Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι για παιδιά ξεκινά από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται τα τελευταία τριάντα χρόνια, η αναγκαιότητα για την νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ) και, ιδιαίτερα, των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγείας (Ο.ΔΙ.Π.Υ), ως Φορέας Υλοποίησης του έργου, «Πρόγραμμα Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι – ΝΟΣΠΙ», ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή και παραγωγική λειτουργία 12 Κέντρων Αναφοράς, με σταθμό εκκίνησης την Γ’ Παιδιατρική Κλινική στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, όπου εδώ και δεκαπέντε χρόνια παρακολουθούνται περισσότερα από 250 παιδιά με σοβαρά χρόνια νοσήματα και προβλήματα υγείας.
Στόχος του έργου είναι η παροχή ασφαλούς, μακροχρόνιας, ολοκληρωμένης, εξατομικευμένης φροντίδας στους ασθενείς, που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα.
Τι περιλαμβάνει η νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι
Ως Νοσοκομειακή φροντίδα στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ-Hospital at Home), ορίζεται κάθε μορφή ιατρονοσηλτευτικής υποστήριξης ασθενών στο σπίτι τους, επιδιώκοντας τη διατήρηση σταθερής κατάστασης της υγείας τους, την αποθεραπεία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, σε ασφαλείς συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά έχοντας ταυτόχρονα μια ψυχολογική σταθερά, αυτήν του προσωπικού τους χώρου.
Η ΝΟΣΠΙ οργανώνεται σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία και αφορά ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά, σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαραίτητα κριτήρια, να συνεχίσουν την νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι.
Τα προγράμματα των ΝΟΣΠΙ στελεχώνονται από μια πολυεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες του γιατρού, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολό γου και κοινωνικού λειτουργού. Η ευθύνη των ιατρικών αποφάσεων παραμένει στους θεράποντες γιατρούς του Νοσοκομείου αναφοράς, με εξασφαλισμένη την δυνατότητα άμεσης εισαγωγής στο νοσο- κομείο, στην περίπτωση που η κατάσταση υγείας τους ασθενούς επιδεινωθεί.