Συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τις φαρμακοβιομηχανίες

φάρμακα

Η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης και η λήψη μέτρων περιορισμού της στη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Με φόντο τις εκτιμήσεις για εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνις Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας θα συμμετέχουν οι διοικήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhARMA Innovation Forum (PIF).

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebate και clawback) και θα αναζητηθούν τρόποι περιορισμού της και εξορθολογισμού χωρίς αυτό να βάζει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες.

Χωρίς να υπόσχεται θαύματα όπως ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έχει πει, καλεί τις φαρμακευτικές εταιρίες σε έναν καλόπιστο διάλογο και συνεργασία ώστε από κοινού να βρουν τρόπους διόρθωσης του clawback.

Οι ανάγκες μπορεί να φαίνονται απεριόριστες, αλλά οι πόροι δεν είναι, είχε δηλώσει στο συνέδριο του ΣΦΕΕ ο κ. Γεωργιάδης. Αυτή τη δύσκολη εξίσωση έρχεται να λύσει το υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις.

Εκτόξευση φαρμακευτικής δαπάνης

Οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου εκτιμούν πως οι υποχρεωτικές επιστροφές διαμορφώνονται σε περίπου 3,6 δις ευρώ για το 2023, μια αύξηση κατά 700 εκατ.ευρώ σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ από το 2012 και μετά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τη φαρμακευτική δαπάνη του κράτους μέσω υποχρεωτικών επιστροφών που περιγράφονται ως rebate και clawback.

«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν επιστρέψει στο κράτος περισσότερα από 14 δις ευρώ από τις τιμολογημένες πωλήσεις τους, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών», σημειώνει. Οι υποχρεωτικές αυτές επιστροφές κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερες από τον προηγούμενο προσθέτει, και για πρώτη φορά στα χρονικά το 2022 ξεπέρασαν τη συνεισφορά του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη, τουλάχιστον κατά 200 εκατ. Ευρώ. «Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο ευρωπαϊκό ρεκόρ».

Λήψη άμεσων μέτρων

Ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να αναφερθεί στις παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και όπως έχει αναφέρει η πρώτη δύσκολη απόφαση, είναι ότι απαντάμε θετικά στο να εισάγουμε καινοτόμες θεραπείες, αλλά υπό προϋποθέσεις. Το υπουργείο Υγείας μεταξύ άλλων έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά μέτρων όπως οι εντατικοί έλεγχοι στη συνταγογράφηση, στην ψηφιοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, έλεγχο των σκευασμάτων που χορηγούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης και των ακριβών θεραπειών μέσω ΙΦΕΤ.

Ο ΣΦΕΕ ζητά μεταξύ άλλων χρηματοδότηση του συστήματος, έλεγχο της συνταγογράφηση και δημιουργία μητρώων.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top