Καταρρέουν οι Προνοιακές Μονάδες-Τραγική κατάσταση για παιδιά και ηλικιωμένους

Στις 35 Προνοιακές Μονάδες της χώρας φιλοξενούνται 3.000 άτομα, παιδιά και ηλικιωμένοι με ειδικές ανάγκες. Οι Προνοιακές Μονάδες έχουν λίστα αναμονής για φιλοξενία ένα χρόνο, λόγω έλλειψης κλινών και προσωπικού.

 

Έλλειψη προσωπικού, υποχρηματοδότηση και παντελής έλλειψη προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης. είναι τα τρία βασικά προβλήματα των 35 Προνοιακών Μονάδων που δυσχεραίνουν δραματικά τη λειτουργία τους.
«Την κατάσταση των Προνοιακών Μονάδων την αντιλαμβάνεται κανείς από τα δεκάδες παρκαρισμένα εγκαταλελειμμένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις Παιδιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων. Δεν υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας στις Προνοιακές Μονάδες να τα υποδεχθούν», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης, «υπάρχουν δεκάδες άτομα νοσηλευόμενα στα Νοσοκομεία που αρνούνται να λάβουν εξιτήριο μετά την θεραπεία τους και παραμένουν, επειδή δεν υπάρχουν Δομές φιλοξενίας δημόσιες να τους υποδεχθούν. Λίστα αναμονής πάνω του ενός έτους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων βρίσκονται σε συνεχείς επαφές χωρίς αποτέλεσμα».

Στις 35 Προνοιακές Μονάδες της χώρας φιλοξενούνται 3.000 άτομα, παιδιά και ηλικιωμένοι με ειδικές ανάγκες.

Ελάχιστο το προσωπικό

 

Σε υπόμνημά της προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη, η ΠΟΕΔΗΝ, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις Προνοιακές Μονάδες, αναλύει τα προβλήματα και τις δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν και καταθέτει προτάσεις για να επιλυθούν οι παθογένειες του Συστήματος Πρόνοιας.
«Το προσωπικό στις Μονάδες είναι ελάχιστο. Έχουν απομείνει 2400 από τους 5000 που ήταν πριν την κρίση. Δεν υπάρχουν Οργανισμοί λειτουργίας. Ένας υπάλληλος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κάνει βάρδια για 30 και πλέον περιθαλπόμενους που είναι άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και ατομικής περιποίησης. Επίσης σε Προνοιακές Μονάδες που φιλοξενούν παιδιά μία Βρεφοκόμος κάνει βάρδια στο τμήμα με 10 έως 15 παιδιά.
Τα κενά σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλα. Γιατροί δεν υπάρχουν.Συμβάλλονται οι Προνοιακές Μονάδες με ιδιώτες γιατρούς που τις επισκέπτονται λίγες φορές την εβδομάδα και μάλιστα δεν συνταγογραφούν σε πολλές περιπτώσεις για να μην υπερβούν το πλαφόν.
Δεν υπάρχουν μάγειροι, καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, σε πολλές περιπτώσεις υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ή άλλες ειδικότητες κάνουν τα πάντα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Προσθέτει ότι τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις Επικουρικών Υπαλλήλων που εργάζονται πολλά χρόνια. Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωση όλων.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού, η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου επαναπρόσληψη των απολυθέντων που οι περισσότεροι εξ’ αυτών προσέφυγαν στα δικαστήρια», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Προβλήματα στον εξοπλισμό και τις υποδομές

 

«Οι Προνοιακές Μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον εξοπλισμό και τις υποδομές, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Υπάρχουν κτίρια ακατάλληλα που στεγάζουν παιδάκια ή άτομα με αναπηρία. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες διαλύθηκαν. Ένας Τεχνικός προσπαθεί να συντηρήσει πολλές Μονάδες», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας

 

Η Ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της με την ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας. «Η εκπόνηση επιχειρησιακών Σχεδίων που ιδιωτικοποιεί την πρόνοια θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
Με το πρόσχημα της αποϊδρυματοποίησης επιχειρείται να εκχωρηθεί η φροντίδα των ευπαθών ομάδων, των εγκαταλελειμμένων, κακοποιημένων παιδιών σε δομές πέρα του Δημοσίου τομέα.
Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της αποϊδρυματοποίησης την οποία όμως θα πρέπει να αναλάβει ο Δημόσιος τομέας. Οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στην κοινότητα θα πρέπει να ανήκουν οργανικά στις Προνοιακές Μονάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».

Οι Προνοιακές Μονάδες είναι ο πυρήνας του Κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Χρειάζονται ενίσχυση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα, ενίσχυση στη στελέχωση και χρηματοδότηση, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top