Πονοκέφαλος που δεν περνάει με παυσίπονα: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες και πώς να τον αντιμετωπίσετε

πονοκέφαλος

Εάν βιώνετε συχνά πονοκέφαλο που δεν περνάει με παυσίπονα, μπορεί να σας δημιουργεί πραγματική ανησυχία για κάτι ενδεχομένως πιο σοβαρό.

Είναι πιθανό να αναρωτιέστε τι τους προκαλεί, να ψάχνετε μανιωδώς τα συμπτώματά σας στο Διαδίκτυο και να αισθάνεστε ακόμη πιο ανήσυχοι από ό,τι πριν απευθυνθείτε στο Διαδίκτυο για απαντήσεις. Ωστόσο, ένας γκουρού υγείας αποκάλυψε ότι οι επίμονοι πονοκέφαλοι ή οι ημικρανίες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να συνδέονται με ένα σχετικά απλό πρόβλημα.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι η πηγή του πονοκεφάλου – Η θεραπεία του αντιμετωπίζει και τις ημικρανίες

Πονοκέφαλος: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες και ποια τα είδη

Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει μία αιτία για τον πονοκέφαλο. Προκύπτει από πολλά διαφορετικά πράγματα που συμβαίνουν μέσα και γύρω σας. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από έλλειψη ύπνου έως τροφές που τρώτε ή αλλαγές στον καιρό. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι πονοκεφάλου: οι πονοκέφαλοι τάσης, η ημικρανία και η αθροιστική κεφαλαλγία.

Πονοκέφαλοι τάσης

]Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου. Μια τυπική κρίση προκαλεί έναν θαμπό, συμπιεστικό πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σαν να είναι σε μέγγενη. Οι ώμοι και ο λαιμός μπορεί επίσης να πονούν. Τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως επτά ημέρες. Αν και η αιτία των πονοκεφάλων τάσης είναι άγνωστη, οι πυροδοτήσεις περιλαμβάνουν άγχος, κόπωση και έλλειψη ύπνου.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους περισσότερους πονοκεφάλους έντασης με παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως ασπιρίνη, ναπροξένη ή ιβουπροφαίνη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα ζεστό ντους, ύπνο ή ένα ελαφρύ σνακ.

Ημικρανία

Οι ημικρανίες είναι πιο σοβαρές και μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτικές. Ο πόνος συχνά επικεντρώνεται στη μία πλευρά του κεφαλιού, αρχίζει γύρω από το μάτι και τον κρόταφο και εξαπλώνεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως 72 ώρες. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβετε τι κάνει το κεφάλι σας να πάλλεται. Η υπομονή είναι το κλειδί για να βρείτε μια θεραπεία που να λειτουργεί.

Αθροιστική κεφαλαλγία

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι εμφανίζονται πέντε φορές πιο συχνά στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου πήρε το όνομά του επειδή έρχεται σε ομάδες: για παράδειγμα, ένας έως οκτώ πονοκέφαλοι την ημέρα σε μια περίοδο ενός έως τριών μηνών που μπορεί να επανεμφανίζονται κάθε λίγα χρόνια.

Ο πόνος είναι αρκετά έντονος και χτυπά πάντα τη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πονοκέφαλος αρχίζει απότομα και διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα, κατά μέσο όρο. Επίσης, το μάτι στην επώδυνη πλευρά τείνει να γίνεται κόκκινο και υδαρές, το βλέφαρο συχνά πέφτει και η μύτη τρέχει. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν και ταράζονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, και η ναυτία και η ευαισθησία στο φως και τον ήχο είναι κοινά.

Άλλη πιθανή αιτία για έναν πονοκέφαλο που δεν περνάει με παυσίπονα

Ένας οδοντίατρος-χρήστης του TikTok δημοσίευσε ένα βίντεο εξηγώντας, με τη λεζάντα: «Γνωρίζατε ότι οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να σχετίζονται με κάτι που δεν πάει καλά με τα δόντια σας;».

Δόντια: Οι 7 κοινές συνήθειες που αποφεύγουν οι οδοντίατροι για να τα διατηρήσουν υγιή

«Ο αναφερόμενος πόνος μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους που προκύπτουν από προβλήματα στα δόντια. Μερικές φορές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί τόσο από τα άνω όσο και από τα κάτω δόντια, και αυτό οφείλεται στον αναφερόμενο πόνο», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Όταν το δόντι αντιμετωπίζεται σωστά, οι πονοκέφαλοι συχνά εξαφανίζονται. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ενόχους είναι οι κάτω φρονιμίτες που προκαλούν πονοκεφάλους τάσης και οι άνω γομφίοι που προκαλούν πόνο στα ιγμόρεια Η οδοντιατρική είναι στην πραγματικότητα μια ειδικότητα που ονομάζεται στοματική ιατρική και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των θεμάτων στοματικής υγείας στο υπόλοιπο σώμα».

@just_smilewi Did you know that frequent headaches might be related to something wrong with your teeth. Referred pain can cause headachs from problems in our teeth. Sometimes small changes can make a big difference. #headache #headacherelief #dentistry #referredpain #toothpain #wisdomteeth #wisdomteethremoval #dentaltips #fyp #fypシ #viral #views #greenscreenvideo ♬ original sound – Just_SmileWi

Στη συνέχεια, ο ειδικός διηγήθηκε μια περίοδο που ήταν στην οδοντιατρική σχολή και είχε έναν ασθενή που ήρθε παραπονούμενος για «έντονο πονοκέφαλο και πόνο στον αυχένα». Μετά τη διενέργεια εξετάσεων, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους άνω γομφίους που προκάλεσε τα προβλήματα.

Ο ειδικός εξέφρασε την έκπληξή του για την ταλαιπωρία της γυναίκας, δεδομένου ότι είχε τοποθετήσει κάνει σφράγισμα μόλις πριν από ένα μήνα. Το θέμα ήταν ότι ήταν «πολύ ψηλά», δημιουργώντας της προβλήματα όταν δάγκωνε. Η λύση ήταν απλή -μια μικρή προσαρμογή στο δόντι και όλα τα συμπτώματά της εξαφανίστηκαν.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top