Πονάει το κεφάλι σας έστω και με ένα ποτήρι κρασί; Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες

κρασί

Ένα «μυστήριο» που υπάρχει εδώ και χιλιετίες είναι πιθανό να έλυσαν οι επιστήμονες σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports. Δεν είναι άλλο από το γιατί το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους.

Σε αντίθεση με το χανγκόβερ την ημέρα μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ, οι λεγόμενοι «πονοκέφαλοι από κόκκινο κρασί» μπορούν να πλήξουν έναν άνθρωπο σε λιγότερο από 30 λεπτά και έως και τρεις ώρες μετά από ένα μικρό ποτήρι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι μια φυσική ένωση μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον πόνο που μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ημικρανίες, εξάψεις και ναυτία μετά από ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί.

Είναι μια κατά τα άλλα υγιεινή αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται κουερσετίνη. Τα κρασιά από πιο ηλιόλουστες περιοχές είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες ποσότητες, με αποτέλεσμα να προκαλούν μια οδυνηρή αντίδραση.

«Υποθέτουμε ότι όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν κρασί με ακόμη και μέτριες ποσότητες κουερσετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εάν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη πρωτοπαθή κατάσταση πονοκεφάλου», ανέφερε ο ένας εκ των συγγραφέων, καθηγητής Morris Levin, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι επιτέλους βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε επιστημονικά σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους, οπότε… μείνετε συντονισμένοι».

Τι είναι η κουερσετίνη που υπάρχει στο κόκκινο κρασί

Η κουερσετίνη είναι ένας τύπος φλαβανόλης, μια φυτική χρωστική ουσία που είναι γνωστό ότι δίνει χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά και βρίσκεται σε τσάι, κακάο και σταφύλια. Επίσης, πωλείται ως συμπλήρωμα χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση της φλεγμονής και της υπέρτασης.

Ωστόσο, όταν συνδυάζεται με κόκκινο κρασί, η κουερσετίνη μπορεί να διαταράξει την ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να διασπούν το αλκοόλ, είπε ένας ερευνητής. Οι πονοκέφαλοι από κόκκινο κρασί μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και εκείνους που δεν υφίστανται οδυνηρές συνέπειες από την κατανάλωση άλλων αλκοολούχων ποτών.

«Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κουερσετίνης. Σε αυτή τη μορφή, μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ» εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Andrew Waterhouse του τμήματος αμπελουργίας και οινολογίας του πανεπιστημίου και συμπλήρωσε:

«Το γλυκουρονίδιο κερκετίνης μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση της τοξίνης ακεταλδεΰδης στο σώμα».

«Η ακεταλδεΰδη είναι μια πολύ γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μπορούν να προκαλέσουν έξαψη του προσώπου, πονοκέφαλο και ναυτία», ανέφερε με τη σειρά της η ερευνήτρια Δρ. Apramita Devi.

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα κόκκινα κρασιά το ίδιο αποτέλεσμα. Το φως του ήλιου, η ηλικία και οι διαδικασίες παραγωγής κρασιού μπορούν όλα να επηρεάσουν το αν ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο. Τα καμπερνέ από την κοιλάδα Napa στην Καλιφόρνια είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν σχεδόν άμεσα πονοκέφαλο.

«Η κουερσετίνη παράγεται από τα σταφύλια ως απόκριση στο ηλιακό φως. Εάν καλλιεργείτε σταφύλια με εκτεθειμένα τα τσαμπιά, όπως κάνουν στην κοιλάδα της Νάπα για τα καμπερνέ τους, λαμβάνετε πολύ υψηλότερα επίπεδα κουερσετίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερη», πρόσθεσε ο καθηγητής Waterhouse.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί σχεδιάζουν να συγκρίνουν διάφορα κόκκινα κρασιά με υψηλές ποσότητες κουερσετίνης σε μια μικρή κλινική δοκιμή. Πρόσθεσαν ότι δεν έχουν ακόμη καταλάβει γιατί ορισμένοι πότες φαίνονται πιο επιρρεπείς σε πονοκεφάλους από άλλους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top