Site icon Όλο Υγεία

Έχετε πονοκέφαλο; Mε αυτή την περίεργη κινεζική μέθοδο περνάει κοιτάζοντας συγκεκριμένες εικόνες!

πονοκέφαλο

Είναι πιθανό ένας δυνατός πονοκέφαλος να περάσει απλά κοιτώντας ορισμένες φωτογραφίες με συγκεκριμένο περιεχόμενο; Κι όμως, Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, διεξάγοντας μια σχετική μελέτη.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές από το Chongqing Normal University αναζήτησαν δυνητικές λύσεις για τη διαχείριση του πόνου και πιο συγκεκριμένα του πονοκέφαλου. Δοκίμασαν να βάλουν ανθρώπους που είχαν πονοκέφαλο να εστιάσουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένες εικόνες και παρατήρησαν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν.

Στην έρευνά τους διερεύνησαν στοιχεία σχετικά με τις πικάντικες τροφές και διαπίστωσαν ότι απλά κοιτάζοντας μια φωτογραφία με κάρυ, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Psychology ανέφεραν λιγότερο πόνο.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα πικάντικα τρόφιμα και τον πονοκέφαλο

Οι Κινέζοι επιστήμονες ζήτησαν από 27 εθελοντές να δουν φωτογραφίες με πικάντικα πιάτα ή νουντλς, καθώς και πιο άχαρες επιλογές όπως φρούτα. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα μικρό ηλεκτροσόκ ενώ κοιτούσαν επίμονα τις φωτογραφίες. Στη συνέχεια, οι ειδικοί τους ρώτησαν πόσο πόνο ένιωσαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ταλαιπωρία από την αίσθηση του πόνου ήταν μειωμένη όταν έβλεπαν πιο πικάντικα τρόφιμα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το ηλεκτροσόκ είχε την ίδια ισχύ και στα δύο σενάρια.

Οι ακαδημαϊκοί στρατολόγησαν μόνο γυναίκες για τη μελέτη, επειδή οι γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερο όριο πόνου σε σύγκριση με τους άνδρες. Όλες οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι ήταν υγιείς και δεν είχαν καμία απέχθεια προς τα πικάντικα τρόφιμα.

Το αριστερό τους χέρι ήταν συνδεδεμένο με ηλεκτρόδια, τα οποία έφτασαν τα 50 ms σε χαμηλή και μετά υψηλή ένταση.

Παράλληλα, οι ερευνητές τους έδειχναν 40 φωτογραφίες φαγητού, με κάθε μία να εμφανίζεται για 30 δευτερόλεπτα. Τα μισά ήταν πικάντικα -όπως κάρυ, ζυμαρικά και νουντλς- ενώ τα άλλα ήταν πιο γλυκά, όπως μήλα, κέικ και μπέργκερ. Τα τρόφιμα εμφανίστηκαν στο ίδιο φόντο και είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να κατατάξουν τον πόνο τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το εννέα, που κυμαίνεται από «καμία αίσθηση» έως «αφόρητο πόνο».

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελόντριες κατέταξαν τον πόνο ενός ηλεκτροσόκ υψηλής έντασης ως «σημαντικά χαμηλότερο» όταν έβλεπαν φωτογραφίες πικάντικου φαγητού, σε σύγκριση με φωτογραφίες μη πικάντικων φαγητών.

Ειδικότερα, οι γυναίκες κατέταξαν τον πόνο τους στο 4,6 όταν κοιτούσαν καυτερό φαγητό, ενώ αυξανόταν στο 5,7 όταν κοιτούσαν ήπιο φαγητό. Ωστόσο, ο αυτοαναφερόμενος πόνος δεν ήταν σημαντικά διαφορετικός όταν υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ σε χαμηλή ένταση.

«Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνουν ότι οι εικόνες πικάντικων έναντι μη πικάντικων φαγητών ανακούφισαν την οδυνηρή εμπειρία σε ερεθίσματα υψηλού πόνου», σχολίασαν οι ερευνητές.

Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές συνέπειες για τη χρήση πικάντικων ερεθισμάτων διέγερσης ως πιθανού αναλγητικού, κατέληξε η ομάδα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν αρχικά ελπιδοφόρα σημάδια, η ομάδα είπε ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν η ίδια θεωρία θα λειτουργούσε για τον χρόνιο πόνο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version