Πώς θα αποφύγετε την καούρα – 3 φυσικές λύσεις για άμεση ανακούφιση

καούρα

Η λύση δεν είναι να κόψετε το φαγητό για να απαλλαγείτε από τις καούρα. Μερικές απλές κινήσεις αρκούν για να βρείτε σημαντική ανακούφιση.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο πλαίσιο μετανάλυσης τους επανεξέτασαν 100 μελέτες για να διαπιστώσουν τις αιτίες που προκαλούν τις ενοχλητικές καούρες.

Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν; Τα πιο αποτελεσματικά «γιατροσόφια» για την καταπολέμηση της καούρας ή γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, είναι:

1. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τους
2. Η ανύψωση του κεφαλιού στο κρεβάτι ώστε να βρίσκεται πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα.
3. Ο ύπνος από την αριστερή πλευρά.

Άλλη μελέτη έδειξε πως, αν χάσετε τα περιττά κιλά στην περίπτωση που είστε υπέρβαροι μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα κατά 40%. Αυτό οφείλεται στο ότι η απώλεια βάρους ανακουφίζει από την πίεση στο στομάχι και περιορίζει την έκκριση οξέων.

Ακόμη, ο ύπνος σε ψηλό μαξιλάρι μειώνει τη συχνότητα των επεισοδίων. Ακόμη, ο ύπνος από την αριστερή πλευρά φαίνεται πως ανακουφίζει ένα κρίσιμο μυ στο πάνω μέρος του στομάχου, επιτρέποντας στα οξέα να φτάσουν στον οισοφάγο. Αν και δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις, πολλοί γιατροί προτείνουν ακόμα και σήμερα την αποφυγή ορισμένων τροφών.

Τι να κάνετε:

  • Ανυψώστε το κεφάλι σας, όταν κοιμάστε ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι χρησιμοποιώντας δύο μαξιλάρια ή τοποθετώντας τακάκια στο κρεβάτι.
  • Αν έχετε διαπιστώσει πως συγκεκριμένες τροφές σας προκαλούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα, καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε.
  • Αν δε έχετε ανακούφιση απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Υπάρχει πιθανότητα να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.

Τα μη συνταγογραφούμενα, φάρμακα όπως τα αντιόξινα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αίσθησης καψίματος του στομάχου. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για ακριβή διάγνωση, καθώς ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί άλλα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά αν λ.χ. πρόκειται για μια λοίμωξη.

Πως θα προλάβετε την καούρα

  • Αυξήστε τις φυτικές ίνες
  • Περιορίστε το ανθρακικό
  • Ενσωματώστε τα προβιοτικά στη ζωή σας
  • Μασήστε καλά
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Περιορίστε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πχ τηγανητά
  • Μείνετε ενυδατωμένοι
  • Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ
  • Βρείτε τρόπους μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα
  • Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ πριν από τον ύπνο
  • Δοκιμάστε να τρώτε μικρότερα γεύματα

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Μια μεμονωμένη περίοδος δυσπεψίας συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, όποιος εμφανίζει επίμονα συμπτώματα – όπως κάψιμο στο στομάχι που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επανέρχεται όλη την ημέρα – θα πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό.

Εάν παρουσιαστούν άλλα σχετικά συστήματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, αισθήματα πληρότητας ή απώλεια όρεξης, θα πρέπει και πάλι να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top