Βιοδείκτες στην Ογκολογία:-Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την έγκριση και αποζημίωση τους

βιοδείκτες

Οι βιοδείκτες διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στην ιατρική ακριβείας, ωστόσο από το 2021 παρατηρείται εκτεταμένη αδράνεια.

Με τίτλο «Βιοδείκτες – Συνδημιουργώντας το πλαίσιο» και κεντρικό θέμα τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την εισαγωγή και αποζημίωση βιοδεικτών στην Ελλάδα, η All.Can Greece, πραγματοποίησε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ογκολογικής κοινότητας, φορέων της πολιτείας, καθηγητών Οικονομικών της Υγείας και εκπροσώπων της βιομηχανίας.

Καρκίνος: Νέοι βιοδείκτες φέρνουν επανάσταση στη διάγνωση και στη θεραπεία

Το ισχυρό ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση ενός στιβαρού εθνικού πλαισίου και η δέσμευση που εξέφρασε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή, δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα πολύ θετικό momentum για την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες, που θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις νέες σύγχρονες θεραπείες και την ιατρική ακριβείας μέσα από την αποζημίωση των ειδικών εξετάσεων που απαιτούνται.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Χρήστος Τσαγκάρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολής για τον Καρκίνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, μέσω της παρουσίασής του με τίτλο «Προοπτικές της Αποστολής Καρκίνος της Ε.Ε. για τους Βιοδείκτες στην Ογκολογία», ενώ παράλληλα, εστίασε στις δυνατότητες και την υποστήριξη που προσφέρει η Αποστολή Καρκίνος (Cancer Mission) για την ευρεία πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην καινοτομία.

Καμία πρόοδος στο θέμα της έγκριση και αποζημίωση βιοδεικτών

Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Ζένια Σαριδάκη, παρουσίασε τη διαχρονική συμβολή της ΕΟΠΕ στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε ειδικές εξετάσεις βιοδεικτών που είναι απαραίτητες στη διαδικασία επιλογής της ιατρικής ακριβείας. Παράλληλα, αναφερόμενη στο Stakeholders Consensus επί των βιοδεικτών, μία πρωτοβουλία που υλοποίησε το 1ο εξάμηνο του 2024 η ΕΟΠΕ, ανέδειξε την ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου μοντέλου για την έγκριση και αποζημίωση βιοδεικτών, δεδομένου ότι επί σειρά ετών δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα αυτό.

Ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συντόνισε εξαιρετικά τη συζήτηση με τις παρεμβάσεις του, προσφέροντας επιστημονική καθοδήγηση και επισημαίνοντας ότι η εκτεταμένη αδράνεια που υπάρχει από το 2021 έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στους ογκολογικούς ασθενείς.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους βιοδείκτες

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της πολιτείας με τίτλο: «Διαμορφώνοντας το μέλλον των βιοδεικτών: Ένας οδικός χάρτης για μια νέα Εθνική διαδικασία». Ως στόχο του οδικού χάρτη, έθεσε τη διαμόρφωση ενός πλαισίου, μέσω του οποίου και με την καθιέρωση μίας δομημένης διαδικασίας αξιολόγησης, τιμολόγησης και επικαιροποίησης, θα καταστεί δυνατή η αποζημίωση βιοδεικτών από το ελληνικό σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στις απαιτούμενες νομοθετικές προσαρμογές και παρουσίασε τρία βασικά σημεία για την ανάπτυξη ενός κεντρικού σχεδιασμού και μιας στρατηγικής αξιοποίησης των βιοδεικτών ως εργαλείων για τη βελτίωση της κλινικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

Η ανάλυση του Budget Impact για τους βιοδείκτες, η οποία εστιάζει στο κόστος και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα υγείας, με τη σχετική μελέτη να αναδεικνύει ότι το όφελος θα είναι από 10 και 20 φορές μεγαλύτερο του σχετικού κόστους, κατά περίπτωση.

Η αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης, όπου οι μέχρι τώρα προτάσεις περιλάμβαναν:

  • Πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εισαγωγή rebate βιοδείκτη στα συνδυαζόμενα φάρμακα
  • Ένταξη των βιοδεικτών στον κλειστό προϋπολογισμό για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής

Ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο θα καθορίζει τις διαδικασίες για την αποζημίωση και τακτική ενημέρωση της λίστας των βιοδεικτών, ανάλογα με τις εξελίξεις της ιατρικής έρευνας και τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες. Αυτό το δυναμικό πλαίσιο θα συμβάλει στην προώθηση της ιατρικής ακρίβειας και της καινοτομίας, εξασφαλίζοντας πως οι ασθενείς θα επωφελούνται από τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Τι περιλαμβάνει η νέα εποχή αντιμετώπισης και πρόληψης του καρκίνου-Ειδικοί του ΕΚΠΑ αναλύουν τα δεδομένα

Από τη συζήτηση και το σχολιασμό, προέκυψε η ανάγκη συμπερίληψης των αιματολογικών βιοδεικτών στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, τονίστηκε ότι ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί και στην εξασφάλιση της ποιότητας των εξετάσεων, μέσα από την αδειοδότηση μόνο σε διαπιστευμένα εργαστήρια για τη διενέργειά τους.

Τέλος, ενώ χαιρετήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η πρωτοβουλία του Υπουργείου, η οποία έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην αλυσίδα της ογκολογικής φροντίδας, έντονος ήταν ο προβληματισμός, αλλά και η αντίδραση που εκφράστηκε, σχετικά με την πρόταση της εισαγωγής ενός νέου rebate ως μεθόδου χρηματοδότησης, καθώς η μέχρι σήμερα εμπειρία του συγκεκριμένου μέτρου και όλων των υποχρεωτικών επιστροφών, καθιστά πασιφανή την αναποτελεσματικότητα του μέτρου και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων ρύθμισης της αγοράς, αλλά και εξασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top