Site icon Όλο Υγεία

Τα σενάρια για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ και ο στόχος του Άδωνι Γεωργιάδη

ΕΣΥ

Τη μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μελετά ο Άδωνις Γεωργιάδης και σύντομα θα παρουσιάσει το σχετικό σχέδιο.

Η πρώτη επαφή του πολίτη με το ΕΣΥ είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και αυτή η επαφή «επιφυλάσσει» μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς ο ασθενής μπορεί να περιμένει 8 και 10 ώρες μέχρι να εξετασθεί. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα προσπαθεί να λύσει το υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας διάφορα σενάρια. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε πρόσφατα με τους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ και αναμένεται συνάντηση και με την ΟΕΝΓΕ.
Η ολοήμερη εφημερία των νοσοκομείων της Αττικής που είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα δεν προχώρησε λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΣΥ.
«Γνωρίζουμε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγεία.
Εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αναμόρφωσης τους με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένεται ενίσχυση σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στους τραυματιοφορείς και προτάσεις για μία καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής.

Συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ

«Οι προτάσεις που μας κατέθεσε η ΕΙΝΑΠ, είναι προτάσεις που πραγματικά δείχνουν αγωνία του ιατρικού κόσμου Αθηνών και Πειραιώς για να δουλέψει καλύτερα το σύστημα και τους ευχαριστώ γι΄ αυτό. Τις αξιολογούμε με τον κ. Θεμιστοκλέους, με τον οποίο δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό για αυτό το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
«Το σύστημα έχει πολλά προβλήματα, πάντα είχε και θα έχει. Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα που έχει 130 νοσοκομεία, 360 κέντρα υγείας, 1400 περιφερειακά ιατρεία, 5 χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς. Είναι ένα πολύ δαιδαλώδες σύστημα, στο οποίο κάθε μέρα, που περνάει μπαίνουν στο σύστημα για μια συνταγή, για να νοσηλευτούν ή για να πάνε να κάνουν μια εξέταση 80.000 άνθρωποι. Δεν μπορεί όλα να πηγαίνουν τέλεια. Μελετάω όλα τα συστήματα της Ευρώπης, δεν είμαστε χειρότερα από τους άλλους όσο νομίζουμε. Τα προβλήματα που βλέπετε με το έλλειμμα γιατρών και τις αναμονές είναι πανευρωπαϊκά. Στη Γερμανία, που είχε και τις μικρότερες αναμονές, τώρα εισηγούνται συγχώνευση των νοσοκομείων για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Μην περιμένουμε θαύματα», πρόσθεσε.

Στόχος να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ

Στόχος των σχεδίων που μελετά ο υπουργός είναι οι πολίτες να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα.

«Κατά τη θητεία μου στο ΕΣΥ θέλω πρώτον, να μειώσουμε τον μέσο χρόνο αναμονής στην εφημερία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ ακραία. Δεν θέλω ο κόσμος να ταλαιπωρείται, με στεναχωρεί και με ενοχλεί. Οι αναμονές στην εφημερία του ΕΣΥ είναι όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, από παιδάκι. Το ερώτημα είναι υποτασσόμεθα στη μοίρα μας και λέμε «έτσι είναι η αναμονή στο ΕΣΥ και δεν κάνουμε τίποτα» ή λέμε «όχι, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε καλύτερο»; Εγώ είμαι στη δεύτερη λογική, θέλω και δουλεύω για να το κάνω καλύτερο. Δεν είναι τόσο απλό το σύστημα, είναι πολύ δαιδαλώδες. Πιστεύω ότι σε έναν με ενάμισι μήνα να είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω το σχέδιο, με το οποίο ο κόσμος θα δει αισθητή βελτίωση. Το να πέσει ο μέσος χρόνος αναμονής έως και μιάμιση ώρα, είναι ένας εφικτός στόχος», τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version