Ο νοροϊός προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα. Μεταδίδεται εύκολα μέσω επαφής με κάποιον ασθενή, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού.
Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων.
Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και ως εκ τούτου ζητήθηκε η επίσημη εξέταση δειγμάτων νερού από τη δημοτική αρχή. Τελικά πρόκειται για νοροϊό που αποτελεί την βασική αιτία εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας.
Σε δήλωση της στο ΑΠΕ, η δήμαρχος, Λίλιαν Στεφανάκη υπογράμμισε : «Η Δημοτική Αρχή Γαύδου τήρησε υπεύθυνη στάση εξ αρχής και θεώρησε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο όλο θέμα με διάφορες εικασίες που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σε επισκέπτες και κατοίκους του νησιού μας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, που τελικώς δικαίωσε την απόφασή μας. Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί βασικό αγαθό για το νησί μας και δεν πρέπει να “παίζουμε” με τις λέξεις. Σαν Δήμος οφείλουμε και το πράττουμε, να παρακολουθούμε την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου».
Τι είναι ο νοροϊός
Ο νοροϊός είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Τα κύρια συμπτώματα είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι.
Ο ιός μεταδίδεται εύκολα μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο, της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού, ή της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες
Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες.
Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα
- Πλύσιμο των χεριών πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
- Προστασία των τροφίμων και της περιοχής της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
- Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού
- Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών
- Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
- Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο
- Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο
- Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
- Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά
- Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι 1 ώρα μετά την απόψυξη, η οποία δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου
- Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά, τα πουλερικά και θαλασσινά
- Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) . Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου συστήνεται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού σε λιγότερο από 2 ώρες από την προετοιμασία του
Οδηγίες για ασφαλές νερό
Μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να παραμένουν στον ήλιο αλλά να αποθηκεύονται στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
Συστήνεται η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού/ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές