Site icon Όλο Υγεία

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα-Ανησυχητική αύξηση-Μέτρα από τον ΕΟΔΥ

σεξουαλική υγεία

Ο ΕΟΔΥ λειτουργεί ήδη 4 γραφεία συμβουλευτικής και εξέτασης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει άλλα τρία.

Την ανησυχητική αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) σε όλη την Ευρώπη, με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αναδεικνύει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τη σεξουαλική επαφή μεταδίδονται περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα, που καθημερινά μολύνουν 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ απαριθμεί τις τέσσερις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις στα άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών:

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Ετησίως αναφέρονται 300.000 νέες διαγνώσεις στην Ευρώπη

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μεταδίδονται κατά κύριο λόγο (όχι αποκλειστικά) με τη σεξουαλική επαφή είτε πρόκειται για κολπική, πρωκτική ή στοματική και αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσια υγείας. Η πρόληψη της διασποράς των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων προϋποθέτει τροποποίηση συμπεριφοράς, αντιλήψεων, συνηθειών και πρακτικών, τονίζουν οι ειδικοί.

ΠΟΥ: Ανησυχία για τα αυξημένα ποσοστά σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις

Ο ΕΟΔΥ λειτουργεί 4 Γραφεία Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρακολουθώντας τον αυξανόμενο αριθμό των αναφερόμενων ΣΜΝ και στην προσπάθειά του να βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο όσον αφορά στην ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης και περιορισμού της διασποράς των ΣΜΝ, έχει προχωρήσει στη δημιουργία Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση, λειτουργούν τέσσερα Γραφεία στα εξής σημεία:

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να συσταθούν αντίστοιχα Γραφεία σε: Αλεξανδρούπολη, Πάτρα και Κρήτη.

Τα Γραφεία Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία του ΕΟΔΥ, στελεχωμένα με εξειδικευμένο επιστημονικό (επαγγελματίες υγείας) και διοικητικό προσωπικό είναι σε θέση να προσφέρουν:

Εφαρμογή του συνδυαστικού ελέγχου για HIV/ΣΜΝ/Ηπατίτιδες (Integrated testing) με δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης (RDTs).

Διασύνδεση: με την ιατρική φροντίδα και θεραπεία (Μονάδες Λοιμώξεων, Κέντρα Αναφοράς και Ειδικά Ιατρεία για ΣΜΝ), με υπηρεσίες πρόληψης, με δομές για επιπλέον διαγνωστική εξέταση, με άλλες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, (ΠΟΥ, 2024).

Ενημέρωση/συμβουλευτική (Pre test information) σε θέματα σεξουαλικής υγείας και μεθόδων πρόληψης πριν τον ανιχνευτικό έλεγχο και συμβουλευτική μετά τον έλεγχο {(Post Test Counselling), ΠΟΥ, 2024}.

Εκτίμηση συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και ευαλωτότητας καθώς και συμβουλευτική για τροποποίηση των συγκεκριμένων συμπεριφορών.

Ιατρική καθοδήγηση και σύσταση για προγραμματισμό εμβολιασμού έναντι των ιών της ηπατίτιδας Α & Β και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Ψυχολογική στήριξη σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά σε κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα ή είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου και υποστήριξη των ατόμων αυτών για την ενημέρωση των συντρόφων τους στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος και παρότρυνσης για εξέταση στο πλαίσιο της πρόληψης. (Partner Notification)

Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και μέσων προφύλαξης (προφυλακτικά).

Οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας, προκειμένου να λάβει πληροφορίες και να προγραμματίσει ένα ραντεβού για τον έλεγχο των παραπάνω νοσημάτων.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version