SOS από τον ΠΟΥ: Κινδυνεύει να ανατραπεί η πρόοδος δεκαετιών στην αντιμετώπιση της φυματίωσης

φυματίωση

«Ναι, μπορούμε να τελειώσουμε τη φυματίωση: Δεσμευτείτε, Επενδύστε, Υλοποιήστε», είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φυματίωσης.

Η φυματίωση συνεχίζει να παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, «παρούσα» σε όλες τις χώρες και η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο.
Το 2023, υπολογίζεται ότι 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν με φυματίωση παγκοσμίως και συνολικά 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν.

Φυματίωση: Ο κορυφαίος λοιμογόνος «δολοφόνος» στον κόσμο

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης έχουν σώσει περίπου 79 εκατομμύρια ζωές από το 2000. Χρειάζονται 22 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών με φυματίωση, ώστε να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος εξάλειψη της φυματίωσης κατά 90% έως το 2035. Ωστόσο τα προγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κινδυνεύουν να ανασταλούν μετά το πάγωμα της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από μόλις 18 μήνες για επιτάχυνση των εργασιών για τον τερματισμό της φυματίωσης. Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με όλους τους δωρητές, τους εταίρους και τις πληγείσες χώρες για να μετριάσει τον αντίκτυπο των περικοπών χρηματοδότησης και να βρει καινοτόμες λύσεις», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου.

Επείγοντα μέτρα για την εξάλειψη της φυματίωσης

«Ναι, μπορούμε να τελειώσουμε τη φυματίωση: Δεσμευτείτε, Επενδύστε, Υλοποιήστε», είναι το φετινό μήνυμα, της Παγκόσμιας Ημέρας Φυματίωσης, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για συνέχιση των προγραμμάτων εξάλειψης της ασθένειας.
Για να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες και να εξασφαλιστεί η συνέχεια της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών παγκοσμίως, χρειάζονται επείγοντα μέτρα, τονίζει ο ΠΟΥ.

Φυματίωση: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Δρ Tereza Kasaeva, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΠΟΥ για τη φυματίωση και την υγεία των πνευμόνων, τόνισε: «Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει πίσω στη μάχη κατά της φυματίωσης. Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για να προστατέψουμε τις υπηρεσίες υγείας, να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους και να εξασφαλίσουμε τις επενδύσεις που απαιτούνται για να τερματιστεί η φυματίωση ως απειλή για τη δημόσια υγεία».

Τι αποκαλύπτουν οι πρώτες αναφορές για τις περικοπές χρηματοδότησης

Οι πρώτες αναφορές στον ΠΟΥ αποκαλύπτουν ότι παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φυματίωσης σε αρκετές από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, μετά τις περικοπές χρηματοδότησης. Οι χώρες της Αφρικανικής Περιφέρειας του ΠΟΥ αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα, ακολουθούμενες από τις χώρες του ΠΟΥ στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού.

Οι περικοπές χρηματοδότησης του 2025 επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα υποχρηματοδότηση για την παγκόσμια αντιμετώπιση της φυματίωσης, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Το 2023, μόνο το 26% των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που απαιτούνται ετησίως για την πρόληψη και τη φροντίδα της φυματίωσης ήταν διαθέσιμο, αφήνοντας ένα τεράστιο έλλειμμα. Η έρευνα για τη φυματίωση βρίσκεται σε κρίση, λαμβάνοντας μόλις το ένα πέμπτο του ετήσιου στόχου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022 – καθυστερώντας σοβαρά τις εξελίξεις στα διαγνωστικά, τις θεραπείες και τα εμβόλια.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες, συντονισμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις, τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της υγείας, τους δωρητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις περικοπές στη χρηματοδότηση.

ΠΟΥ: Τι σημαίνει η αποχώρηση της Αμερικής από τον Οργανισμό – Η επόμενη μέρα

«Αυτή η επείγουσα έκκληση είναι επίκαιρη και υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας, αποφασιστικής δράσης για τη διατήρηση της παγκόσμιας προόδου στην αντιμετώπιση της φυματίωσης», δήλωσε η Δρ Tereza Kasaeva.

«Η επένδυση για τον τερματισμό της φυματίωσης δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή αλλά και μια οικονομική αναγκαιότητα – κάθε δολάριο που δαπανάται για την πρόληψη και τη θεραπεία αποφέρει 43 δολάρια ΗΠΑ σε οικονομικές αποδόσεις», πρόσθεσε.

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, ο ΠΟΥ καλεί όλους: άτομα, κοινότητες, κοινωνίες, δωρητές και κυβερνήσεις, να κάνουν το καθήκον τους για τον τερματισμό της φυματίωσης. Χωρίς συντονισμένη δράση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η πρόοδο δεκαετιών θα ανατραπεί, θέτοντας εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο και απειλώντας την ασφάλεια της υγείας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top