Μια νέα μελέτη που συνδέει τις πολυβιταμίνες με βελτίωση της μνήμης αμφισβητείται ήδη από την επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, μια πολυβιταμίνη την ημέρα βοηθάει τα άτομα άνω των 60 να βελτιώσουν τα επίπεδα της μνήμης τους. Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκε ότι σε ηλικιωμένους που έπαιρναν μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα για τρία χρόνια παρατηρήθηκε μια ήπια βελτίωση στη μνήμη τους μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο.
Για τις ανάγκες της μελέτης, 3.560 ενήλικες άνω των 60 ετών κλήθηκαν να μάθουν 20 λέξεις σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν τρία δευτερόλεπτα για να μελετήσουν κάθε λέξη πριν εμφανιστεί η επόμενη. Αμέσως μετά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πληκτρολογήσουν όλες τις λέξεις που μπορούσαν να θυμηθούν. Μετά από επανέλεγχο στο τέλος του πρώτου έτους, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συνέχισαν να παίρνουν μια καθημερινή πολυβιταμίνη ήταν σε θέση να θυμούνται, κατά μέσο όρο, σχεδόν μία επιπλέον λέξη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Η βελτίωση της μνήμης παρέμεινε κατά τη διάρκεια της μελέτης και ήταν μάλιστα ήταν καλύτερη για τα άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Adam Brickman, καθηγητής νευροψυχολογίας στο University of Columbia, που ασχολείται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη γήρανση του εγκεφάλου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ταυτίζονται με μια προηγούμενη μελέτη, που είχαν διεξάγει το 2022 επιστήμονες του Medical School of Harvard στη Βοστώνη και του Wake Forest University στη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με αυτή την πρότερη μελέτη, υπήρξε βελτίωση στη μνήμη, τη συνολική γνώση και την προσοχή στα άτομα που έπαιρναν πολυβιταμίνες, ειδικά σε εκείνους που είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Αμφισβήτηση της νέας έρευνας από την επιστημονική κοινότητα
Μπορεί, λοιπόν, μια πολυβιταμίνη να αντικαταστήσει υγιεινές συνήθειες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν τη μνήμη των ηλικιωμένων; «Ανησυχώ ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων από το να κάνουν πράγματα που γνωρίζουμε ότι είναι πιο ωφέλιμα για τη γνωστική λειτουργία, όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση, η κοινωνική συνοχή και ο καλός ύπνος», λέει ο Jeffrey Linder, επικεφαλής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Northwestern University στο Σικάγο.
«Αν και η βελτίωση ήταν στατιστικά σημαντική, θα ήταν δύσκολο να πει κανείς εάν μια τόσο μικρή αλλαγή θα βελτίωνε τη ζωή ενός ατόμου», δήλωσε ο ερευνητής της νόσου Αλτσχάιμερ, Richard Isaacson, νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων στην Φλόριντα. «Συνδυάζεται με το μάντρα μου ότι «δεν υπάρχει μαγικό χάπι» για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο ειδικός.
«Όλοι αναζητούν το μαγικό χάπι που θα τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο, να ζήσουν καλύτερα και να προλάβουν τις ασθένειες», υπερτονίζει ο Jeffrey Linder. «Μαντέψτε. Είναι η άσκηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι».
Είναι τελικά τόσο ισχυρή η ανάγκη μας να επαφίουμε τις ελπίδες μας σε ένα μαγικό χάπι; Ή μήπως είναι θέμα νοοτροπίας και ενδόμυχος φόβος απέναντι σε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας; Όσο το σκέφτεστε, καλό είναι να θυμάστε ότι πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, πρέπει να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας γιατρό, και να κάνετε τακτικά τις εξετάσεις σας.
Πηγή πληροφοριών: CNN Health