Πότε ο πόνος στο στομάχι δείχνει πέτρες στη χολή, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο του Κλίβελαντ

πόνος στο στομάχι

Πολλά συμβαίνουν στο σώμα σας μεταξύ του στήθους και της λεκάνης σας. Έτσι, υπάρχει κοιλιακός πόνος, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβετε από πού προέρχεται. Άραγε σε ποιες περιπτώσεις δείχνει ότι υπάρχουν πέτρες στη χολή;

Αν αισθάνεστε πόνο στο δεξί άνω μέρος του στομάχου σας, μπορεί να αναρωτιέστε αν φταίει η χοληδόχος κύστη σας. Αυτό το μικροσκοπικό όργανο βρίσκεται κάτω από το συκώτι σας στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας.

Είναι άλλωστε μια αρκετά συχνή αιτία πόνου στο άνω μέρος της κοιλιάς. Αλλά δεν είναι η μόνη πιθανή αιτία.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα, όπως οι πέτρες στη χολή.

Η γαστρεντερολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ Christine Lee εξηγεί πώς λειτουργεί αυτό το όργανο, καθώς και ορισμένα κλασικά συμπτώματα που προκαλούν οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Πώς η χοληδόχος κύστη συνδέεται με πόνο στο στομάχι

Η χοληδόχος κύστη σας είναι ένα μικρό όργανο που αποθηκεύει τη χολή. Η χολή, ενώ παράγεται από το συκώτι σας, βοηθά στη διάσπαση των λιπών. Όταν τρώτε ένα γεύμα, η χοληδόχος κύστη σας πιάνει δουλειά και συμπιέζει λίγη από την αποθηκευμένη χολή στο έντερο για να βοηθήσει στην πέψη.

Εάν όμως η χολή περιέχει υπερβολική ποσότητα ενός ή περισσότερων συστατικών της, μπορεί να σκληρύνει ή να κατακρημνιστεί σε κομμάτια που μοιάζουν με βότσαλα και ονομάζονται χολόλιθοι (χολολιθίαση).

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πέτρες στη χολή δεν γνωρίζουν ότι έχουν χολόλιθους» αναφέρει η Δρ Lee. «Εφόσον παραμένουν εντός των ορίων της χοληδόχου κύστης, οι χολόλιθοι γενικά δεν προκαλούν συμπτώματα» προσθέτει.

Αλλά οι χολόλιθοι γίνονται προβληματικοί εάν αρχίσουν να εμποδίζουν τη χολή να εξέλθει από τη χοληδόχο κύστη ή εάν γλιστρήσουν έξω από τη χοληδόχο κύστη και προκαλέσουν απόφραξη στο χολικό σας σύστημα. Τα μπλοκαρίσματα μπορεί να δημιουργήσουν συσσώρευση πίεσης στη χοληδόχο κύστη σας, η οποία προκαλεί πόνο που ονομάζεται χολοκυστίτιδα – πιο γνωστή ως «κρίση της χοληδόχου κύστης».

Τι προκαλούν οι πέτρες στη χολή

Ο πόνος στη χοληδόχο κύστη γίνεται συνήθως αισθητός στο πάνω μέρος της δεξιάς κοιλιάς σας, αλλά μπορεί επίσης να τον αισθανθείτε ακριβώς στη μέση του θώρακα ή της κοιλιάς.

Ορισμένα προβλήματα – όπως καούρα, πεπτικό έλκος ή ακόμη και καρδιακή προσβολή – μπορεί να προκαλέσουν πόνο σε αυτή την περιοχή, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τον προσδιορισμό του πότε η χοληδόχος κύστη είναι η πηγή του πόνου σας.

Αλλά ορισμένα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη, όπως:

Πόνος στο πάνω μέρος της δεξιάς κοιλιάς σας: Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του πόνου από χολόλιθους είναι ο πόνος που εμφανίζεται κάτω από τη δεξιά περιοχή του θώρακα, όπου βρίσκεται η χοληδόχος κύστη σας. «Αυτός ο πόνος μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στην πλάτη, στον ώμο ή μέχρι την περιοχή του θώρακα», λέει.

Δυσφορία μετά τα γεύματα: Οι κρίσεις της χοληδόχου κύστης συνήθως χτυπούν περίπου 15 έως 20 λεπτά μετά το φαγητό, ειδικά αν έχετε μόλις φάει ένα λιπαρό ή μεγαλύτερο γεύμα. Μπορεί να διαρκέσουν 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά το φαγητό.

Πόνος που σας ξυπνάει τη νύχτα: «Ο πόνος μπορεί να είναι αυθόρμητος και να μην περιορίζεται απαραίτητα στην ώρα του γεύματος», λέει η Δρ Lee. Μπορεί ακόμη και να σας ξυπνήσει από τον ύπνο.

Συνέπεια στα συμπτώματα: Οι κρίσεις της χοληδόχου κύστης συχνά φαίνεται να χτυπούν σε παρόμοιες ώρες (μετά το γεύμα) σε παρόμοια θέση με παρόμοιο πόνο.

Η Δρ Lee προσθέτει ότι οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσουν και άλλα πεπτικά συμπτώματα, όπως πυρετό, ναυτία και εμετό ή μπορεί να εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα αλλά να μην έχετε καθόλου πόνο. Εξάλλου, όλοι είναι διαφορετικοί και κάθε σώμα είναι διαφορετικό.

«Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται όλα αυτά τα συμπτώματα διαφέρει από άτομο σε άτομο» τονίζει η Δρ Lee. Μπορεί να έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα ή ένα μοναδικά διαφορετικό σύνολο συμπτωμάτων, γι’ αυτό να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κρίσεις χολόλιθων

Αν και οι κρίσεις χολολιθίασης γενικά δεν διαρκούν πολύ, μπορεί να επαναληφθούν με επιπλοκές.

«Η χολοκυστίτιδα γενικά δεν υποχωρεί από μόνη της», δηλώνει η Δρ Lee. Εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε κρίσεις χοληδόχου κύστης, επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο για να σας βοηθήσει να βρείτε την άκρη του νήματος.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε αρχείο με το πότε και πού εμφανίζονται τα συμπτώματά σας, ώστε όταν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης λάβει το ιατρικό σας ιστορικό, να μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες μαζί του για να τον βοηθήσετε να κατανοήσει καλύτερα τι βιώνετε. Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι οι πέτρες στη χολή είναι ο ένοχος, μπορεί να διατάξει εξετάσεις για επιβεβαίωση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πέτρες στη χολή, οπότε η θεραπεία είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα δραματικό βήμα, η πραγματικότητα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε τη χοληδόχο κύστη σας για να ζήσετε μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή.

Το συκώτι σας μπορεί να απελευθερώσει χολή απευθείας στο έντερό σας για να βοηθήσει στην πέψη. Και η χοληδόχος κύστη σας μπορεί (τις περισσότερες φορές) να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά – μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που γίνεται με μικρές τομές στην κοιλιά σας σε τρία διαφορετικά σημεία.

«Η χοληδόχος κύστη σας δεν είναι απαραίτητη για τη ζωή» διευκρινίζει η Δρ Lee και προσθέτει ότι «Η χοληδόχος κύστη, ευτυχώς, δεν είναι ζωτικό όργανο. Είναι περισσότερο πολυτέλεια παρά αναγκαιότητα».

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top