Site icon Όλο Υγεία

Τι αυξάνει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία-Κίνδυνος για τους ασθενείς

νοσοκομειακές λοιμώξεις

Κίνδυνος για τους ασθενείς οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Προσβάλλεται το 13% των νοσηλευομένων όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 5%.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και η μικροβιακή αντοχή αποτελούν σημαντική απειλή για τους ασθενείς, καθώς σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα, θνητότητα και διάρκεια νοσηλείας, ενώ επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας της χώρας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συναγερμός έχει σημάνει σε 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ για διασπορά του βακτηρίου κλεμπσιέλλα (Klebsiella pneumoniae).

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανησυχητική. Κοινή μελέτη ECDC και ΕΟΔΥ αποκάλυψε πως το συγκεκριμένο βακτήριο βρέθηκε πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.«Κόλαφος για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων η πρόσφατη εξέταση του ECDC σε 15 νοσοκομεία για την ύπαρξη ενδονοσοκομειακών μικροβίων. Στα 15 νοσοκομεία που εξετάσθηκαν ανιχνεύθηκε σε όλα η ύπαρξη του πολυανθεκτικού μικροβίου κλεμπσιέλλα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Γνωρίζουμε από έρευνες, συνεχίζει, ότι περί το 13% των νοσηλευόμενων ασθενών προβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 5% των νοσηλευόμενων ασθενών.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και η «ελλιπέστατη καθαριότητα» από την πλευρά των εργολάβων, είναι σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο οι λόγοι που τα ελληνικά νοσοκομεία κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

«Δυστυχώς χάθηκαν και χάνονται τζάμπα χιλιάδες ασθενείς από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Τα στοιχεία του ECDC δείχνουν τις παθογένειες των νοσοκομείων της χώρας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία με τα μελανότερα χρώματα. «Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ράντζα, νοσηλείες ασθενών στη διασπορά σε άσχετες κλινικές με την πάθησή τους, έλλειψη καθαριότητας, κατάσταση κρεβατιών, στρωμάτων και ιματισμού, ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, πλημμελής απολύμανση κ.α.λ
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο η ευθύνη βαραίνει τους εργολάβους καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης στα νοσοκομεία και θέτει το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να παραμένουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία με τέτοια διασπορά ενδονοσοκομειακών μικροβίων;».

Οι εργολάβοι δεν τηρούν τις συμβάσεις

Επισημαίνει επίσης ότι οι εργολάβοι καθαριότητας «δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις, νερώνουν τα υλικά απολύμανσης, απασχολούν πολύ λιγότερες καθαρίστριες από τον αριθμό που πληρώνονται και για πολύ λιγότερες ώρες με μισθούς και συνθήκες εργασίας μεσαιωνικές». Εκτιμά μάλιστα ότι εάν απομακρυνθούν οι εργολάβοι θα μειωθούν τα πολυανθεκτικά ενδονοσοκομεικά μικρόβια.

Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το πρόβλημα, οι διαγωνισμοί όμως από τις διοικήσεις «τρέχουν»

Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι παρά την εκφρασμένη απόφαση του Υπουργού Υγείας να σταματήσουν οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση εργολάβων, οι διοικητές των νοσοκομείων «τρέχουν» τους διαγωνισμούς και αναρωτιέται. Γιατί άραγε;
Σύμφωνα με τον ίδιο σε πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τέλος του έτους και από 1/1/2024 εγκαθίστανται εργολάβοι.

Από την άλλη θα απολυθούν οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις εν λόγω υπηρεσίες παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις.
«Διοικητές νοσοκομείων, ενώ δεν έχουν χρήματα να αλλάξουν σεντόνια, στρώματα, κουβέρτες, φορεία να αγοράσουν, μέσα ατομικής προστασίας, βρίσκουν να ξοδεύουν στους εργολάβους 3.000 ευρώ το μήνα για το κάθε φύλακα και 2.500 ευρώ το μήνα για τη κάθε καθαρίστρια. Φυσικά τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες των εργολάβων», καταλήγει.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version