Πόνος: 7 τεχνικές για να ανακουφιστείτε χωρίς φάρμακα – Τις συστήνουν οι ειδικοί του Harvard

πόνος

Ο πόνος χτυπά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Οι μύες, οι αρθρώσεις, η μέση ή ο αυχένας σας πονάνε. Μη βιαστείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο. Υπάρχουν 7 τεχνικές που θα σας απαλλάξουν από τον πόνο, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών του Harvard.

Η διαχείριση του πόνου είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την ανακούφιση από τον πόνο και την αντιμετώπιση των συναισθηματικών και σωματικών επιπτώσεων του πόνου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης του πόνου, και το καλύτερο σχέδιο εξατομικεύεται για κάθε άτομο.

Για τον λόγο αυτό, σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα εντοπίσει την αιτία του πόνου και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή του.

Η κρυφή αιτία του πόνου: Τι δείχνει μελέτη

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pain Treatment Topics, οι πόνοι αυτοί μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. Το θρεπτικό αυτό συστατικό βοηθά στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και την απορρόφηση ασβεστίου.

Χωρίς αρκετό ασβέστιο, η εξωτερική επιφάνεια των οστών θα γίνει πιο μαλακή και σπογγώδης κι έτσι αυτά θα είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα και μακροπρόθεσμα σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα.

Προστατέψτε τους μυς και τα κόκαλά σας καταναλώνοντας τουλάχιστον 1000 IU βιταμίνης D την ημέρα. Λόγω του ότι πρωταρχική πηγή της βιταμίνης αποτελεί ο ήλιος, αλλά η απροφύλαχτη έκθεση σε αυτόν μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων θα βοηθήσει. Προτιμήστε συμπληρώματα D3, η οποία απορροφάται πιο εύκολα από την D2. Προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Πόνος: 7 τεχνικές για να ανακουφιστείτε χωρίς φάρμακα

Φυσικές και εναλλακτικές θεραπείες χωρίς φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ συστήνει διάφορες νοητικές ασκήσεις ως πρακτικές μεθόδους για τη διαχείριση του πόνου, όπως:

  1. Mindfulness, μια μορφή διαλογισμού
  2. Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
  3. Τεχνικές αναπνοής
  4. Υπνοθεραπεία
  5. Θεραπευτική άσκηση
  6. Τάι Τσι και γιόγκα
  7. Ηλεκτροθεραπεία

1. Mindfulness, μια μορφή διαλογισμού

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το να είστε παρών και να εστιάζετε στην παρούσα στιγμή, κάνετε ή δεν κάνετε διαλογισμό, συνιστάται συνήθως και όλο και περισσότερο στις κλινικές πόνου. Η αντιμετώπιση του πόνου μέρα με τη μέρα μπορεί να δημιουργήσει πολύ άγχος στο σώμα και το μυαλό μας. Η άσκηση ενσυνειδητότητας με σάρωση σώματος είναι η καλύτερη μορφή διαλογισμού επίγνωσης για καταστάσεις πόνου.

2. Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Η εστίαση στη χαλάρωση κάθε σετ μυών κάθε φορά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για την προοδευτική χαλάρωση των μυών. Γενικά, πρώτα αισθάνεστε συνειδητά το μέρος του σώματος που θα θέσετε σε ένταση και μετά το σφίγγετε.

Διατηρήστε την ένταση τουλάχιστον για πέντε δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε αργά. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να σφίξετε μία ή περισσότερες φορές το εκάστοτε μέρος του σώματος προτού προχωρήσετε στην επόμενη μυϊκή ομάδα. Η προοδευτική χαλάρωση των μυών παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα χρήσης πολλών μεμονωμένων μυών ή την επικέντρωση μόνο στις βασικές μυϊκές ομάδες.

3. Τεχνικές αναπνοής

Η χαλάρωση του στομάχου και των ώμων και η αναπνοή μέσω του διαφράγματος μπορεί να αντλήσει οξυγόνο βαθύτερα στους πνεύμονες και να επιφέρει μια κατάσταση ηρεμίας, που μειώνει τον πόνο. Αυτός ο τύπος άσκησης αναπνοής είναι επίσης μια εξαιρετική μορφή διαλογισμού για την αναστολή του στρες.

4. Υπνοθεραπεία για τον πόνο

Η ύπνωση χρησιμοποιείται για περισσότερα από 150 χρόνια και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου. Οι υπνοθεραπευτές συχνά διδάσκουν στους ασθενείς τους τεχνικές οπτικοποίησης για να βοηθήσουν στην επίτευξη στόχων, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση του πόνου.

5. Θεραπευτική άσκηση

Η θεραπευτική άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση του μυοσκελετικού πόνου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο περιορισμός των κινήσεών σας μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις και μπορεί να επηρεάσει τη στάση του σώματος.

Υποδηλώνει ότι η μυϊκή αδυναμία και η κακή στάση του σώματος μπορεί να εξελιχθούν σε περαιτέρω προβλήματα. Οι προπονήσεις ανακούφισης από τον πόνο στις αρθρώσεις μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην αναβολή ή την αποφυγή χειρουργικής επέμβασης δημιουργώντας υποστηρικτικούς μυς και βελτιώνοντας την ευλυγισία.

6. Τάι Τσι και γιόγκα

Για αιώνες, το Τάι Τσι και η γιόγκα πιστεύεται ότι βελτιώνουν την ευελιξία, την κυκλοφορία, τη δύναμη, την ισορροπία και τη συνολική σωματική και ψυχική ευεξία. Το Τάι Τσι, μια ήπια μορφή πολεμικών τεχνών χαμηλής επίδρασης, έχει δείξει θετικά στοιχεία στη βελτίωση του οστεοαρθριτικού πόνου, του πόνου στη μέση και της οστεοπόρωσης.

Η γιόγκα, συνδυάζει σωματικές στάσεις, τεχνικές αναπνοής και διαλογισμό, και έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον πόνο από αρθρίτιδα, ινομυαλγία, ημικρανίες και οσφυαλγία.

7. Ηλεκτροθεραπεία

Υπάρχουν πολλά είδη ρευμάτων (Tens, Διαδυναμικά, Διασταυρούμενα, Γαλβανικά κ.ά.) που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την πάθηση. Το πιο διαδεδομένο είναι το Tens (Διαδερμικός Ηλεκτρικός Αισθητικός Ερεθισμός) που χρησιμοποιείται συχνά για αναλγησία, κυρίως σε μυοσκελετικές παθήσεις. Άλλες εφαρμογές των ρευμάτων είναι ο ηλεκτροβελονισμός ή συνδυασμένη θεραπεία (Compi-Therapy) και η ιοντοφόρεση (Διαδικασία εισχώρησης φαρμακευτικών ουσιών μέσω της Ηλεκτροθεραπείας). Η διαδερμική ηλεκτρική αισθητικού ερεθισμού, ή TENS, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ανακούφισης του πόνου χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Μελέτες δείχνουν ότι το TENS είναι μια ασφαλής και φιλική παρέμβαση για τον πόνο, που παρέχει ισχυρή ανακούφιση όταν εφαρμόζεται σε μεγαλύτερη ένταση.
Τα άτομα που βιώνουν πόνο που σχετίζεται με την εργασία από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και αγχωτικές δραστηριότητες είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για θεραπεία TENS.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top