Site icon Όλο Υγεία

Πώς να απαλλαγώ από τις κατσαρίδες: 5 δοκιμασμένοι τρόποι – Οι συμβουλές ενός ειδικού απολυμαντή

κατσαρίδες

Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων στον κόσμο. Στο δικό σας σπίτι ίσως να έχετε κάποιες από αυτές τις κατσαρίδες που είμαστε σίγουροι ότι θέλετε να απαλλαγείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα! (Το ίδιο και εμείς!)

Οι κατσαρίδες, αυτά τα έντομα με το πεπλατυσμένο, οβάλ σχήμα σώματος, τις μακριές κεραίες και τα μακριά, αγκαθωτά πόδια είναι αυτά για τα οποία τρέμουμε (τουλάχιστον οι περισσότεροι) όταν συναντηθούμε!

Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα έντονα: τρώνε οτιδήποτε, από υπολείμματα φαγητού στο σπίτι μέχρι και σκουπίδια. Δεν είναι λογικό λοιπόν να αηδιάζουμε όταν εμφανίζονται στο σπίτι μας;

Απευθυνθήκαμε στον κο Νίκο Καλαντρανάκη, ειδικό απολυμαντή – βιολογικοί καθαρισμοί για να μας δώσει τις συμβουλές του, για το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις κατσαρίδες.

Πως να απαλλαγώ απο τις κατσαρίδες στο σπίτι μου;

1 κατσαρίδα σημαίνει 30.000 κατσαρίδες τον χρόνο!

Οι κατσαρίδες έχουν τρία στάδια κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Ξεκινούν ως αυγό και γίνονται νύμφη μόλις εκκολαφθούν. Οι νύμφες είναι επίπεδες και ωοειδείς, αλλά μικρότερες από τις ενήλικες και δεν έχουν φτερά. Τα ενήλικα είναι, πάλι, επίπεδα και οβάλ, αλλά είναι μεγαλύτερα και έχουν πλήρως ανεπτυγμένα φτερά (αν και ορισμένα είδη δεν πετούν).

Οι ενήλικες γεννούν αυγά και τα μεταφέρουν σε κάψουλα (ωοθήκη) κάτω από την κοιλιά τους ώσπου οι προνύμφες να είναι έτοιμες να εκκολαφθούν. Κάθε κάψουλα μπορεί να περιέχει από 10 έως 50 αυγά. Για το λόγο αυτό, οι προσβολές εξαπλώνονται γρήγορα και μπορούν να γίνουν σοβαρό πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι μία ενήλικη κατσαρίδα θα αναπτυχθεί σε 30.000 σε ένα χρόνο!

Πώς να αναγνωρίσετε τις κατσαρίδες

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα έντομα, υπάρχουν πολλοί τύποι κατσαρίδων. Στην Ελλάδα συναντάμε 20 είδη κατσαρίδων, εκ των οποίων τα δημοφιλέστερα είναι: Blattella germanica ή ξανθιά ή γερμανική κατσαρίδα, Blatta orientalis η μαύρη κατσαρίδα, Periplaneta americana (η καστανοκόκκινη), Supella longipalpa (καστανοκίτρινη).

Τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι κατσαρίδες στο σπίτι σας;

Η ζημιά που μπορούν να κάνουν οι κατσαρίδες σε ένα σπίτι είναι σχετικά ελάχιστη. Μπορεί να καταστρέψουν χαρτόνια ή δερμάτινα είδη ή να αφήσουν αντιαισθητικά περιττώματα και κηλίδες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με την προσβολή από κατσαρίδες.

Οι σπονδυλικές στήλες των κατσαρίδων είναι ιδανικές για τη συλλογή μικροβίων. Αυτά είναι γνωστό ότι μεταδίδουν σαλμονέλα, χολέρα, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα, λιστέρια, ακόμη και τυφοειδή πυρετό. Επίσης, μπορούν να μεταδώσουν E. coli, staphylococcus aureus και στρεπτόκοκκο. Τέλος, τα περιττώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και κρίσεις άσθματος.

5 δοκιμασμένοι τρόποι να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες

1. Ρίξτε μαγειρική σόδα
2. Βάλτε βορικό οξύ
3. Ψεκάστε με σπρέι εσπεριδοειδών ή μέντας
4. Δοκιμάστε τη διατομική γη
5. Μην αφήνετε αποφάγια

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες. Ορισμένες προσβολές μπορεί να απαιτούν συνδυασμό των παρακάτω προσεγγίσεων για την εξάλειψή τους.

Οι κατσαρίδες μπορούν να χειριστούν έως και 900 φορές το βάρος τους, επομένως είναι σημαντικό να τις πατήσετε με δύναμη. Αμέσως μετά, απολυμάνετε την περιοχή και το παπούτσι για να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση τυχόν επιβλαβών μικροβίων.

1. Ρίξτε μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σκοτώσετε τις κατσαρίδες. Εάν μια κατσαρίδα καταπιεί μαγειρική σόδα, τα αέρια θα συσσωρευτούν στο σώμα της και θα πεθάνει. Ωστόσο, η μαγειρική σόδα δεν είναι και τόσο ελκυστική. Για να δελεάσετε τις κατσαρίδες να καταναλώσουν μαγειρική σόδα, ανακατέψτε τη με ζάχαρη, τοποθετήστε την σε ένα πιάτο και τοποθετήστε την παγίδα σε μια περιοχή όπου είναι πιθανό να βρεθούν κατσαρίδες. Είναι επίσης δυνατό να πείσετε τις κατσαρίδες να καταναλώσουν κρεμμύδι με μαγειρική σόδα πασπαλισμένη, αλλά εάν έχετε κατοικίδιο, τα κρεμμύδια είναι τοξικά για τους σκύλους.

2. Βάλτε βορικό οξύ

Το βορικό οξύ μπορεί γρήγορα να σας απαλλάξει από τις κατσαρίδες. Είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να σκοτώσει πολλές γενιές κατσαρίδων.
Ανακατέψτε έναν συνδυασμό ίσων μερών βορικού οξέος, ζάχαρης και νερού για να κάνετε μια ζύμη. Τυλίξτε αυτή τη ζύμη σε μπαλάκια ή κυλίνδρους και τοποθετήστε τα όπου θα τα βρουν οι κατσαρίδες. Οι πρώτες κατσαρίδες που θα φάνε τη ζύμη, θα επιστρέψουν στο σπίτι και θα πεθάνουν. Καθώς άλλες κατσαρίδες βρίσκουν τα περιττώματα και τα σώματα των δηλητηριασμένων κατσαρίδων, θα τα καταναλώσουν και στη συνέχεια θα πεθάνουν κι αυτές.

3. Ψεκάστε με σπρέι εσπεριδοειδών ή μέντας

Ένας τρόπος για να απομακρύνετε τις κατσαρίδες είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι εσπεριδοειδών ή μέντας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν αυτές τις μάλλον ευχάριστες μυρωδιές, οι κατσαρίδες τις αντιπαθούν και είναι πιθανό να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους (και τις αυγοθήκες τους) και να φύγουν!

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να εφαρμόσετε αυτά τα αρώματα. Πρώτον, αγοράστε αιθέρια έλαια και ανακατέψτε μερικές σταγόνες με νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε οπουδήποτε είναι οι κατσαρίδες. Η άλλη μέθοδος είναι να ρίξετε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού ή λάδι μέντας σε έναν κουβά με νερό και να σφουγγαρίσετε τα δάπεδα ή να καθαρίσετε τους πάγκους με αυτό.

4. Δοκιμάστε τη διατομική γη

Μια άλλη δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος θανάτωσης κατσαρίδων και άλλων εντόμων περιλαμβάνει τη χρήση διατομικής γης. Αυτή η φυσική ουσία περιέχει απολιθωμένους θαλάσσιους οργανισμούς και οι αιχμηρές άκρες τους κόβουν τα έντομα καθώς σέρνονται από πάνω, προκαλώντας την αφυδάτωση τους. Είναι απολύτως ασφαλές για κατοικίδια, ζώα και ανθρώπους. Μάλιστα, η διατομική γη είναι ένα καταπληκτικό καθαριστικό παχέος εντέρου και αποτοξινώνει και καθαρίζει τον οργανισμό καθώς περνάει μέσα από το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Η εφαρμογή του είναι εξαιρετικά εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα σκόνης στις επιφάνειες που είναι πιθανό να πηγαίνουν οι κατσαρίδες, όπως το εσωτερικό ντουλαπιών, κάτω από τις συσκευές και τα δάπεδα του υπογείου.

5. Μην αφήνετε αποφάγια

Όλα τα είδη κατσαρίδων προτιμούν να ζουν όπου υπάρχει φαγητό, ζέστη και υγρασία. Η αποχέτευση είναι ένας σημαντικός χώρος στην προστασία και στον έλεγχο. Άδεια μπουκάλια, χάρτινες συσκευασίες και σακούλες δεν θα πρέπει να συσσωρεύονται. Οι συσκευασίες των φαγητών πρέπει να σφραγίζονται και τυχόν ψίχουλα ή διαρροές νερού να καθαρίζονται.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version