Site icon Όλο Υγεία

Υπουργείο Υγείας: Κίνητρα για τη μετάβαση γιατρών στη νησιωτική Ελλάδα και την επιστροφή από το εξωτερικό

Μέσα Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υγείας επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις για τον επαναπατρισμό επιστημονικού προσωπικού.

 

Το πρόβλημα υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στα νησιά που καταγράφεται εδώ και χρόνια, προσπαθεί να επιλύσει το υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Real FM, το υπουργείο σχεδιάζει να δώσει επιπλέον κίνητρα για τη μετάβαση γιατρών στη νησιωτική Ελλάδα. «Θα υπάρξει και πολύ σύντομα μάλιστα ένα πακέτο που θα αναφέρεται στις άγονες περιοχές, στις δυσπρόσιτες όπως είναι τα νησιά. Πολύ σύντομα μέσα στο Νοέμβριο θα έχουμε νέα για αυτή την εξέλιξη», ανέφερε ο υπουργός.

Οι αμοιβές των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και οι ελλείψεις προσωπικού

 

«Για να είμαστε δίκαιοι ασφαλώς υπάρχουν θέματα των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχουν ζητήματα. Και αυτά ήδη έχουν αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό, έχουν δοθεί κάποιες αυξήσεις αλλά θα το δούμε προσεχώς και θα πάρει ο πρωθυπουργός πρωτίστως τις αποφάσεις του».

O κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε όμως και στο ζήτημα της απροθυμίας νέων επιστημόνων αν εργαστούν στο ΕΣΥ. «Υπάρχει ένα ζήτημα απροθυμίας και υπάρχει ένα ζήτημα έλλειψης προσωπικού συνολικά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη φυγή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό νέων ιατρών ο υπουργός είπε, ότι δρομολογούνται κάποια πράγματα και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις «για να ξαναφέρουμε πίσω αρκετούς».

Το σύστημα υγείας γίνεται ελκυστικό για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές

 

Ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στα 1,2 δισεκατομμύρια που θα δοθούν για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και στις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται. Ένα μεγάλο μέρος αφορά την ψηφιακή υγεία, δηλαδή ψηφιακές εφαρμογές όπως είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς. «Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Ο καθένας από εμάς θα έχει έναν φάκελο με ένα συγκεκριμένο μοναδικό αριθμό που θα είναι καταγεγραμμένο όλο το ιστορικό μας εκεί και θα είναι πολύ εύκολη η ταυτοποίηση του ασθενούς και η γρήγορη γνώση του γιατρού που τον εξετάζει γύρω από την κατάσταση της υγείας του, τη νοσηρότητά του κλπ».

Μία άλλη μεγάλη παρέμβαση είναι ο υγειονομικός χάρτης της χώρας και το αρχείο του καρκίνου που δυστυχώς δεν έχουμε μητρώο καρκίνου στη χώρα. Επίσης, η ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ που είναι ο μεγάλος, ο τεράστιος οργανισμός με 7 δισεκατομμύρια πληρωμές κάθε χρόνο.
.
Εκτός από τα παραπάνω περίπου 400 με 500 εκατομμύρια συνολικά δίνονται στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Ήδη το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και πολλές κλινικές στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως στο «Αττικόν» νοσοκομείο αυτή τη στιγμή τρεις κλινικές του έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως, είναι καινούργιες πλέον και συνεχίζονται τα έργα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έτσι ώστε η πρώτη εικόνα του ασθενούς, του πολίτη που πλησιάζει, που προσεγγίζει το νοσοκομείο να είναι μια θετική εικόνα, τόνισε ο υπουργός.
«Τα νοσοκομεία μας γενικά και το σύστημα υγείας μας έχει πια εξοπλισμούς σύγχρονους, σύγχρονες τεχνολογίες και πρέπει να πω ότι η τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή κυρίως στο χώρο της υγείας. Είμαστε προνομιούχοι θα έλεγα από αυτή την άποψη, δεν έχουμε προβλήματα
ιδιαίτερα. Και θα πάρουμε και άλλα, θα πάρουμε και άλλους εξοπλισμούς. Όπως ξέρετε το χρονικό όριο απορρόφησης είναι άλλα δύο χρόνια. Δηλαδή πρέπει εκεί να απορροφηθούν όλοι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνεπώς θα γίνει αυτό εντός του χρονικού ορίου».
Το σύστημα δεν θα αλλάξει μόνο από τους εκσυγχρονισμούς των κτιρίων ή των τμημάτων επειγόντων περιστατικών ή ενδεχομένως και από τους εξοπλισμούς, είπε ο υπουργός.
«Βασικό στοιχείο όλης αυτής της προσπάθειας είναι οι άνθρωποι. Πρέπει να κάνουμε το σύστημα υγείας ελκυστικό για τους ανθρώπους, δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι και είναι πεποίθησή μου αυτό», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όλο Υγεία

Exit mobile version