Site icon Όλο Υγεία

Επιστήμονας προειδοποιεί ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30%

Πολυβιταμίνες

Οι πολυβιταμίνες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου έως και 30% και θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση για την υγεία, προειδοποιεί γιατρός από βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση.

Η αμφιλεγόμενη πρόταση έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η λήψη πολυβιταμινών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων κάθε μέρα.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Mohammad Muneeb Khan από το «Killing Cancer Kindly» του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι τα πολυβιταμινούχα προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνουν ετικέτες με προειδοποιήσεις σαν αυτές που υπάρχουν στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων.

Πώς μπορούν οι πολυβιταμίνες να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο Δρ. Khan, ογκολόγος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), υποστηρίζει ότι τα συμπληρώματα βομβαρδίζουν το σώμα με τεράστιες δόσεις εντελώς περιττών θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να επιτρέψουν στα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Αντίθετα, οι φυσικές βιταμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα, δεν αποτελούν κίνδυνο γιατί απορροφώνται αργά και το σώμα παίρνει μόνο ό,τι χρειάζεται πριν απομακρύνει τα υπόλοιπα.

Από την άλλη πλευρά, τα συμπληρώματα πλημμυρίζουν την κυκλοφορία του αίματος με έως και διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας τα «υπερτροφή» για τον καρκίνο, σύμφωνα με τον γιατρό. Τα συμπληρώματα πολυβιταμινών θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων, όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος του μαστού, προσθέτει ο εκπρόσωπος της Killing Cancer Kindly.

Μάλιστα, ο κίνδυνος μπορεί να είναι τόσο σημαντικός που η φιλανθρωπική οργάνωση ζητά τώρα μια αλλαγή στη νομοθεσία για να αναγκάσει τους κατασκευαστές πολυβιταμινών να συμπεριλάβουν προειδοποιητικές ετικέτες στις συσκευασίες τους. Οι προειδοποιήσεις εμφανίζονται στο νέο ερευνητικό βιβλίο του Δρ. Khan «You’ll Wish You Were an Elephant (Killing Cancer Kindly)».

«Τα συνθετικά χάπια περιέχουν υπερβολικά υψηλούς και εντελώς περιττούς όγκους μικροθρεπτικών συστατικών που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που χρειάζεται ο μέσος ανθρώπινος οργανισμός. Αυτές οι μικροσκοπικές οργανικές ενώσεις είναι τόσο πολλές που τα όργανά μας δυσκολεύονται να τις χρησιμοποιήσουν και αφήνονται να κυκλοφορούν στο σώμα», λέει ο Δρ. Khan και συνεχίζει:

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πλεονάζουσες πολυβιταμίνες είναι άμεσα διαθέσιμες για να τροφοδοτήσουν τα εκατοντάδες καρκινικά κύτταρα που παράγονται καθημερινά στο σώμα. Κανονικά, το σώμα μας έχει την ικανότητα να καταστρέφει αποτελεσματικά αυτά τα καρκινικά κύτταρα, αλλά αυτό γίνεται δύσκολο όταν τρέφονται καλά και μπορούν να αυξηθούν γρήγορα σε αριθμό».

«Η λύση, όσο αμφιλεγόμενη και αν φαίνεται, είναι να επαναταξινομηθούν οι πολυβιταμίνες ως φάρμακο και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις παρενέργειές τους. Μια προειδοποίηση και μια συνταγή θα λειτουργούσαν καλύτερα παράλληλα με τη γενική συμβουλή ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες, δεν χρειάζονται πρόσθετες βιταμίνες στη διατροφή τους», προσθέτει.

Ανησυχία για τη λήψη πολυβιταμινών από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού

Σύμφωνα με το CDC, σχεδόν έξι στους 10 ενήλικες λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα, το οποίο συνήθως περιέχει ένα ευρύ φάσμα αυτών που οι κατασκευαστές αποκαλούν «απαραίτητες» οργανικές ενώσεις. Αυτά λέγεται ότι βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής λειτουργίας –των χημικών αντιδράσεων στα κύτταρα που μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Το σώμα χρειάζεται αυτή την ενέργεια για να πραγματοποιήσει τις λειτουργίες του, από την κίνηση και τη σκέψη, μέχρι την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση. Μέχρι τώρα, τα συμπληρώματα θεωρούνταν ασφαλή στη χρήση αλλά περιττά για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός εκείνων με αναγνωρισμένες διατροφικές ελλείψεις.

Μελέτες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή, παρέχει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος. Ωστόσο, το KCK λέει ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος «επιτακτικής» έρευνας που υποδηλώνει μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης συνθετικών βιταμινών και των αυξημένων ποσοστών καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, του εντέρου και του μαστού.

Ο κίνδυνος λέγεται ότι είναι ο ίδιος για όλους τους ενήλικες, ανεξάρτητα από το αν ακολουθούν έναν κατά τα άλλα υγιεινό τρόπο ζωής. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερη ικανότητα από τα φυσιολογικά υγιή κύτταρα να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά που κυκλοφορούν στο σώμα – συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών.

Ενώ άλλοι τύποι θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, λίπη και μέταλλα, τα βοηθούν επίσης να αναπτυχθούν, οι βιταμίνες είναι, όπως και με τα φυσιολογικά κύτταρα, απαραίτητες για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Οι φυσικές βιταμίνες, που λαμβάνονται από «υγιεινά» τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν ενέχουν τους ίδιους κινδύνους λόγω των σχετικά μικρών ποσοτήτων που απελευθερώνονται στο σώμα κατά τη διαδικασία της πέψης, εξηγεί ο συγγραφέας.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως «ωρολογιακή βόμβα για την υγεία», ο Δρ. Khan ζητά τώρα επείγουσα δράση για τον περιορισμό της χρήσης τους. «Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών ερευνών που επισημαίνουν ότι τα συνθετικά συμπληρώματα πολυβιταμινών αυξάνουν τον κίνδυνο εάν χρησιμοποιούνται καθημερινά για παρατεταμένη περίοδο», αναφέρει ο ειδικός και καταλήγει:

«Σε μια εμβληματική μελέτη, τη δοκιμή CARET, ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα από τη λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6, Β9 και Β12, εκτιμήθηκε ότι ήταν σχεδόν 30%».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version