Υπουργείο Υγείας: Ιατρικές κατοικίες και Κινητές Μονάδες ΠΦΥ στα νησιά

ιατρικές κατοικίες

Το υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο στέγασης των γιατρών στα νησιά. Ήδη 5 «ιατρικές κατοικίες» είναι έτοιμες στα Ψαρά.

Ιατρικές κατοικίες ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας σε νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα στέγασης των γιατρών, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Από τη μία τα σπίτια προς ενοικίαση είναι ελάχιστα και από την άλλη τα ενοίκια είναι σε τέτοια ύψη που ο μισθός δεν φτάνει. Πρόσφατο παράδειγμα η Σκιάθος όπου ένας γιατρός χρειάζεται έως και 2.500 ευρώ το μήνα, για το ενοίκιο.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νησιωτικών περιοχών είναι διαχρονικό. Οι διαγωνισμοί πρόσληψης προσωπικού που προκηρύσσονται καθίστανται άγονοι, λόγω οικονομικών αλλά και θεσμικών ζητημάτων. Η έλλειψη, προσωπικού, τεχνολογικού εξοπλισμού, οι εξουθενωτικοί ρυθμοί εργασίας και τα χαμηλά μισθολογικά επίπεδα είναι οι αιτίες που οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται και το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς σε νησιά όπου οι δομές είναι υποστελεχωμένες το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπονεί σχέδιο στέγασης των γιατρών.

Ήδη στα Ψαρά έχουν κατασκευαστεί πέντε «ιατρικές κατοικίες» με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.

«Το Υπουργείο Υγείας ό,τι και αν κάνει, όσα κίνητρα και αν βρει, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί μας δεν πάνε στα νησιά. Ο ένας είναι η έλλειψη στέγης και πρέπει να επενδύσουμε σε ένα στεγαστικό πρόγραμμα για να μπορέσουν να δουν οι γιατροί τη ζωή τους στα νησιά. Μιλάμε λοιπόν για ιατρικές κατοικίες, κάτι που έχουμε ήδη κάνει στα Ψαρά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχει και χρειάζεται πάντα μια συνέργεια: Υπουργείο Υγείας και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου, δευτέρου βαθμού», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την επίσκεψή της στην Κάρπαθο, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε νησιά του Αιγαίου ενόψει των ευρωεκλογών.

Το πρόγραμμα στέγασης, προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες νησιώτικες περιοχές της χώρας.

Το δεύτερο πράγμα που κρατάει τους γιατρούς μακριά από τα νησιά μας, είπε η κ. Αγαπηδάκη είναι το θέμα των κλινικών τους δεξιοτήτων «για αυτό και ερχόμαστε με τα εργαλεία της τηλεϊατρικής να προσφέρουμε μια μεγάλη λύση σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΕΣΥ από τότε που ιδρύθηκε», τόνισε.

Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» πάει παντού

Κινητές Μονάδες θα επισκέπτονται τους κατοίκους των νησιών και θα διενεργούν προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω».

«Έχει μεγάλη αξία, σιγά σιγά, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις υποδομές για να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό το σύστημα της πρόληψης», είπε η κ. Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για το πως θα μειώσουμε τις συνέπειες της νόσου και να χτίσουμε έναν υγιή πληθυσμό».

Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλλουν οι Κινητές Μονάδες και Ομάδες Υγείας της ΠΦΥ που θα φτάνουν σε κάθε νησί και απομακρυσμένη περιοχή.

«Αυτό είναι κάτι που δε θα γίνει μια και έξω αλλά θα γίνεται συστηματικά, θα έρχονται συστηματικά δηλαδή οι Ομάδες στο εκάστοτε νησί, και με τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΜΥ) και θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στον κόσμο», σημείωσε, προαναγγέλλοντας ότι: «η αρχή γίνεται από το Καστελόριζο».

Όλο Υγεία

Scroll to Top