Εκτός από τη συμμετοχή τους θα πληρώνουν επιπλέον 1 έως 3 ευρώ για διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Αυξητική τάση της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Νέα οικονομική επιβάρυνση έρχεται από σήμερα 1η Απριλίου για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το νέο «χαράτσι» αφορά την εκτέλεση παραπεμπτικών για διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 25 του νομοσχεδίου με τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που κατατέθηκε στις 21 Μαρτίου στη Βουλή, οι ασφαλισμένοι, εκτός από τη συμμετοχή τους, θα πληρώνουν από την τσέπη τους από 1 έως 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό.
Τι αναφέρει το άρθρο 25
«Οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα «συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων», αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Σημειώνεται ότι οι ασθενείς που απευθύνονται στις δημόσιες υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) η συμμετοχή τους θα είναι μηδενική, δηλαδή θα συνεχίσουν κάνουν δωρεάν όλες τις παραπάνω εξετάσεις, χωρίς συμμετοχή και χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση.
Οι λόγοι της νέας επιβάρυνσης
Ο λόγος που οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα από την τσέπη τους, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας είναι, διότι μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και σήμερα.
Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, λένε, αλλά τίθεται ένα βασικό ερώτημα: Οι δημόσιες δομές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού παρουσιάζουν μεγάλες αναμονές, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Βέβαια το θέμα έχει και άλλη μία πτυχή, καθώς τα ποσά που θα εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς «απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».
Δηλαδή θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ), αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, προς ενίσχυση της ρευστότητας των διαγνωστικών.
Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.
Αυξάνεται η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για υπηρεσίες υγείας
Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δαπανών υγείας, ενώ αντίθετα αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών το 2022, προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με βάση το εγχειρίδιο Συστήματος Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) 2011 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
H συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα για το έτος 2022 ανήλθε στο 8,50% του ΑΕΠ έναντι 9,18% του έτους 2021.
Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας (ως ποσοστό του ΑΕΠ) διαμορφώνεται ως εξής για τα έτη 2018-2022
- 2018, η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας αγγίζει το 8,12%
- 2019, η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, διαμορφώνεται στο 8,20%
- 2020, η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας , φτάνει στο 9,52%
- 2021, η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας , είναι 9,18%
- 2022, η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε στο 8,50%
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα Ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, ΟΚΑ) και η Γενική Κυβέρνηση πλήρωσαν το 2022 αναλογικά λιγότερα για την περίθαλψη των πολιτών.
Τη μείωση κάλυψαν από την τσέπη τους οι πολίτες, καθώς η ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας αυξήθηκε αισθητά. Πρόκειται για πληρωμές σε νοσοκομεία, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα.
Ειδικότερα, η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021. Συγκεκριμένα , η δημόσια χρηματοδότηση παρουσίασε αύξηση κατά 5,0% το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ η ιδιωτική χρηματοδότηση παρουσίασε αύξηση κατά 5,7% το έτος 2022 σε σχέση με το 2021.
Η συμβολή, ωστόσο, του δημόσιου τομέα στην συνολική χρηματοδότηση μειώθηκε από 62,1% το έτος 2021 σε 61,9% το έτος 2022.
Αντίθετα, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας αυξήθηκε από 37,5% το έτος 2021 σε 37,6% το έτος 2022.