Site icon Όλο Υγεία

Πως κερδίζουμε τον πόλεμο κατά του καρκίνου

Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση

Τα τελευταία μεγάλα ιατρικά επιτεύγματα δίνουν ελπίδες για οριστική θεραπεία του καρκίνου.
Με αυτή την επισήμανση – η οποία περικλείει μία ακόμη πιο αισιόδοξη προοπτική για την καταπολέμηση του καρκίνου, κορυφαίοι ερευνητές-ιατροί δίνουν ισχυρό προβάδισμα στην επιστήμη έναντι της ασθένειας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

 

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς, ότι μόνο ένας στους τέσσερις άνδρες με καρκίνο του προστάτη, τη χρονική περίοδο του 1970 θα ήταν αρκετά τυχερός ώστε να ζήσει την επόμενη δεκαετία.

Πώς κερδίζουμε τον πόλεμο κατά του καρκίνου

Οι νέες θεραπείες έχουν βελτιώσει  τα ποσοστά επιβίωσης, τα οποία έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ‘7ο.
Αναφορικά με τον καρκίνο του παγκρέατος, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, από μόλις ένα στα εκατό,  το 1970 σε ένα στα είκοσι  σήμερα.

Ο καθηγητής Karol Sikora, ένας παγκοσμίου φήμης ογκολόγος με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας, δήλωσε στη Daily Mail, ότι οι σημερινοί καρκινοπαθείς έχουν πολλούς λόγους να διατηρούν την ελπίδα για περισσότερα χρόνια ζωής. Όπως είπε, χαρακτηριστικά:  “Λιγότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων με διάγνωση καρκίνου θεραπεύονταν, ενώ τώρα είναι πάνω από 51%’, Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή, μέσα σε μία μόνο γενιά γιατρών”.

Ο καθηγητής τόνισε  ότι συνεχώς εξελίσσεται η ιατρική, με τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, γεγονός που συμβάλει στην βελτίωση των δεικτών αναφορικά με το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του: Στη μάχη κατά του καρκίνου, έρχονται οι καλές στιγμές. Όλα γίνονται καλύτερα, χρόνο με το χρόνο, δεκαετία με τη δεκαετία.

Η θετική παρέμβαση του καθηγητή Sikora έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία συμπεραίνει ότι  οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού έχουν κατά δύο τρίτα περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από ό,τι οι γυναίκες πριν από 20 χρόνια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με κακοήθεια στο μαστό, μεταξύ 1993 και 1999 είχαν 14% πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια.

Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού μεταξύ 1993 και 1999 είχαν 14% πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια.

Όμως ο κίνδυνος αυτός έχει πλέον μειωθεί στο 5% σε άτομα που διαγνώστηκαν μεταξύ 2010 και 2015.

Ακόμη και για τους ασθενείς που έλαβαν απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της εξέλιξης της υγείας τους,  ο καθηγητής Sikora δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην χάνουν την ελπίδα τους, καθώς “πάντα συμβαίνουν εκπλήξεις”.

Για παράδειγμα, ακόμη και στη περίπτωση που ο  καρκίνος του παγκρέατος,  έχει κάνει μετάσταση στο συκώτι, οι πιθανότητες να ζήσει ο ασθενής πέντε χρόνια  είναι λιγότερες από 3%, αλλά εξακολουθούν να είναι 3%”, είπε. Οι άνθρωποι εν τέλει  νικούν όλες τις πιθανότητες.”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής τόνισε ότι  μια σειρά παραγόντων είναι υπεύθυνοι για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του καρκίνου, με την πάροδο των ετών, αλλά επανέλαβε  ότι η αλλαγή της προσέγγισης από τους γιατρούς είναι το κλειδί.

Ο  ογκολόγος καθηγητής Karol Sikora δήλωσε ότι στο τομέα της φροντίδας του καρκίνου έχουν γίνει άλματα από τότε που ξεκίνησε την καριέρα του και ότι υπάρχει ελπίδα ακόμη και στις πιο ζοφερές μορφές της νόσου.

‘Τώρα η χημειοθεραπεία είναι μια πολύ πιο ήπια υπόθεση, είμαστε πολύ καλύτεροι στη χορήγησή της και αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση των παρενεργειών.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν οι εξελίξεις στις διαγνωστικές τεχνικές, καθώς οι υψηλής τεχνολογίας σαρώσεις ήταν πλέον σε θέση να εντοπίσουν  με ακρίβεια την κακοήθεια.

Ο καθηγητής Sikora δήλωσε: “Θυμάμαι τη στιγμή που μου άλλαξε τη ζωή, όταν είδα για πρώτη φορά μια αξονική τομογραφία το 1974. ‘Πριν από αυτό, δεν μπορούσες να δεις πραγματικά την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και ξαφνικά μπορούσες να εντοπίσεις  τον καρκίνο και τον φυσιολογικό ιστό γύρω του,’

Το επόμενο βήμα είναι  η εξατομικευμένη θεραπεία

Ο καθηγητής Sikora πρόσθεσε ότι  διανύονται βήματα για την  εξατομικευμένη ασθένεια. ¨Οπως είπε: “Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την ίδια ασθένεια και να λαμβάνουν πολύ διαφορετικές θεραπείες” και τόνισε ότι: “Στο μέλλον, η ιατρική επικεντρώνεται στην ανάλυση του  DNA του καρκίνου, ώστε να καταπολεμηθεί ριζικά.

Κάποιες μορφές καρκίνου θα εξαλειφθούν

Επιστήμονες έχουν προβλέψει  ότι ορισμένες μορφές καρκίνου θα μπορούσαν να εξαφανιστούν στο μέλλον, χάρη στις νέες θεραπείες. Μία από αυτές είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, χάρη στην επιτυχία ενός προγράμματος εμβολιασμού που προφυλάσσει από τα πλέον επικίνδυνα στελέχη του HPV.  Οι τύποι αυτοί προκαλούν το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Μάλιστα, τα κρούσματα της νόσου έχουν μειωθεί κατακόρυφα κατά 87% ως αποτέλεσμα του εμβολίου. Μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται τώρα στα είκοσί τους – η πρώτη γενιά που έλαβε το εμβόλιο – τα κρούσματα μειώθηκαν από περίπου πενήντα ετησίως σε μόλις πέντε.

Πάνω από 167.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο – αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο όλων των θανάτων. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 599.58. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 40.000 καρκίνοι έμειναν αδιάγνωστοι μόνο κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.

Με πληροφορίες από Dailymail.com

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version