Site icon Όλο Υγεία

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι για τη μόλυνση του νερού με σαλμονέλα στη Μαγνησία

σαλμονέλα

Έχουν καταγραφεί 121 κρούσματα γαστρεντερίτιδας από σαλμονέλα. Απαγόρευση στους κατοίκους να χρησιμοποιούν το νερό.

Σε ύφεση η έξαρση γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας, μετά τις ενέργειες από την Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 121 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η εξυγίανση των δικτύων ύδρευσης.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στα μέχρι τώρα ευρήματα στο νερό και στα κλινικά δείγματα έχει απομονωθεί Salmonella Enteritidis. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι υδατογενής αύτη η έξαρση, είπε.

Από δείγματα στο δίκτυο ύδρευσης βρέθηκε σε μία γεώτρηση σαλμονέλα. Το πώς έγινε είναι ακόμα υπό διερεύνηση, ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει περίπου 35 υδατογενείς εξάρσεις κρουσμάτων με την μεγαλύτερη το 2019 στην Βόρεια Ελλάδα με 638 κρούσματα.

Έλεγχοι σε όλες τις γεωτρήσεις της Θεσσαλίας

Ξεκινά έρευνα και μετρήσεις στις 788 γεωργήσεις και 772 πηγές της περιοχής της Θεσσαλίας με προτεραιότητα στους Δήμους Αγιάς, Ρήγα Φεραίου και Κιλελέρ.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Από τις τελευταίες μετρήσεις δεν απομονώθηκαν δείκτες σαλμονέλας και γίνονται ενέργειες εξυγίανσης του δικτύου από την πηγή μέχρι τον καταναλωτή.
Στόχος είναι αρχές της άλλης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση των δύο χωριών.

Μέχρι όμως να ενημερωθούν επίσημα οι κάτοικοι ότι το νερό είναι πόσιμο θα συνεχίσουν να μην το χρησιμοποιούν, παρά μόνο για τουαλέτα.

Σχέδιο εκτίμησης κινδύνου

«Επειδή θέλουμε να προλάβουμε κάτι παρόμοιο προχωράμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια σε πρόγραμμα ελέγχων και θα βοηθήσουμε τους δήμους να οργανωθούν καλύτερα και να προχωρήσουν στην εκτίμηση κινδύνου που προβλέπεται και στην νέα οδηγία για το πόσιμο νερό. Δηλαδή δεν στηριζόμαστε μόνο σε μετρήσεις αλλά έχουμε σχέδιο ασφάλειας του πόσιμου νερού και ελέγχουμε κρίσιμα σημεία. Αυτό το σχέδιο θα το θεωρήσουμε και ως πιλότο και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Όλο Υγεία

Exit mobile version