Site icon Όλο Υγεία

Στη Βουλή «οδεύει» το σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

ψυχική υγεία

Δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων. Το σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Έληξε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Είχε ξεκινήσει στις 4 Ιουλίου όπου κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του νομοθετήματος. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τις Ενώσεις γιατρών και εργαζομένων στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία να ζητούν την απόσυρσή του και διάλογο από μηδενική βάση.

Σκοποί του σχεδίου νομοσχεδίου όπως αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση είναι:

Η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μέσω της δημιουργίας και οργάνωσης ενός Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.ΥΠε.) και διοικούνται από τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.).

Ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κατά τρόπο ώστε τα άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία να τοποθετούνται, για πρώτη φορά και κατά τρόπο εμβληματικό, στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και να αντιμετωπίζονται, από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη την πορεία της θεραπείας τους χωρίς διακρίσεις, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους και με εφαρμογή όλων των σύγχρονων επιστημονικών μέσων, παραμένοντας εντεταγμένα στον κοινωνικό ιστό,

Η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών, η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξή τους, η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και η οργάνωση παρεμβάσεων στις περιπτώσεις ανθρωπογενών κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Η σύσταση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), ήτοι ενός δημοσίου φορέα ο οποίος αποτελεί τον κύριο εγκεκριμένο δημόσιο Οργανισμό Πρόληψης, Θεραπείας, Απεξάρτησης και Επανένταξης υπό την έννοια του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α΄ 74) και, με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνονται:

Η ανάπτυξη και υποστήριξη, με ασφαλή τρόπο, ενός ενιαίου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, της πληρότητας και διαθεσιμότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του παραγόμενου έργου τους, για την πλήρη και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελουμένων και τη διασφάλιση του θεραπευτικού συνεχούς των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, μέσω:

Οι αντιδράσεις

ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζουν  ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την κατάργηση των ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ώστε να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών.

Αντιδρούν στην δημιουργία ΝΠΙΔ για την απεξάρτηση κάνοντας λόγο για κατάργηση προγραμμάτων με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», τα Κέντρα Πρόληψης.

Ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου «που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» και να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας με πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, μονάδες νοσηλείες οξέων περιστατικών, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και αποασυλοποίησης.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version