Στην Ελλάδα νοσούν κάθε χρόνο 350 παιδιά. Ένα σοβαρό κενό είναι η μετάβαση από την παιδιατρική ογκολογική φροντίδα, στην ιατρική παρακολούθηση κατά την εφηβεία και ενηλικίωση.
Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ασθένεια. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 χρονών. Στην Ελλάδα νοσούν κάθε χρόνο 350 παιδιά.
Πάνω από 400.000 παιδιά στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο, εκ των οποίων τα 2/3, παρά την πρόοδο της επιστήμης, αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες λόγω των επιθετικών θεραπειών.
Παιδικός καρκίνος: 85 από τα 100 παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα θεραπεύονται
Επιπλέον, στις ανεπτυγμένες χώρες το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύεται, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 20%, αναδεικνύοντας την ανάγκη για παγκόσμιες πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ισότιμη πρόσβαση στην ογκολογική περίθαλψη.
Ομάδα Εργασίας για τον καρκίνο της παιδικής Ηλικίας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στην προσπάθεια της ανάδειξης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προκλήσεων που αφορούν τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, αλλά και των νεαρών ενηλίκων, ανακοινώνει επίσημα τη δημιουργία «Ομάδας Εργασίας για τον καρκίνο της παιδικής Ηλικίας», η οποία θα έχει ως στόχο να καταγράψει τις ανάγκες και να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών υγείας που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της φροντίδας των μικρών ασθενών και την υποστήριξη των οικογενειών τους.
Παιδικός καρκίνος: Ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο κάθε μέρα στην Ελλάδα
Η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης στους μικρούς ασθενείς και τα μέλη της οικογένειας είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την επανένταξη των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο.
Ταυτόχρονα, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στις δύσκολες περιπτώσεις, αλλά και στις επίπονες διαδικασίες αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για το σύστημα υγείας.
Η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεων που οφείλονται στη γεωμορφολογία της χώρας μας, σε συνδυασμό με τον υγειονομικό της χάρτη, πρέπει να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου της πολιτείας για τη μείωση των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης των πολιτών που κατοικούν σε όλες τις περιοχές, νησιωτικές, ή απομακρυσμένες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών.
Γεφυρώνοντας το χάσμα μετάβασης στον παιδιατρικό καρκίνο
Στη χώρα μας, όπως ανέδειξαν έγκριτοι ομιλητές και στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, μέσα από το στρογγυλό τραπέζι «Γεφυρώνοντας το χάσμα μετάβασης στον παιδιατρικό καρκίνο», σημαντική πτυχή του ταξιδιού των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, αποτελεί η μετάβαση από την παιδιατρική ογκολογική φροντίδα, στην ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα κατά την εφηβεία και ενηλικίωση. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται ένα σοβαρό κενό, μία ασυνέχεια στη φροντίδα, καθώς η μετάβαση μέχρι σήμερα δεν γίνεται με δομημένο τρόπο που να εγγυάται την απρόσκοπτη συνέχιση της παρακολούθησης των ενηλίκων πλέον ατόμων. Η δημιουργία εξειδικευμένων, διασυνδεδεμένων με τις παιδο-ογκολογικές κλινικές, μονάδων, με την κατάλληλη στελέχωση, θα αποτελέσει την απάντηση σε αυτή την πρόκληση.
Δικαίωμα στη Λήθη
Η υπογραφή κώδικα Δεοντολογίας για το «Δικαίωμα στη Λήθη», που πέρσι ανακοινώθηκε επίσημα μετά από πρωτοβουλία της ΕΛΛΟΚ και την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη οικονομικών διακρίσεων και την υποστήριξη της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, με ιδιαίτερα μεγάλη επίδραση στον νέο κυρίως πληθυσμό και τα παιδιά, που έχουν μπροστά τους την πιο δημιουργική φάση της ζωής. Μία σημαντική απόφαση, η οποία ωστόσο, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, οφείλει να περάσει στο επόμενο στάδιο που θα είναι η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου και η ψήφισή του από τη βουλή των Ελλήνων.
Η Ομάδα Εργασίας της ΕΛΛΟΚ για τον Καρκίνο της παιδικής Ηλικίας, θα συγκροτηθεί εντός του Φεβρουαρίου και επιπλέον των παραπάνω θεμάτων θα εστιάσει και στην προώθηση της δημόσιας υγείας, την εφαρμογή και υποστήριξη πολιτικών που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου, όπως ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV, αλλά και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και η προώθηση υγειούς τρόπου διαβίωσης για τα παιδιά.
Η παραπληροφόρηση πλήττει την αποδοχή του εμβολίου κατά του HPV
Τέλος η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε δράση και καλεί όλους τους φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή να συνταχθούν και να συνεργαστούν στα πλαίσια της Ομάδας Εργασίας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή της στα παιδιά και τις οικογένειές τους, που δίνουν τη δύσκολη αυτή μάχη με θάρρος και ελπίδα. Στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση: «Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί!
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά το μέλλον που τους αξίζει».
Ο παιδικός καρκίνος, αν και σπάνιος, αποτελεί μια σοβαρή δοκιμασία. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, τα ποσοστά ίασης έχουν αυξηθεί σημαντικά, δίνοντας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η έγκαιρη διάγνωση, η πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία και η ολοκληρωμένη υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους είναι ζωτικής σημασίας.
Προληπτικά Μέτρα για τη Μείωση του Κινδύνου Καρκίνου στα Παιδιά
Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη θεραπεία, η πρόληψη του παιδικού καρκίνου αποτελεί επίσης έναν κρίσιμο πυλώνα. Αν και δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου, υπάρχουν σημαντικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου, αναφέρουν οι Παιδίατροι. Η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, η περιορισμένη έκθεση σε ακτινοβολία και η έγκαιρη εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV και άλλων λοιμώξεων, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στην παιδική ηλικία.
Η οικογένεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, προσφέροντας ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τα παιδιά, διασφαλίζοντας την καλή τους υγεία και ευημερία. Μέσα από την ενημέρωση και τη στήριξη των γονιών, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και να προσφέρουμε στα παιδιά μας το μέλλον που τους αξίζει, καταλήγουν οι Παιδίατροι