμα καθώς μεγαλώνετε – Δοκιμάστε 4 επιστημονικούς τρόπους

σε φόρμα

Καθώς μεγαλώνετε χρειάζεται να κάνετε προσπάθειες για να παραμείνετε υγιής και σε φόρμα. Αυτοί οι 4 τρόποι είναι βγαλμένοι από την επιστήμη!

Εκτός από την καθημερινή γυμναστική υπάρχουν και άλλοι τέσσερις τρόποι για να μείνετε σε φόρμα και να παραμείνετε υγιείς.

1 Άσκηση για το σώμα και τον εγκέφαλο

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας κρατήσει σε φόρμα, να αποτρέψει τους τραυματισμούς και να βοηθήσει το σώμα να επουλωθεί γρηγορότερα, καθώς συνδέεται στενά με την καλή ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο Δρ. Kirk Erickson, διευθυντής των Translational Neurosciences στο AdventHealth Central Florida, όπου μελετά την πλαστικότητα και τη δυνατότητα τροποποίησης των εγκεφαλικών συστημάτων, βρήκε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρείται ο εγκέφαλος υγιής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η έρευνα του Erickson δείχνει ότι καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, ειδικά ο ιππόκαμπος που είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό της μνήμης. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση αυτού του τμήματος του εγκεφάλου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην αύξηση του μεγέθους. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε για το πώς και γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ο Erickson λέει ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όσο περισσότερο ασχολείστε με αυτές τις συνήθειες, επομένως είναι καλό να ξεκινήσετε νέοι.

Φυσικά, ακόμη κι εάν ξεκινήσετε αργότερα στη ζωή θα έχετε οφέλη. Θα διαπιστώσετε με τον καιρό ότι ανακαλείτε αναμνήσεις και πληροφορίες πιο εύκολα και έχετε καλύτερη εκτελεστική λειτουργία και μεγαλύτερο εύρος προσοχής όταν ο εγκέφαλός σας είναι στα καλύτερά του.

Συνιστά μέτρια άσκηση, όπως περπάτημα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά.

Εκτός από το περπάτημα, ο Δρ Gary Small, πρόεδρος ψυχιατρικής στο Hackensack Meridian Health, λέει ότι η προπόνηση δύναμης βοηθά στην καταπολέμηση της απώλειας της μυικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία και στη μακροζωία. Επιπλέον, οι ασκήσεις ισορροπίας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη γλιστρημάτων και πτώσεων, η κύρια αιτία τραυματισμών σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η Jasmine Marcus, φυσιοθεραπεύτρια στο Ιατρικό Κέντρο Cayuga, όπου εργάζεται με ασθενείς από όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, συνιστά να ασκείτε τις μύτες των ποδιών. Προτείνει να ξεκινήσετε με κάποιου είδους ομαδικό μάθημα γυμναστικής όπως η Zumba—κάτι που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό.

2 Ενισχύστε τον εγκέφαλο σας

Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε δραστηριότητες που κρατούν τον εγκέφαλο σε φόρμα. Μια μελέτη έδειξε ότι η απλή πράξη της ανάγνωσης άρθρων στο Διαδίκτυο και της αναζήτησης θεμάτων στο Google προσέφερε πολύτιμη πνευματική διέγερση. Το να λύνετε σταυρόλεξα, να διαβάζετε βιβλία, να παίζετε παιχνίδια, να ασχολείστε μεχόμπι και να ονειροπολείτε όλα συμβάλλουν στην πνευματική οξύτητα.

Η διαχείριση του στρες είναι επίσης σημαντικό για τη διατήρηση της ψυχικής φυσικής κατάστασης. Μόλις 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τη γνωστική ευκινησία, επανασυνδέοντας τον εγκέφαλο και ενισχύοντας τα νευρικά κυκλώματα.

3 Μείνετε κοινωνικοί

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για την επιδημία μοναξιάς, η οποία επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Μια μελέτη εξίσωσε την έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης με το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κοινωνική σύνδεση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Είναι σαφές ότι η κοινωνική και συναισθηματική φυσική κατάσταση είναι το κλειδί για την καλή γήρανση.

Εάν κάποιος σύντροφος φύγει ξαφνικά από τη ζωή, κανείς δεν θα σας ρωτήσει πώς κοιμηθήκατε ή τι σχέδια έχετε για τη μέρα. Ένα παρόμοιο πρόβλημα συμβαίνει με την ασύγχρονη γήρανση, όπου ο ένας σύζυγος έχει πτώση με άνοια, για παράδειγμα. Άλλα γεγονότα όπως η συνταξιοδότηση ή όταν φεύγουν τα παιδιά για σπουδές μπορεί να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στην κοινωνική ευημερία.

4 Κάντε ένα πρόγραμμα ύπνου

Υπάρχει ένας μύθος ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο καθώς γερνούν, αλλά ο Δρ Jamie Zeitzer, σύμβουλος και επιστημονικός κριτής στο Rise Science, λέει ότι ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος με την ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι πέφτουν για ύπνο αργότερα και ξυπνούν νωρίτερα.

«Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να μένουν ξύπνιοι 16 ώρες και να κοιμούνται 8 ώρες», λέει. «Η ικανότητα ενός ηλικιωμένου να το κάνει αυτό μειώνεται, επομένως πρέπει να δουλέψουν λίγο σκληρότερα».

Οι αιτίες για τον κακό ύπνο μπορεί να είναι κοινωνικές και σωματικές. Γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στους ήχους και τις θερμοκρασίες καθώς γερνάμε. Έτσι, το απορριμματοφόρο που δεν σας ξύπνησε ποτέ στην εβδομαδιαία διαδρομή του, μπορεί τώρα να σας ξεσηκώσει στις 6 το πρωί. Ομοίως, ένα υπνοδωμάτιο που είναι πολύ ζεστό ή κρύο μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.

Καθώς γερνάμε γινόμαστε επίσης πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Έτσι, αν κάποτε πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ το βράδυ και δεν είχατε πρόβληματα, τώρα θα διαπιστώσετε ότι έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε.

Υπάρχει επίσης μια σημαντική αλλαγή που συμβαίνει μόλις πάμε για ύπνο, όπου οι κοινωνικοί περιορισμοί γύρω από τον ύπνο αίρονται ξαφνικά. Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κοινωνικές υποχρεώσεις νωρίς το πρωί μπορεί να διαπιστώσουν ότι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να κοιμούνται τις τυπικές ώρες. Ένας υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα, δεν θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ.
Οι ηλικιωμένοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι ο πολύ λίγος ύπνος ή ο κατακερματισμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία την επόμενη μέρα. Ο κακός ύπνος μακροπρόθεσμα συνδέεται με καταστάσεις υγείας, όπως η κατάθλιψη, η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version