Η ξαφνική υποτροπή των βρεφών στη δική της βάρδια ήταν ο λόγος που κίνησε τις υποψίες. Στα χέρια της, ουσίες όπως ο αέρας, το γάλα και φάρμακα όπως η ινσουλίνη, έγιναν θανατηφόρα για τα αθώα βρέφη.
Επτά νεογέννητα βρέφη δολοφόνησε η Βρετανίδα πρώην νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι και άλλα έξι αποπειράθηκε να τα σκοτώσει στη μονάδα νεογνών νοσοκομείου της βορειοδυτικής Αγγλίας όπου εργαζόταν. Η κατά συρροή βρεφοκτόνος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.
«Διέστρεψε τις επιστημονικές γνώσεις της και όπλισε την τέχνη της για να προκαλέσει βλάβη, θλίψη και θάνατο σε βρέφη», δήλωσε ο εισαγγελέας Πασκάλε Τζόουνς.
Στη διάρκεια της μακράς δίκης, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, οι εισαγγελείς είπαν ότι το νοσοκομείο το 2015 παρουσίασε σημαντική αύξηση στον αριθμό των μωρών που πέθαιναν ή υπέφεραν από ξαφνική επιδείνωση της υγείας τους χωρίς προφανή λόγο.
Με ποιο τρόπο σκότωνε τα βρέφη
Στα χέρια της, ουσίες όπως ο αέρας, το γάλα, τα υγρά – ή φάρμακα όπως η ινσουλίνη -γίνονταν θανατηφόρα. Η Λέτμπι δηλητηρίασε ορισμένα από τα βρέφη θύματά της, χορηγώντας ένεση ινσουλίνης και εγχέοντας αέρα. Χρησιμοποιώντας τους ρινογαστρικούς σωλήνες έστελνε αέρα ή υπερβολική δόση γάλακτος στο στομάχι τους.
Επίσης, πρόσθετε ινσουλίνη στα σακουλάκια του τροφικού διαλύματος, αποσυνέδεε τον αναπνευστικό σωλήνα από ένα βρέφος που είχε γεννηθεί με πρόωρο τοκετό, ενώ τάιζε ένα άλλο με σωλήνα. Ορισμένες φορές συνδύαζε αυτές τις τακτικές της.
3 θανατηφόρα συστατικά: Αέρας, ινσουλίνη και υπερβολικό γάλα – Πώς διαπιστώνονται ως αιτία θανάτου, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων
Το oloygeia.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρη Λέων, για να μας εξηγήσει, τι προκαλεί η ινσουλίνη σε υγιή άτομα, η χορήγηση αέρα και το υπερβολικό γάλα στα νεογνά και πόσο εύκολα διαπιστώνεται η αιτία θανάτου νεκροτομικά.
1. Ινσουλίνη
Η ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη θεραπεία του διαβήτη, είναι επικίνδυνη για όσους δεν πάσχουν από την ασθένεια αφού μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει κώμα ή ακόμη και τον θάνατο, αναφέρει ο .κ. Λέων.
Όσο πιο μεγάλη ποσότητα χορηγηθεί τόσο πιο γρήγορα θα επέλθει ο θάνατος. Η υπογλυκαιμία μπορεί να μοιάζει με ασφυξία, υπασβεστιαιμία, σήψη ή καρδιακή ανεπάρκεια.
2. Έκχυση αέρα
Η εισχώρηση αέρα σε αρτηρία ή φλέβα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική, καρδιακή και πνευμονική βλάβη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιφνίδια εμφάνιση δύσπνοιας, ανομοιόμορφους αναπνευστικούς ήχους, υπόταση, αδύναμο σφυγμό, αυξημένη κεντρική φλεβική πίεση, κυάνωση, διαξιφιστικό άλγος στο θώρακα, αιμόπτυση, ιδιάζοντα πνευμονικό ήχο.
3. Υπερβολική ποσότητα γάλακτος
Η χορήγηση μεγάλης ποσότητας γάλακτος έχει ως αποτέλεσμα το φράξιμο των αναπνευστικών οδών. Σύμφωνα με τον κ. Λέων αυτή η αιτία θανάτου βρίσκεται εύκολα κατά την νεκροτομία. Πιο δύσκολα ως αιτία θανάτου βρίσκεται η χορήγηση ινσουλίνης-χρειάζονται ειδικές εξειδικευμένες εξετάσεις για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα για την εξωγενή χορήγησή της.
Ακόμα πιο δύσκολη, είναι η χορήγηση αέρα, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί επιστήμονες μέσα από ειδικές εξετάσεις βρίσκουν την αιτία του θανάτου.
Γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος
Όπως αναφέρει το BBC πριν η Λούσι Λέτμπι αρχίσει να επιτίθεται σε μωρά σε μια μονάδα νεογνών, ένα άλλο νοσοκομείο πριν από 32 χρόνια, βίωσε ξαφνικές και απροσδόκητες απώλειες μωρών.
Οι θάνατοι στην παιδική πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο Grantham and Kesteven στο Lincolnshire ήταν σπάνιοι μέχρι ένα διάστημα δύο μηνών την άνοιξη του 1991, όταν τέσσερα μωρά και παιδιά πέθαναν ξαφνικά και άλλα εννέα έχασαν τις αισθήσεις τους.
Ο πέντε μηνών Πολ έχασε τις αισθήσεις του μυστηριωδώς τρεις φορές και κανείς δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τι είχε συμβεί. Ο Πολ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με λοίμωξη και επρόκειτο να επιστρέψει στο σπίτι την ημέρα πριν από το πρώτο επεισόδιο. Μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, όπου ανέρρωσε και πήρε εξιτήριο.
Λίγες μέρες αργότερα, η αστυνομία γνωστοποίησε ότι η ξαφνική επιδείνωση της υγείας του Πολ πιθανώς να προκλήθηκε από τη χορήγηση ναρκωτικών. Ξεκίνησε ποινική έρευνα.
Θα περνούσαν άλλα δύο χρόνια μέχρι μια νοσοκόμα στην παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου, να καταδικαστεί για τη δολοφονία τεσσάρων παιδιών, την απόπειρα δολοφονίας άλλων τριών – συμπεριλαμβανομένου του Πολ – και για σοβαρή σωματική βλάβη σε άλλα έξι.
Σύμφωνα με ειδικούς το σύστημα υγείας επέδειξε αδυναμία να ανταποκριθεί σε μια εξελισσόμενη κρίση και να αποτρέψει τα τραγικά γεγονότα.
Αμέσως μετά τη δίκη πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητη έρευνα. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε το 1994, εντόπισε μια σειρά από βασικές αδυναμίες. Ουσιαστικά διαπίστωσε ότι επειδή κάθε μεμονωμένο περιστατικό μπορούσε να εξηγηθεί – και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας συνάδελφος θα έβλαπτε σκόπιμα τα μωρά – η δράστις ήταν σε θέση να συνεχίσει για περισσότερο από δύο μήνες. Οι παραλληλισμοί με τον Λέτμπι είναι εντυπωσιακοί, σημειώνεται.
Ενώ ορισμένοι ανώτεροι υγειονομικοί εξέφρασαν ανησυχίες για αυτήν μετά τους πρώτους μήνες, άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων – προφανώς δεν ήταν σε θέση να σκεφτούν ότι μπορεί να υπήρχε ένας δολοφόνος ανάμεσά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσε να συνεχίσει τις επιθέσεις της για ένα χρόνο.
Η συζήτηση έχει στραφεί στην εφαρμογή καλύτερων συστημάτων για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των ασθενών. «Συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο εδώ, είναι έξω από τα όρια της κανονικής διακύμανσης – πρέπει να το δούμε». Τουλάχιστον κάποιος θα έπρεπε να κοιτάξει πιο προσεκτικά.