Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να διώξουν τους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τις πατάτες από τη διατροφή τους για να χάσουν βάρος, είπε ο παρουσιαστής του Masterchef, Γκρεγκ Γουάλας, αποκαλύπτοντας τα μυστικά πίσω από την απώλεια 32 κιλών.
Ο 59χρονος παρουσιαστής αποφάσισε να αλλάξει τη διατροφή του όταν έφτασε σχεδόν στα 110 κιλά, με επικίνδυνα παχύσαρκο ΔΜΣ και τους γιατρούς να τον προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να υποστεί καρδιακή προσβολή.
Αφού δοκίμασε όλες τις δίαιτες και καμία από αυτές δεν πέτυχε, ο ίδιος αποδίδει το μυστικό της επιτυχίας του στην απώλεια βάρους στο ότι έκοψε το πρόχειρο φαγητό, τη σοκολάτα και τα πατατάκια και έτρωγε «σωστά γεύματα», αντί να αφαιρεί τους υδατάνθρακες από τη διατροφή του.
Ο Βρετανός παρουσιαστής είπε ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γεμάτη υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, είναι «ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις» και αναφέρθηκε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία όπου καταναλώνουν πολύ ψωμί, πατάτες και ζυμαρικά, αλλά είναι «όλοι αδύνατοι».
Φανατικός της γυμναστικής ο ίδιος, τονίζει ότι το γυμναστήριο δεν είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους, αλλά προέτρεψε τους ανθρώπους να προσθέσουν κίνηση στη μέρα τους μέσω μιας βόλτας, της κολύμβησης ή ακόμα και του πινγκ πονγκ, για να διατηρήσουν την απώλεια βάρους.
Το κίνητρο του Γουάλας για να χάσει βάρος
Αναφερόμενος στο νέο του podcast, A Piece of Cake, σε εκπομπή Ball του BBC Radio 2, είπε: «Υπάρχουν τόσες πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες εκεί έξω, είναι δύσκολο να ξέρεις τι να κάνεις».
Ο Γουάλας χρησιμοποίησε το παράδειγμα μιας σοκολάτας 250 θερμίδων. «Θα πρέπει να κάνετε διάδρομο για 30 έως 40 λεπτά μόνο για να απαλλαγείτε από τις θερμίδες της σοκολάτας. Βγάζω εκτός την πίτσα, το κρασί και μερικά μπισκότα που τσιμπολογούσα το βράδυ».
Ο ίδιος ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση απώλειας βάρους, την Gregg Wallace Health, πριν από τέσσερα χρόνια, και μέσω αυτής μοιράζεται συμβουλές και συνταγές για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα συνεργάστηκε πρόσφατα με το Πανεπιστήμιο Loughborough, όπου οι ερευνητές δοκιμάζουν πόσο καλά λειτουργεί και ελπίζουν ότι θα λάβει την υποστήριξη του NHS.
Συζητώντας τη δική του απώλεια βάρους, ο Γουάλας είπε ότι είχε κίνητρο να αλλάξει τον αριθμό στη ζυγαριά αφού ήταν ολοένα και πιο δυσαρεστημένος με την εμφάνισή του και ανησυχούσε για την υγεία του.
«Έδειχνα τεράστιος. Έχω μια φωτογραφία με εμένα και τον φίλο μου John Torode στην Ινδία. Εκείνος φαίνεται υπέροχος και εγώ είμαι παχύς -το πουκάμισό μου κρέμεται πάνω από το παντελόνι μου, δεν ήμουν χαρούμενος. Ταυτόχρονα, μετά από μια εξέταση αίματος ο γιατρός μού είπε ότι κάτι πρέπει να κάνω, καθώς η χοληστερόλη μου ήταν στα ύψη», ανέφερε ο παρουσιαστής και πρόσθεσε:
«Αυτά τα δύο πράγματα μαζί -το να είμαι δυσαρεστημένος με την εμφάνισή μου και ο γιατρός να μου λέει ότι θα πάθω μεγάλη καρδιακή προσβολή- με έκαναν να αρχίσω να κοιτάζω πολύ προσεκτικά πώς ζω».
Οι αποτυχημένες προσπάθειες και το «κλειδί» της επιτυχίας του
Ανέφερε επίσης πως στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να τρώει λιγότερο, να κόψει το μεσημεριανό γεύμα, να αφαιρεί υδατάνθρακες και να παρατηρεί το βάρος του, αλλά πάντα κατέληγε πεινασμένος και απογοητευμένος. Αυτό που τελικά λειτούργησε ήταν όταν σταμάτησε τα σνακ και το έτοιμο φαγητό και άρχισε να μαγειρεύει περισσότερο.
Είπε ότι η μεσογειακή διατροφή -η οποία περιλαμβάνει άφθονο ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και βρώμη– είναι «ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε» και απώθησε την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να κόψουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους.
Οι υδατάνθρακες -όπως το ρύζι, τα δημητριακά και η βρώμη- είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, ασβέστιο και σίδηρο. Αποτελούν την κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας στη διατροφή των ανθρώπων.
Άλλωστε, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αμφισβητούν εδώ και καιρό τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από ορισμένες δίαιτες ότι η μείωση των υδατανθράκων είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, γραμμάριο προς γραμμάριο, οι υδατάνθρακες περιέχουν λιγότερες από τις μισές θερμίδες λίπους.