Υπουργείο Υγείας: Τα οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη γιατρών στις άγονες περιοχές

Σύσκεψη-Γεωργιάδης

Η λειτουργία των υγειονομικών μονάδων στις Κυκλάδες στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης. Παρουσιάστηκε το σχέδιο των προσλήψεων γιατρών και αναλύθηκαν τα οικονομικά κίνητρα.

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκε χθες στη Σύρο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας και εκπροσώπων από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας 18 νησιών των Κυκλάδων, την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκαν το σχέδιο των αεροδιακομιδών των ασθενών από τα νησιά προς την Αττική και τα χρονοδιαγράμματα των προσλήψεων με τους νέους αυξημένους μισθούς των γιατρών.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο Σύρου Αλέξη Αθανασίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς, ενώ αργότερα μετέβη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπου πραγματοποιήθηκε η ευρεία συνάντηση εργασίας.

Τρίωρη σύσκεψη

Στη τρίωρη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κυκλάδων Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, ο Διοικητής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη, ο Διοικητής του Γ.Ν. Σύρου Νικόλαος Ρούσας και οι Βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας.

Στην σύσκεψη επίσης συμμετείχαν είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη οι δήμαρχοι των νησιών Σύρου, Νάξου, Πάρου, Μικρών Κυκλάδων, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Τήνου, Φολεγάνδρου, Αμοργού, Αντιπάρου, Θήρας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, καθώς και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας των νοσοκομείων και κέντρων υγείας των Κυκλάδων.

Ο κ. Γεωργιάδης μετά το τέλος της σύσκεψης είπε μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά στην ιστορία πραγματοποιήθηκε μία συνολική συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με σχεδόν το σύνολο των δημοτικών αρχών και των παραγόντων όλων των νήσων των Κυκλάδων, που εξέθεσε ο καθένας τα προβλήματα του δικού του νησιού, αλλά και συνολικά τα προβλήματα της νησιωτικότητας όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας.

«Νομίζω ότι δόθηκαν πολλές απαντήσεις και εμείς καταγράψαμε πολλά πράγματα που έπρεπε να ακούσουμε. Πολλά πράγματα ξεκαθαρίστηκαν. Παρουσιάστηκε το σχέδιό μας για τις αεροδιακομιδές που πιστεύουμε ότι αναλυτικά θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και δημόσια στον ελληνικό λαό.

Εξηγήσαμε τα χρονοδιαγράμματα προσλήψεως. Πήραμε αποφάσεις για να ανοίξουμε θέσεις για προσλήψεις επικουρικών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών σε διάφορα νησιά. Γενικά βάλαμε κάτω πολλά θέματα και νομίζω ότι έχουμε βάλει σε μία σειρά προς επίλυση πολλά ζητήματα του νησιωτικού χώρου των Κυκλάδων, όπου λόγω της γεωγραφίας έχει προβλήματα πολύ ειδικότερα. Δεσμευόμαστε ότι σύντομα θα είμαστε εδώ πάλι για να δούμε ότι αυτά τα οποία αποφασίσαμε σήμερα, έχουν μπει σε ένα στάδιο εφαρμογής ώστε να έχουν και οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των Κυκλάδων πλήρη εμπιστοσύνη ότι το σύστημα υγείας είναι εδώ και λειτουργεί προς όφελος των συμπολιτών μας».

Οικονομικά κίνητρα και προσλήψεις

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν αναφορικά με τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Σύρου που καλύπτει τον πληθυσμό όλων των νησιών των Κυκλάδων, ο οποίος αυξάνεται κατά την τουριστική περίοδο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι έχει 31 άτομα προσωπικό περισσότερα, σε σχέση με το 2019:

«Πιστεύω τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θέτουμε σε εφαρμογή συνολικά τώρα θα δώσουν ευκαιρία στο νέο γύρω προσκλήσεων να έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού, αλλά για να ξέρει ο κόσμος το νοσοκομείο Σύρου σήμερα όπως ενημερώθηκα επισήμως από τη Διοίκηση, έχει 31 άτομα περισσότερα προσωπικό απ’ ότι είχε το 2019».

Ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές που προβλέπει η ΚΥΑ που θα εφαρμοστεί το Φθινόπωρο:

«Το επόμενο χρονικό διάστημα, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη, θα έχουμε την ΚΥΑ που θα δίνει σημαντική αύξηση στο επίδομα των άγονων περιοχών, που είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Από 100 ευρώ θα τριπλασιαστεί και στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα είναι άλλο τόσο. Άρα 500 με 600 ευρώ καθαρά μεσοσταθμικά – ανάλογα με το βαθμό του γιατρού- και αφού ψηφιστεί, θα ξαναπροκηρυχθούν οι άγονες θέσεις που μαζί με το ιδιωτικό έργο των γιατρών πιστεύουμε ότι θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες να ξαναμείνουν αυτές οι θέσεις κενές».

Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα που έχει ο ίδιος αναφορικά με το ΕΣΥ είπε μεταξύ άλλων ότι τα φώτα της δημοσιότητάς πέφτουν μόνο στα αρνητικά που ταλανίζουν τα νοσοκομεία όταν την ίδια στιγμή χιλιάδες ασθενείς κάθε μέρα γίνονται καλά και σώζονται ζωές.

«Είναι λογικό τα μέσα να εστιάζουν στην αποτυχία παρά στην επιτυχία. Καμιά φορά όμως όταν κάνεις αυτό το πράγμα δημιουργείς μια στρέβλωση στη γενική εικόνα. Με ρωτήσατε αν οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Πρέπει να αισθάνονται και είναι απολύτως ασφαλείς. Αυτή είναι η σωστή απάντηση. Έχουμε περιθώριο να κάνουμε το σύστημα καλύτερο; Ναι, υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν».

Όλο Υγεία

Scroll to Top