Site icon Όλο Υγεία

Σοβαρά εμπόδια πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο

καρκίνο

Προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο στις εξατομικευμένες θεραπείες η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αποζημίωση βιοδεικτών, ώστε να μην πληρώνουν οι ίδιοι.

Σοβαρό εμπόδια στην καθολική πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε καινοτόμες θεραπείες βάζει η Πολιτεία, καθώς λείπει το θεσμικό πλαίσιο για την έγκριση και αποζημίωση βιοδεικτών, αλλά και για τον έλεγχο της ποιότητας των εξετάσεων.

Η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επένδυση, λένε οι ασθενείς, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα αύξησης των κλινικών μελετών οι οποίες είναι απαραίτητες, γιατί προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

«Η πρόσβαση στην εξατομικευμένη ιατρική θα πρέπει να είναι προτεραιότητα τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των εθνικών Πολιτικών Υγείας. Προκειμένου να ενταχθεί αποτελεσματικά η εξατομικευμένη ιατρική στα συστήματα υγείας, χρειάζεται οι επιμέρους χώρες να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να διασφαλίζεται μέσα από αυτά ο διαμοιρασμός τεχνογνωσίας και επιστημονικών δεδομένων», τόνισε κατά την ομιλία του ο κος Denis Horgan, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής ICGC ARGO στη Διεθνή Κοινοπραξία για την Ογκογενομική (International Cancer Genome Consortium) και Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Εξατομικευμένη Ιατρική (European Alliance for Personalised Medicine), στην διημερίδα με θέμα, «Η πρόσβαση στην εξατομικευμένη ιατρική σήμερα και αύριο» που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.

Προβληματισμός για το μέλλον της καινοτομίας στην Ελλάδα

Η αξία της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στην εξατομικευμένη θεραπεία, απασχόλησε τους εκπροσώπους φορέων και επιστημονικών εταιρειών που συμμετείχαν στη διημερίδα.
Η Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου και εκπρόσωπος του Pharma Innovation Forum, εξέφρασε τον προβληματισμό της για το αν, στις παρούσες συνθήκες, «το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες».

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη ανανέωσης της λίστας των αποζημιούμενων βιοδεικτών, που είναι απαραίτητοι για την επιλογή της κατάλληλης, αποτελεσματικότερης, θεραπείας, ώστε να μην επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασθενείς και να διασφαλιστεί πραγματικά η πρόσβασή τους στην εξατομικευμένη ιατρική.

Νέο πλαίσιο έγκρισης και αποζημίωσης βιοδεικτών

Για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου έγκρισης και αποζημίωσης των βιοδεικτών μίλησε ο κος Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όπως υποστήριξε, μέσα από τη αξιοποίηση των βιοδεικτών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, προκύπτουν οφέλη τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για την κοινωνία και την οικονομία, καθώς διευκολύνεται ο προγραμματισμός του συστήματος υγείας και οι δυνατότητες επιστροφής των ασθενών στην εργασία.

Συνεργασία όλων των εμπλεκομένων

 

Εκπρόσωποι της Πολιτείας, της φαρμακοβιομηχανίας και της επιστημονικής κοινότητας τόνισαν ότι για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αποζημίωσης των βιοδεικτών, χρειάζεται να τεκμηριωθεί με δεδομένα το όφελος που μπορεί να προκύψει από αυτήν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να ακολουθηθούν οι διεθνείς καλές πρακτικές.

Η διασφάλιση ποιότητας στον έλεγχο των βιοδεικτών συνιστά πραγματική ισότητα στην πρόσβαση των ασθενών στην εξατομικευμένη θεραπεία.

Για να γίνει αυτό στην Ελλάδα χρειάζεται να διασφαλιστεί η ποιότητα μέσα από την αξιολόγηση και πιστοποίηση των εργαστηρίων που διενεργούν εξετάσεις βιοδεικτών.

Όλο Υγεία

Exit mobile version