«Το τραύμα είναι επιδημία»-Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών

ΕΣΥ

Τι είπε ο Καθηγητής του Harvard Γεώργιος Βέλμαχος, για τις ελλείψεις που παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα του τραύματος, αλλά και την δημιουργία 17 κέντρων σε νοσοκομεία.

Το τραύμα είναι επιδημία. Ουσιαστικά είναι μία ασθένεια, γιατί σκοτώνει το πιο δυναμικό και νεαρό μέρος του πληθυσμού σε επιδημικές διαστάσεις. Στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είτε σε αναπτυγμένες χώρες είτε αναπτυσσόμενες, το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών.
«Αν υπάρχει πιθανότητα τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου να πεθάνουν από κάτι, θα πεθάνουν από τραύμα. Δεν θα πεθάνουν ούτε από ιλαρά ούτε από εγκεφαλίτιδα ούτε από κάτι παρόμοιο».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Γεώργιος Βέλμαχος, καθηγητής χειρουργικής του Χάρβαρντ και διευθυντής του κέντρου τραύματος της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού συνέδριου τραύματος που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

ΕΣΥ: 17 Κέντρα Τραύματος και δύο Κέντρα Παιδικού Τραύματος σε νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, το τραύμα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από όσους σκοτώνουν μαζί οι τρεις μεγάλες μολυσματικές ασθένειες στον πλανήτη, δηλαδή φυματίωση, ελονοσία και AIDS, τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «είναι μάστιγα όχι μόνο γιατί σκοτώνει, αλλά γιατί αφήνει ανάπηρους, πολλές φορές με μόνιμες αναπηρίες, σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτούς που σκοτώνει. Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό, ειδικά για την Ελλάδα που δεν δικαιούται να χάνει νέους ανθρώπους, κυρίως εξ αιτίας της υπογεννητικότητας».

Κέντρα τραύματος σε 17 νοσοκομεία του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα δεδομένα η Ελλάδα, σε όλες τις μετρήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά στην αντιμετώπιση και τη διάσωση των τραυματιών σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέχει πολύ και από την Αμερική που διαθέτει το καλύτερο σύστημα τραύματος παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει τομέας εκπαίδευσης στη χειρουργική τραύματος.
«Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κανένα σύστημα τραύματος σε προνοσοκομειακό, διανοσοκομειακό και μετανοσοκομειακό επίπεδο. Επίσης δεν υπάρχει τομέας εκπαίδευσης στη χειρουργική τραύματος όπως στην Αμερική και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της δύσης. Ο νόμος για τη δημιουργία κέντρων τραύματος που ψηφίστηκε πρόσφατα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να φτιάξουμε το σύστημα», δήλωσε ο κύριος Βέλμαχος. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η οργάνωση και λειτουργία 17 Κέντρων Τραύματος και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η οδύσσεια των τραυματισμένων στα Ελληνικά νησιά

Όπως θυμάται ο καθηγητής, πριν δύο χρόνια στην Πάρο ο ίδιος και η οικογένειά του έγιναν μάρτυρες ενός τροχαίου με μηχανάκι και σοβαρά τραυματίες δύο νέους 30 ετών. Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 40 λεπτά και διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Εκεί οι δύο πολύ βαριά τραυματισμένοι παρέμεναν σε φορεία αβοήθητοι ανάμεσα σε άλλα σοβαρά περιστατικά. Ένας ηρωικός γενικός γιατρός και δύο ηρωικές νοσοκόμες έκαναν ό,τι μπορούσαν.

Ο καθηγητής πήρε τηλέφωνο τους φίλους του στην Αθήνα για να μεταφερθούν οι δύο βαριά τραυματίες, γιατί θα πέθαιναν. Και εδώ αρχίζει η Οδύσσεια του πρωτοκόλλου. Όπως προέβλεπε, έπρεπε να διακομισθούν στη Σύρο, όπου όμως δεν υπήρχαν ειδικοί γιατροί και θα χάνονταν 5-6 πολύτιμες ώρες. Επιπλέον προϋπόθεση, με βάση το πρωτόκολλο, ήταν να υπάρχει αξονική τομογραφία, η οποία έγινε σε ιδιωτικό αξονικό τομογράφο. Τελικά οι τραυματίες έφτασαν με ελικόπτερο στην Αθήνα περίπου 12 ώρες μετά το τροχαίο.
«Αυτό που στην Αμερική φτάνει σε μισή ώρα, εδώ φτάνει σε 12 ώρες. Οι νεαροί έζησαν από τύχη επειδή η γυναίκα μου κι εγώ βρεθήκαμε στο σημείο και δώσαμε πρώτες βοήθειες», τονίζει ο καθηγητής.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο τραύμα είναι δεκάδες οι ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται. Επίσης το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο.
Σύμφωνα με τον κύριο Βέλμαχο, το τραύμα είναι ένα κλειστό οικονομικό κύκλωμα. Αυτός που τραυματίστηκε με το μηχανάκι και θα μείνει ανάπηρος εξ αιτίας της κακής θεραπείας, θα επιβαρύνει το κράτος οικονομικά εφ΄ όρου ζωής. Εάν όμως λάβει καλή θεραπεία θα γίνει παραγωγικός και γι αυτό χρειάζεται να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση του τραύματος, τόνισε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top