Στο υπουργείο υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πρώτες οδηγίες στη νέα ηγεσία

Υπουργείο Υγείας

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα του τομέα της Υγείας.

Δεύτερο υπουργείο πρώτης γραμμής που επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά το Οικονομικών  σειρά έχει το υπουργείο υγείας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Υγεία βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Άλλωστε ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες προεκλογικά ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα το ζήτημα της δημόσιας υγείας, πράγμα που αναδεικνύεται και σε προσωπικό του στοίχημα. Με τις επισκέψεις του στα υπουργεία-θα ακολουθήσουν επισκέψεις και σε άλλα υπουργεία πρώτης προτεραιότητας-ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση, χωρίς καθυστερήσεις προχωράει με γρήγορο βηματισμό στην προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία.

Η καθημερινότητα του πολίτη ψηλά στην ατζέντα

Στο υπουργείο υγείας ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και τους δύο υφυπουργούς, Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Αντικείμενο τα «καυτά» θέματα του τομέα της Υγείας που παραμένουν ανεπίλυτα και ταλαιπωρούν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων που πραγματικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τις υπηρεσίες και τη συνδρομή του κοινωνικού κράτους. Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της 2ης θητείας της κυβέρνησης, με στόχο όπως ανέφερε και ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ψηλά στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται η ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών, στο κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η στελέχωση του ΕΣΥ, η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και η υγειονομική κάλυψη των τουριστικών περιοχών, ο νέος υγειονομικός χάρτης, το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας Σπύρος Δοξιάδης και η θωράκιση της χώρας στο διεθνές φαινόμενο των ελλείψεων στα φάρμακα.

Ειδικότερα, ο νέος υγειονομικός χάρτης ο οποίος προβλέπει συγχωνεύσεις δομών υγείας, αλλαγές χρήσης και μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) πήγε πίσω λόγω της πανδημίας. Τώρα μπαίνει σε φάση υλοποίησης από τον νέο υπουργό υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει να ισορροπήσει τις όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας, η εφαρμογή του. Ο υγειονομικός χάρτης θα συνδυαστεί με σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στα κέντρα υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεύτερο θέμα. Η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον προσωπικό γιατρό παραμένει στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως και η επέκταση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα πολύ καινοτόμες τις πρωτοβουλίες στον τομέα της πρόληψης, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πράξη, όπως ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού. Το έργο στον τομέα της δημόσιας υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα συνεχίσει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μεγάλο πρόβλημα του συστήματος υγείας παραμένει η υποστελέχωσή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες προγραμματίζονται 10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Παράλληλα αλλάζει το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση και εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία, αλλά και να λυθούν άμεσα ζητήματα καθημερινότητας για τους πολίτες. Την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης αναλαμβάνει ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η επίλυση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διακομιδές με το ΕΚΑΒ. Σχεδιάζεται η συμμετοχή οδηγών του στρατού και της πυροσβεστικής στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτουν 24ωρες βάρδιες στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων.

Επίσης, ψηλά μπαίνει και ο πήχης στον τομέα της ψυχικής υγείας, ώστε η χώρα μας να εναρμονιστεί με τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές, αλλά και να ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές και επιστημονικές μεθόδους στην ψυχική Υγεία. Το έργο ανέλαβε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top