Site icon Όλο Υγεία

Η πνευμονία στα παιδιά που προκαλεί ανησυχία στην Κίνα ανιχνεύθηκε στην Ιρλανδία – Τι λένε Έλληνες Επιστήμονες

πνευμονία

Σε επαγρύπνηση τα υγειονομικά συστήματα σε όλο τον κόσμο για την πνευμονία που εμφανίστηκε στην Κίνα και απειλεί τα παιδιά. Ο ΠΟΥ ζητά αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων. Τι λέει στο oloygeia.gr η Δρ.Τσικρικά Σταματούλα.

Οι Ιρλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν αυξημένα επιδημιολογικά ποσοστά νοσηρότητας από μυκόπλασμα της πνευμονίας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, θέτοντας τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο σε αυξημένη επαγρύπνηση. Το πρώτο κρούσμα στην κοινότητα καταγράφηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα.
Πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη που ευθύνεται για την αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στο βόρειο τμήμα της Κίνας. Το γεγονός οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από την Κίνα και να ξυπνήσει δυσάρεστες μνήμες από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στην ίδια χώρα στα τέλη του 2019, όπου οι πληροφορίες αρχικά δινόταν με το σταγονόμετρο.
Σχετικά με την αύξηση αναπνευστικών νόσων στα παιδιά οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν παρατηρήσει μια αύξηση στον αριθμό των άρρωστων παιδιών που επισκέπτονται γιατρούς ή νοσηλεύονται για πνευμονία από Μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι περιορισμοί λόγω covid δημιούργησαν ένα είδος «κενού ανοσίας» που έκανε τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη μόλυνση όταν σταμάτησαν να λαμβάνουν προφυλάξεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κίνα και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές.

Οι συμβουλές του ΠΟΥ

Κατά τη διάρκεια αυτής της αύξησης των αναπνευστικών ασθενειών, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους ανθρώπους στην Κίνα να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι, της χρήσης μάσκας όταν είναι απαραίτητο και της καλής υγιεινής των χεριών

Η ανησυχία των επιστημόνων

Το oloygeia.gr απευθύνθηκε στην Δρ.Τσικρικά Σταματούλα, Πνευμονολόγο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», Πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας προκειμένου να σχολιάσει τις εξελίξεις.

«Έχοντας διανύσει περισσότερα από 3.5 έτη πανδημίας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση οι επιστήμονες και οι μηχανισμοί υγειονομικών κρίσεων δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Η διακρατική ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών και δεδομένων, η χρήση νέων ιατροτεχνολογικών εργαλείων, η απόκτηση πολύτιμης υγειονομικής κλινικής εμπειρίας, η απόκτηση υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες αναχαίτησης ενός RNA ιού που ανέτρεψε την κανονικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες

Όμως σημειώνει, τις τελευταίες ημέρες, «ιατρικές ειδήσεις και εικόνες μαζικών προσελεύσεων πασχόντων στα νοσοκομεία από την Κίνα σχετιζόμενες με την εμφάνιση μιας άγνωστης προέλευσης πνευμονίας έρχονται να ανατρέψουν τις εύθραυστες ισορροπίες και να ταράξουν τα νερά, της επιστημονικής και όχι μόνο, κοινότητας. Παγκόσμια γεγονότα, όπως ο εορτασμός της έλευσης του νέου έτους με επαυξημένες διακρατικές μετακινήσεις, μπορεί να αποτελέσουν την σπίθα εξάπλωσης ενός νεοαναδυόμενου ή νέας μετάλλαξης ήδη υπάρχοντος στελέχους, φέρνοντας στα όρια τους τα συστήματα υγείας τα οποία είναι ήδη εξαντλημένα σε υλικούς πόρους και εξουθενωμένα σε ανθρώπινο δυναμικό.
Αυτή τη φορά, ο ΠΟΥ ζητά την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων από την Κίνα, ώστε να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας της Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, αλλά και σε ταυτόχρονο χρόνο να ενημερώνει σε συνεχή ροή και με επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες για το νεοεμφανιζόμενο αναπνευστικό νόσημα. Οι υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ήδη σε επαγρύπνηση, με την Ιρλανδία να ανακοινώνει αυξημένα επιδημιολογικά ποσοστά νοσηρότητας από μυκόπλασμα της πνευμονίας για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη».
Η κ. Τσικρικά καταλήγει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναληφθούν λάθη και αστοχίες του παρελθόντος όπως έλαβαν χώρα στην αρχική περίοδο της πανδημίας όπου καταγράφηκαν καθυστερήσεις επιδημιολογικών ενημερώσεων, με αποτέλεσμα την εδραίωση της παραπληροφόρησης και της διάχυσης fake news που οδήγησαν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version