Site icon Όλο Υγεία

Πώς μεταβάλλεται ο καρδιακός ρυθμός ανάλογα με την ηλικία – Τα φυσιολογικά όρια

Πώς μεταβάλλεται ο καρδιακός ρυθμός ανάλογα με την ηλικία

Source: 123rf.com

Τα «φυσιολογικά» εύρη της αρτηριακής πίεσης αλλάζουν με την ηλικία και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που είναι μια αρκετά υποτιμημένη μέθοδος για τη μέτρηση της υγείας της καρδιάς σας, αλλάζει επίσης με τα χρόνια, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, μετρημένος σε παλμούς ανά λεπτό (BPM), λαμβάνεται με το να τοποθετήσετε τους δείκτες σας (ποτέ τον αντίχειρά σας) στον λαιμό ή στον καρπό σας, όπου μπορείτε να νιώσετε τον σφυγμό σας. Καλό είναι αυτό να το κάνετε πάνω από μία ώρα αφού έχετε ασκηθεί ή έχετε πιει καφέ και για 5 με 10 λεπτά πριν τη μέτρηση να είστε καθιστοί και σε κατάσταση ηρεμίας.

Περπάτημα: Το 6λεπτο τεστ στο βάδισμα που δείχνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας

Πάρτε τον σφυγμό σας για 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, διπλασιάστε τον και αυτός ο αριθμός είναι ο BPM σας. Ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας θα μετρηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν το κάνετε για πολλές ημέρες.

Καρδιακός ρυθμός: Τι είναι φυσιολογικό ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το εύρος καρδιακών παλμών υγιούς ηρεμίας ανά ηλικία είναι:

Οι καρδιακοί παλμοί των παιδιών πιθανότατα θα είναι χαμηλότεροι εάν κοιμούνται.

Πότε πρέπει να ανησυχώ για τον καρδιακό μου ρυθμό;

Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αλλάζει κάθε λεπτό και αυτό που είναι «φυσιολογικό» είναι διαφορετικό για τον καθένα λόγω της ηλικίας και της υγείας του. Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας πάνω από 100 bpm είναι πολύ γρήγορος για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης, αναιμίας ή υπερδραστήριου θυρεοειδούς.

Πώς να μειώσετε το καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας

Ένας καρδιακός ρυθμός κάτω από 60 μπορεί να υποδηλώνει είτε ότι είστε σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά εάν συνδυαστεί με συμπτώματα όπως λιποθυμία και κόπωση, απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version