«Πολιτικές απολυταρχισμού» δεν θα γίνουν αποδεκτές απαντούν στις προειδοποιήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για επίταξη οι γιατροί.
Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τον ιατρικό κόσμο. Σε μια σκληρή κοινή ανακοίνωση 18 Ιατρικοί Σύλλογοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με τις δηλώσεις του υπουργού για επίταξη των ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και τις απειλές για αποβολή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν αρνηθούν να υποστηρίξουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας. Μάλιστα ο υπουργός έχει δώσει τελεσίγραφο στους γιατρούς δύο εβδομάδων πριν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες το μήνα».
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Τρικάλων, Φωκίδας, Χανίων, Κω, Πιερίας, Ρεθύμνου, Καβάλας ,Αγρινίου, Σητείας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Άργολίδας, Δράμας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Κοζάνης και Κυκλάδων, τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν πολιτικές αυταρχισμού την ώρα που έχουν καταθέσει πλήθος προτάσεων για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, που όμως παραμένουν στο συρτάρι.
Το παράδειγμα της Κω και η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου
Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος της Κω (ΙΣΚ), απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη, τονίζει ότι έχει από καιρό, καταθέσει προτάσεις για τις κενές θέσεις στο Δημόσιο νοσοκομείο του νησιού στο Υπουργείο Υγείας, που όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός, σε συνεντεύξεις του και σε ομιλία του σε συνέδριο είχε αναφερθεί στο νοσοκομείο της Κω.
«Έχεις ένα νοσοκομείο για το οποίο έχεις κάνει προσκλήσεις για κάλυψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων πολλές φορές. Παραδείγματος χάρη, στη νήσο Κω, για τους τέσσερις παθολόγους έχουμε κάνει προκήρυξη 14 φορές και δεν πάνε. Το νοσοκομείο έχει μείνει πλέον χωρίς παθολόγο. Μπορεί να υπάρχει εφημερία χωρίς παθολόγο; Έχεις εννέα ιδιώτες παθολόγους γύρω – γύρω από το νοσοκομείο και κανέναν πλέον παθολόγο μέσα στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα ως Υπουργός Υγείας; Μπορώ να πω στους κατοίκους της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, τα λέμε του χρόνου και ας μη λειτουργεί το νοσοκομείο. Υπάρχει αυτή η επιλογή; Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή δεν υπάρχει».
Η σκληρή απάντηση των 18 Ιατρικών Συλλόγων
«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι, αντί ο Υπουργός να αναρωτηθεί μήνες τώρα γιατί οι γιατροί δεν επιλέγουν το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ) για να εργαστούν και αντί να αναρωτηθεί πως θα σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση του συστήματος υγείας, απειλεί τον ιδιωτικό χώρο τον οποίο έχει ήδη πλήξει με το clawback, rebate και υπερβολικά μέτρα φορολόγησης».
Αναφορικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι σύλλογοι, κάνουν λόγο για απειλές στέρησης ενός πολύτιμου κλινικού εργαλείου, «που στην προέκταση της κλινικής εξέτασης, βοηθάει στην ίαση των συμπολιτών μας».
Επιπροσθέτως, καταλογίζουν ευθέως στον υπουργό ότι επιχειρεί τελευταία στιγμή να καλύψει «αδυναμίες και κενά του συστήματος, για τις οποίες είχε ενημερωθεί εγκαίρως ακόμα και προ της πανδημίας».
Οι ιατρικοί σύλλογοι, ακόμη, αποδίδουν στον κ. Γεωργιάδη «απολυταρχική ρητορική, καταργώντας κάθε έννοια ισονομίας και ελεύθερης βούλησης των επαγγελματιών, αλλά και πολιτών, σε συνθήκες μη πολέμου και έκτακτων αναγκών». Παράλληλα υπενθυμίζουν τη διαχρονική προσφορά των ιατρών στην κοινωνία και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας με νόημα ότι «η ανταμοιβή της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι η τιμωρία».
Την ίδια ώρα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι προειδοποιούν ότι «πολιτικές απολυταρχισμού με τις πλάτες των ιατρών δεν θα γίνουν αποδεκτές από όπου και αν προέρχονται, ιδιαίτερα όταν κάθε πολιτική στάση έχει συμβάλλει στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχετε σύρει την Δημόσια Υγεία στα χαμηλότερα Ευρωπαϊκά επίπεδα και επιμένετε να μην «ακούτε» τους Συλλόγους, που διαχρονικά βιώσιμες λύσεις έχουν προσφέρει».
Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων επικαλούνται τον θεσμικό τους ρόλο ως σύμβουλοι του εκάστοτε Υπουργού Υγείας, με βάση την νομοθεσία και υποστηρίζουν πως ο υπουργός «οφείλει να ζητήσει την συμβουλή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των ιατρικών συλλόγων πριν αποφασίσει να προβεί σε αυθαίρετες ενέργειες όπως η επίταξη των ιδιωτών ιατρών».