Ξεχωριστό κανάλι για τις καινοτόμες θεραπείες δημιουργεί το υπουργείο Υγείας

Γεωργιάδης

Τη δημιουργία ενός συστήματος όπου θα ελέγχεται καλύτερα η φαρμακευτική δαπάνη, που ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Με δεδομένο ότι η φαρμακευτική δαπάνη συνεχώς θα αυξάνεται, το υπουργείο υγείας επεξεργάζεται σχέδια για τον έλεγχό της. Από την αρχή του Ιουνίου θα είναι όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ και από το 2025 θα δημιουργηθεί «ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό», έτσι ώστε να γνωρίζουν οι εταιρείες το συγκεκριμένο ποσό που διατίθεται για τα νέα φάρμακα.

Πάνω από 3 δις η φαρμακευτική δαπάνη

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακή και retail, θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια, όταν πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη ήταν 1,940 δις.

«Δεν παραγγέλνει η Κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν. Εκείνοι γράφουν και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.
Σημείωσε ότι όπου υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εφαρμόζονται και πρόσθεσε ότι από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, «θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

«Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν χρόνο μικρότερη φαρμακευτική δαπάνη από τον προηγούμενο χρόνο. Διότι ναι μεν έχεις μια μείωση των τιμών από δελτίο σε δελτίο, αλλά έχεις πολλά καινούργια φάρμακα τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά. Και επίσης, έχεις έναν πληθυσμό που γηράσκει. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εφαρμόσω με όρους διαφάνειας όλα τα μέτρα που έχουμε σκεφτεί και να δούμε πώς αυτό θα έχει επίπτωση στην πραγματική πορεία της δαπάνης».

Ξεχωριστό κανάλι για την καινοτομία

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι εταιρείες δεν πρόκειται να φέρουν το πολύ καινούργιο και ακριβό φάρμακο σε μία χώρα όταν πιστεύουν ότι από εκεί τελικά δεν θα πληρωθούν.

«Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες, για τα πολύ καινοτόμα φάρμακα, δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες που θα κάνουν αίτηση να έρθουν. Η Ελλάδα είναι σε δεύτερη ταχύτητα. Εμείς πραγματικά θέλουμε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη ταχύτητα. Διότι έστω και ένας ασθενής να χρειάζεται συγκεκριμένο φάρμακο για να γίνει καλά, εγώ θέλω να μπορώ να του το δώσω».

«Το 2025, θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η Ελλάδα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή.

Για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από την υπόλοιπη αγορά, όπου καμιά φορά το clawback φτάνει σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Σε μερικά φάρμακα, το 2023, πήγε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Άρα λοιπόν, ναι, πιστεύουμε αυτό το μοντέλο, το θεωρώ σωστό,. παρότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γιατί τα καινούργια φάρμακα που μπαίνουν μέσα καταναλίσκουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στη δαπάνη, διότι είναι ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακριβές».

Ο υπουργός εξήγησε το σκεπτικό των αποφάσεων του, λέγοντας: «Εγώ θέλω να φτιάξω ένα σύστημα πολύ διαφανές που να συμφωνούμε όλοι, το οποίο θα οδηγήσει σε μία δαπάνη που θα ξέρει περίπου η κάθε πλευρά της βιομηχανίας τι να περιμένει την επόμενη χρονιά. Έτσι θα μπορούμε και να πείσουμε τις εταιρείες να φέρουν τα καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να βλάψουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, την οποία χρειαζόμαστε. Τη χρειαζόμαστε και ως χώρα, με την έννοια των εξαγωγών και των θέσεων εργασίας, τη χρειαζόμαστε και επί της ουσίας, γιατί παράγουν καλά φάρμακα που καταναλώνουν οι ασθενείς μας».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top