Πώς να κάνετε τη φωνή σας να ακούγεται πιο νεανική

Πώς να κάνετε τη φωνή σας να ακούγεται πιο νεανική

Καθώς μεγαλώνουμε, η φωνή μας μπορεί να αρχίσει να ακούγεται διαφορετική — πιο απαλή, βραχνή ή λιγότερο σταθερή απ’ ό,τι παλιότερα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι διακριτικές στην αρχή, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε και το πόσο αυτοπεποίθηση νιώθουμε. Τα καλά νέα; Η φωνή σας δεν χρειάζεται να σβήσει αθόρυβα με την ηλικία. Υπάρχουν πρακτικοί, επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να διατηρηθεί δυνατή, καθαρή και γεμάτη χαρακτήρα.

Τι κρύβει η βραχνή φωνή στο παιδί

Απλές στρατηγικές για να αποφύγουμε τη βραχνή φωνή καθώς γερνάμε

Η φωνή σας δεν είναι μόνο ένα εργαλείο επικοινωνίας — είναι μια αντανάκλαση του ποιοι είστε. Αλλά όπως κάθε άλλο μέρος του σώματος, αλλάζει με την ηλικία. Αν έχετε παρατηρήσει ότι η φωνή σας γίνεται πιο λεπτή, πιο βραχνή ή πιο δύσκολη να προβληθεί, δεν είστε οι μόνοι.

Αυτές οι λεπτές αλλαγές συχνά αρχίζουν στα 60 και μπορεί αθόρυβα να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή ακόμα και τις καθημερινές συνομιλίες. Τα καλά νέα; Με τις σωστές συνήθειες και τη φροντίδα, είναι δυνατό να διατηρήσετε τη φωνή σας ζωντανή και νεανική για πολλά χρόνια.

Φωνητικές χορδές: Ανατομία και παθολογία

Οι φωνητικές χορδές, ή φωνητικές πτυχές, είναι βασικές δομές μέσα στον λάρυγγα που επιτρέπουν την ομιλία και προστατεύουν τον αεραγωγό κατά την κατάποση. Κάθε πτυχή αποτελείται από έναν φωνητικό σύνδεσμο, τον μυ vocalis και μια επενδυτική βλεννογόνο μεμβράνη, που τους επιτρέπει να δονούνται και να παράγουν ήχο όταν περνάει ο αέρας. Ο ίδιος ο λάρυγγας διαιρείται σε τρεις περιοχές: την υπεργλωττίδα, τη γλωττίδα και την υπογλωττίδα, καθεμία από τις οποίες συμβάλλει στις πολύπλοκες λειτουργίες του.

Οι παθολογίες που επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές περιλαμβάνουν καλοήθεις αλλοιώσεις όπως οζίδια και πολύποδες, που συχνά προκύπτουν από καταπόνηση ή υπερβολική χρήση της φωνής. Η παράλυση των φωνητικών χορδών, μια άλλη πάθηση, συμβαίνει όταν μία ή και οι δύο φωνητικές χορδές δεν μπορούν να κινηθούν, οδηγώντας σε δυσκολίες στην ομιλία, την κατάποση ή την αναπνοή.

Τι κάνει μια φωνή γηρασμένη – Τι αλλάζει στις φωνητικές χορδές

Άρθρο του 2023 με τίτλο «The Elderly Voice: Mechanisms, Disorders and Treatment Methods» προσφέρει μια εις βάθος ανάλυση του πώς η γήρανση επηρεάζει τη φωνητική λειτουργία και τονίζει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και της διεπιστημονικής φροντίδας. Καθώς ο παγκόσμιος ηλικιωμένος πληθυσμός αυξάνεται, οι φωνητικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία — συχνά λόγω μιας πάθησης γνωστής ως πρεσβυλάρυγγας — είναι όλο και πιο συχνές και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Η μελέτη περιγράφει φυσιολογικές αλλαγές όπως η ατροφία των φωνητικών χορδών, η γλωττιδική ανεπάρκεια, η οστεοποίηση του χόνδρου και οι ιστολογικές αλλαγές στα στρώματα των φωνητικών πτυχών. Παράγοντες που συμβάλλουν περιλαμβάνουν ορμονικές αλλαγές (ειδικά μετά την εμμηνόπαυση), συστηματικές παθήσεις (π.χ. διαβήτης, νόσος του Parkinson, δυσλειτουργία θυρεοειδούς) και περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Συχνές διαταραχές που συνυπάρχουν με τoν πρεσβυλάρυγγα είναι η δυσφωνία από μυϊκή τάση, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση και οι μάζες στις φωνητικές πτυχές. Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένες αξιολογήσεις — περιλαμβανομένης της πνευμονικής εκτίμησης — και προτείνουν τη φωνητική θεραπεία ως την πρώτη επιλογή θεραπείας, με τις χειρουργικές επιλογές να προορίζονται για πιο προχωρημένες περιπτώσεις.

Γιατί αλλάζει η φωνή σας με την ηλικία — Τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε

Ίσως η φωνή σας είναι πιο βραχνή απ’ ό,τι ήταν παλιά. Ή μπορεί να ακούγεται σαν να τρέμει. Αυτού του είδους τα προβλήματα είναι συνηθισμένα όσο μεγαλώνουμε, συχνά ξεκινώντας στα 60, και επηρεάζουν περίπου το 19% όλων των ηλικιωμένων. Αναπνευστικές λοιμώξεις όπως τα κρυολογήματα μπορούν προσωρινά να επηρεάσουν τη φωνή σας.

Καρκίνος του λάρυγγα: Αν παρατηρήσετε αυτή την αλλαγή στη φωνή σας μπορεί να είναι σύμπτωμα

Αλλά μια συχνή αιτία επίμονων προβλημάτων είναι μια πάθηση που ονομάζεται πρεσβυφωνία. Αυτό συμβαίνει όταν οι φωνητικές σας χορδές φυσικά συρρικνώνονται και γίνονται λιγότερο ικανές να λειτουργούν όπως παλιά. Παρακάτω, τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρεσβυφωνία και οι καλύτεροι τρόποι για να ανακτήσετε τη φωνή σας.

Γιατί μπορεί να προκύψουν προβλήματα στη φωνή

Όταν μιλάτε, οι φωνητικές σας χορδές — που είναι ουσιαστικά δύο μύες στον λάρυγγα — συνήθως αγγίζουν η μία την άλλη και στη συνέχεια δονούνται, δημιουργώντας ήχους. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, οι φωνητικές χορδές χάνουν μάζα με την πάροδο του χρόνου, κάτι που δυσκολεύει την επαφή των δύο μυών.

Αυτό μπορεί να κάνει τη φωνή κάποιων ηλικιωμένων πιο βραχνή και πιο αδύναμη αλλά και αέρινη ή τραχιά. «Η φωνή απλώς ακούγεται πιο γέρικη και λιγότερο δυναμική», λέει ο Αμερικανός Dr Lee Akst, διευθυντής του τμήματος λαρυγγολογίας στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη. Ορισμένοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η ομιλία, ειδικά όταν χρειάζεται να υψώσουν τη φωνή τους, απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Αυτό μπορεί να είναι κουραστικό.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στον λαιμό ή στον αυχένα, λέει η Αμερικανή Dr Molly Huston, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του τμήματος λαρυγγολογίας στην Ιατρική Σχολή του Washington University στο St. Louis. Επιπλέον, η ένταση στους μύες γύρω από τον λάρυγγα μπορεί να δημιουργήσει μια συνεχή αίσθηση ότι κάτι είναι κολλημένο στον λαιμό, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα εκεί.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τη φωνή σας υγιή και νεανική

Αν αντιμετωπίζετε βραχνάδα μόνο περιστασιακά, αρχικά προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τη φωνή σας — ίσως διαβάζοντας δυνατά ή μιλώντας ή τραγουδώντας στο ντους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λέπτυνσης και της ατροφίας των μυών των φωνητικών χορδών με την πάροδο του χρόνου. «Είναι η θεωρία του “χρησιμοποίησέ το αλλιώς θα το χάσεις”», λέει ο Dr Αμερικανός Brad DeSilva, κλινικός καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Ohio State University Wexner Medical Center στο Columbus.

Αποφύγετε όμως τις φωνές ή τις κραυγές, οι οποίες μπορούν να καταπονήσουν τους φωνητικούς μύες. Και αν νιώσετε κόπωση αφού χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας, ξεκουράστε την.

Πιείτε επίσης άφθονο νερό. Αυτό ενυδατώνει τις φωνητικές χορδές, γεγονός που τις βοηθά να δονούνται και να παράγουν ήχο. Το να πίνετε κρύο νερό μπορεί επίσης να σας αποσπάσει από την επιθυμία να καθαρίσετε τον λαιμό σας, μια ενέργεια που μπορεί να βλάψει τις φωνητικές χορδές. Το κάπνισμα, ακόμη και το παθητικό κάπνισμα, μπορεί επίσης να ερεθίσει τις φωνητικές χορδές, οπότε φροντίστε να μειώσετε την έκθεσή σας στον καπνό του τσιγάρου.

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

Αν τα προβλήματα με τη φωνή σας συνεχίζονται για περισσότερο από έναν μήνα, η Dr Huston προτείνει να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, έναν γιατρό που ειδικεύεται στις παθήσεις των αυτιών, της μύτης και του λαιμού. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε έναν γιατρό νωρίτερα αν οι αλλαγές στη φωνή σας προκαλούν δυσφορία ή σας εμποδίζουν να είστε τόσο κοινωνικοί όσο θα θέλατε.

Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει αν έχετε πρεσβυφωνία ή αν αντιμετωπίζετε κάποια άλλη ιατρική πάθηση που επηρεάζει τη φωνή σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον ή όγκους στις φωνητικές χορδές. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη φωνή σας, αν και κυρίως προκαλεί κάψιμο ή πόνο στο στήθος και μπορεί να διαγιγνώσκεται υπερβολικά ως αιτία αλλαγών στη φωνή.

Για την πρεσβυφωνία, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φωνητική θεραπεία με λογοθεραπευτή. Αυτό μπορεί να σας μάθει να προβάλλετε καλύτερα και να βελτιώσετε την ποιότητα της φωνής σας, μεταξύ άλλων ωφελειών, λέει ο Dr Akst. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα προβλήματα της φωνής και, επειδή δεν είναι επεμβατική, μπορεί να τη δοκιμάσει οποιοσδήποτε έχει αλλαγές στη φωνή. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως μερικούς μήνες. Όταν η φωνητική θεραπεία από μόνη της δεν βοηθά αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια διαδικασία για την προσωρινή πάχυνση των φωνητικών σας χορδών.

Γιατί φωνάζουμε στα παιδιά μας; Τι τους προκαλεί και πώς θα το σταματήσουμε

Αυτή περιλαμβάνει περιστασιακές ενέσεις filler, του ίδιου τύπου που χρησιμοποιείται για πιο γεμάτα χείλη. «Με το να δώσουμε σε κάποιον πιο πρησμένες, πιο ογκώδεις χορδές που κλείνουν πιο αποτελεσματικά, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να κάνει τη φωνή του πιο δυνατή», λέει ο Dr Akst. Τα αποτελέσματα διαρκούν συνήθως από μερικούς μήνες έως έναν χρόνο, ανάλογα με τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται.

Πηγές: CR, MedScape, NIH, ASHA, VeryWell Health, PMC

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Οι φωνητικές αλλαγές με την ηλικία είναι φυσιολογικές και ξεκινούν συνήθως μετά τα 60.
  • Παθήσεις όπως η πρεσβυφωνία και ο πρεσβυλάρυγγας προκαλούν αδυναμία, βραχνάδα στη φωνή και φωνή που τρέμει.
  • Η σωστή χρήση της φωνής, η ενυδάτωση, η αποφυγή εισπνοής καπνού και η φωνητική θεραπεία βοηθούν στην ενίσχυση της φωνής.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις, εφαρμόζονται ενέσεις υλικών για την πάχυνση των φωνητικών χορδών με θετικά αποτελέσματα.
Scroll to Top