Site icon Όλο Υγεία

Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ψάρια στο Βόλο-Οι οδηγίες των ειδικών

Βόλος-νεκρά ψάρια

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS για τα νεκρά ψάρια στο Βόλο, τονίζοντας ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.  Ποια μέτρα προτείνουν.

Πριν από ένα χρόνο ο Βόλος δοκιμάστηκε από την κακοκαιρία Daniel. Σήμερα εκατομμύρια νεκρά ψάρια έχουν ξεβραστεί στις ακτές του Παγασητικού. Η δυσοσμία στην πόλη του Βόλου είναι έντονη. Οι επιστήμονες σήμαναν συναγερμό αναφέροντας ότι πρόκειται για μια νέα υγειονομική βόμβα. Οι Αρχές συνιστούν την αποφυγή κολύμβησης σε συγκεκριμένες παραλίες. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνιστά την αποφυγή κολύμβησης, λόγω των νεκρών ψαριών στις ακτές:

Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Τα νεκρά ψάρια στην πυρά

Σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας προκύπτουν από τα νεκρά ψάρια και την αποσύνθεσή τους αναφέρει ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε ότι «από τη μία μεριά πρέπει όσο πιο γρήγορα γίνεται να απομακρυνθούν τα ψάρια από τη θάλασσα και από την άλλη να τα διαχειριστούν ως δυνητικά επικίνδυνα απόβλητα, δηλαδή να τα κάψουν και όχι να τα θάψουν. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται καύση».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η έντονη δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή, «είναι προϊόν της αποσύνθεσης, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο οργανικό φορτίο στο νερό και στην παραλία που ξεβράζονται τα ψάρια».
Σημειώνει ότι χρειάζεται μια σειρά δράσεων που έχουν να κάνουν και με τη διαχείριση του υλικού που μπαίνει στο νερό, άρα να προσέξουμε λίγο παραπάνω ακόμα και την ίδια τη διαχείριση των αποβλήτων, ανέφερε. «Χρειάζεται να το δούμε πιο επιθετικά σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων και των υλικών που μπαίνουν στους υδάτινους όγκους της περιοχής. Ο έλεγχος των πιθανών τοξικών ανθίσεων, με έλεγχο των θρεπτικών συστατικών που μπαίνουν στο νερό και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μπορούμε να ανιχνεύσουμε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου».

Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Η εκτεταμένη οικολογική καταστροφή στον Παγασητικό κόλπο, αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες υγειονομικές ενέργειες στο υδάτινο περιβάλλον, μετά την κακοκαιρία Daniel και την κάλυψη με νερό τεράστιων εκτάσεων στη λεκάνη της Κάρλας, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακραία φυσικά φαινόμενα που επικράτησαν έφεραν την αναμενόμενη επαναφορά στο νερό θρεπτικών και άλλων ενώσεων, γεγονός το οποίο οδήγησε σε φαινόμενα ευτροφισμού επιβλαβών μικροοργανισμών και σε μαζικούς θανάτους ψαριών μετά από υπέρμετρη αύξηση τους. Η δυσοσμία που αναδύεται στην περιοχή είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους των περιοχών που βιώνουν το φαινόμενο και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιοι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας επισημαίνει πως στις αρχές του καλοκαιριού δέχτηκαν ερωτήματα από συναδέλφους τους γιατρούς και προέβησαν -παράλληλα με τους αρμόδιους φορείς- σε μετρήσεις, οι οποίες αφορούσαν την ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού.
Οι μετρήσεις αυτές, σύμφωνα με τους γιατρούς, επιβεβαίωσαν την τότε καταλληλότητά τους, όμως, παράλληλα επισήμαναν δύο κινδύνους:

Πρώτον, ότι είναι καλό οι μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων του Παγασητικού να αφορούν όλο το φάσμα της ρύπανσης μετά από φυσικές καταστροφές, να επαναλαμβάνονται και να δημοσιοποιούνται ανά 15 μέρες, έτσι ώστε να τονωθεί σταδιακά η τρωθείσα εμπιστοσύνη του κόσμου, με αφορμή κυρίως τη διαφάνεια των υδάτων.

Δεύτερον, ότι ο αγωγός απορροής υδάτων της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο, δυνητικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα και ότι θα έπρεπε να παρακολουθείται στενά. Όπως επίσης και ότι θα μπορούσε να γίνει ένα φιλτράρισμα, κυρίως για τα φερτά υλικά, με κροκάλες σε διάφορα σημεία του αγωγού, με ασήμαντο κόστος και σε ελάχιστο χρόνο.
Ο ΙΣΜ αναφέρει ότι όχι μόνο δεν εισακούστηκε αλλά αντιθέτως λοιδορήθηκε και έγινε αποδέκτης απαράδεκτων σχολίων. Δυστυχώς στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν με πολύ αρνητικό τρόπο.

Πού οφείλεται το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια

«Έχουμε τον θάνατο χιλιάδων ψαριών στη λίμνη Κάρλα. Πώς έγινε αυτό. Μετά το φαινόμενο Daniel, που πλημμύρισαν πάνω από 200.000 στρέμματα και μετά άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν τα νερά της λίμνης Κάρλα, μέσω και του θυροφράγματος», εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος.
«Στο ενδιάμεσο στάδιο είχαμε και μία υπέρμετρη αναπαραγωγή των ψαριών. Στο γλυκό νερό αναπαράγονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο θαλασσινό νερό. Επομένως το οικοσύστημα δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή, με αποτέλεσμα λόγω του ότι ελαττώνεται η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα, έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, μειώνεται το διαλυμένο οξυγόνο και υπήρχαν τα ασφυκτικά φαινόμενα και οι θάνατοι χιλιάδων ψαριών», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν μολυσματικές ασθένειες, με την αποσύνθεση των νεκρών ψαριών. «Επιβάλλονται συνεχείς μετρήσεις, στα νερά αλλά και στα ψάρια. Από τη στιγμή που βγουν οι αναλύσεις σωστές, θα πρέπει να υπάρχει μία περίοδος γύρω στις 10 ημέρες για να είναι ασφαλή τα νερά», κατέληξε.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version