Σε ποια Νοσοκομεία θα δημιουργηθούν τα 16 Κέντρα Τραύματος

κέντρα τραύματος, ΠΟΕΔΗΝ

Τα Κέντρα Τραύματος αποτελούν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των τραυματιών/ασθενών και έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας, όπου εφαρμόστηκαν, την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να επιτυγχάνουν αναστρεψιμότητα της βλάβης και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους τραυματίες- ασθενείς, τις οικογένειές τους και το Κράτος.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Συστήματος Τραύματος.

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία τραύματος σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας, ενώ αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Μόνο την τριετία 2021-2023, 1.843 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους και 1.764 ζουν με συνοδό αναπηρία, που αφορά, κυρίως, στις κινητικές λειτουργίες, αλλά και τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη ταχείας μεταφοράς των τραυματιών από το σημείο του συμβάντος στο κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, όσο και η παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, ανάλογης με το είδος του τραύματος.

Οι προϋποθέσεις ένταξης των δομών στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Με τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος, αποτελούμενο από 16 Κέντρα Τραύματος, Επιπέδου Ι- Level I, θα καλύπτονται οι ανάγκες της Ελλάδας, από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη έως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συνολικά σύγχρονου συστήματος υγείας.

Στο σύνολο των δομών που έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος, πραγματοποιείται τεχνικός έλεγχος και επανασχεδιασμός, όπου απαιτείται, των Χώρων Αναζωογόνησης εντός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικά και αποτελεσματικά Κέντρα Τραύματος.

Ειδικότερα, τα 16 Κέντρα Τραύματος θα δημιουργηθούν σε μεγάλα Νοσοκομεία αναφοράς ή Νομαρχιακά που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των νοσοκομείων μεταξύ άλλων είναι:

  • Να έχουν ταχεία οδική πρόσβαση, ( κοντά στις εθνικές οδούς)
  • Να είναι κοντά σε ελικοδρόμιο (αναμένεται να δημιουργούν 6 βάσεις ελικοδρόμιων ανά τη χώρα)
  • Να έχουν τη δυνατότητα υποδοχής πολυτραυματίων σε 24ωρη βάση

Να έχουν τις κατάλληλες υποδομές αλλά και συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες όπως:

  • Οργανωμένη αίθουσα αναζωογόνησης δίπλα στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών,
  • Τουλάχιστον 2 χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες,
  • Αξονικό και μαγνητικό τομογράφο
  • Μονάδα Εντατικής Θεραπείας,
  • Εξειδικευμένο προσωπικό
Όλο Υγεία

Scroll to Top