Η ζάχαρη είναι παντού γύρω μας και σε πολλά τρόφιμα που μας αρέσει να τρώμε. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι τα κέικ, οι πίτες, τα μπισκότα και άλλες λιχουδιές είναι πλούσια στη γλυκιά αυτή ουσία.
Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ορισμένα τρόφιμα όπως η σάλτσα μπάρμπεκιου, τα δημητριακά πρωινού και τα γαλακτοκομικά έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη.
Μπορείτε λοιπόν να πάθετε διαβήτη από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης; «Η ζάχαρη δεν προκαλεί άμεσα διαβήτη, αλλά παίζει ρόλο», λέει η ειδικός στον διαβήτη από την Κλινική του Κλίβελαντ, Sue Cotey και εξηγεί τη σχέση μεταξύ των δύο και πώς μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα ζαχαρούχων τροφών που καταναλώνετε.
Η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη;
Η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
«Η ζάχαρη αυξάνει έμμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Για παράδειγμα, εάν καταναλώνετε πολλή, το πάγκρεας ανταποκρίνεται δημιουργώντας περισσότερη ινσουλίνη επειδή το σώμα θέλει να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα φυσιολογικό εύρος. Αν σκεφτείτε τόσο μακροπρόθεσμα, αυτές οι επιπλέον θερμίδες οδηγούν σε αύξηση βάρους», λέει η Δρ. Cotey.
Το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
«Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας λίγο-πολύ θα αρχίσει να κουράζεται επειδή προσπαθεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση να διατηρεί το σάκχαρο σε χαμηλά επίπεδα», εξηγεί η ειδικός.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη περιλαμβάνουν:
- Το οικογενειακό ιστορικό
- Η ηλικία
- Η φυλή
Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως ξηροστομία, αυξημένη δίψα, συχνοουρία, κόπωση και θολή όραση με διαβήτη.
Γιατί η ζάχαρη παίρνει τόσο κακή αξιολόγηση
Το όλο ζήτημα συνοψίζεται σε παρανοήσεις, όπως η σκέψη ότι όλα τα είδη σακχάρων είναι κακή. Για παράδειγμα, η Δρ. Cotey λέει ότι οι άνθρωποι τη ρωτούν συχνά για τη ζάχαρη στα φρούτα.
«Λένε ότι φοβούνται να φάνε φρούτα γιατί προσλαμβάνουν ζάχαρη. Πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για τα άλλα στοιχεία που προέρχονται από τα φρούτα όπως οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένα τόσο σημαντικό πράγμα στη διατροφή μας. Και αυτό δεν το λαμβάνετε από το κρέας – το λαμβάνετε μόνο από τα φυτά», μοιράζεται η ειδικός και συνεχίζει:
«Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα, σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και βοηθά στη ρύθμιση του εντέρου».
Τύποι σακχάρων
Η ζάχαρη θεωρείται ένας απλός υδατάνθρακας, ο οποίος προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας. Ορισμένες τροφές περιέχουν φυσικά σάκχαρα όπως:
- Φρουκτόζη. Αυτό το είδος βρίσκεται στα φρούτα.
- Λακτόζη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν αυτό το είδος.
Άλλα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Μερικές κοινές ονομασίες για την προσθήκη ζάχαρης περιλαμβάνουν:
- Σακχαρόζη.
- Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
- Σιρόπι καλαμποκιού.
- Μέλι.
- Σιρόπι από σφένδαμο.
- Μαλτόζη.
- Σταφυλοσάκχαρο.
- Γλυκόζη.
- Νέκταρ αγαύης.
- Σιρόπι καστανό ρύζι.
- Σιρόπι βύνης.
- Ζάχαρη τεύτλων.
- Βύνη κριθαριού.
- Μαλτοδεξτρίνη.
Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε πόση ζάχαρη περιέχει κάτι που θέλετε να φάτε; Διαβάστε την ετικέτα των τροφίμων και αναζητήστε τα διαφορετικά ονόματα. Επίσης, πολλές φορές υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη στη λίστα, οπότε ενώ μπορεί να φαίνεται ότι ένα προϊόν δεν περιέχει πολλή πρόσθετη ζάχαρη, μπορεί να χρησιμοποιούνται τρεις ή τέσσερις διαφορετικές εκδοχές της.
Τι προκαλεί διαβήτη;
Εκτός από τον διαβήτη τύπου 2 -την πιο κοινή μορφή διαβήτη- υπάρχουν και άλλα είδη διαβήτη όπως ο διαβήτης κύησης και ο διαβήτης τύπου 3c.
Εάν έχετε υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο. Αλλά ο λόγος για τον οποίο τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά μπορεί να διαφέρει. Ορισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:
- Αντίσταση στην ινσουλίνη.
- Αυτοάνοσο νόσημα.
- Ορμονικές ανισορροπίες.
- Βλάβη στο πάγκρεας.
- Γενετικές μεταλλάξεις.
- Μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων.